Placek Magda
Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji"
Trudność: łatwy
Składniki
Biszkopt ciemny:
•
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
1 szklanka cukru kryształu
Sernik:
60 dag zmielonego sera białego
30 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia
Placek kokosowy:
7 białek
15 dag cukru kryształu
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka bułki tartej
Masa orzechowa:
1 szklanka słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag orzechów mielonych
1 1/2 kostki masła
Etapy przygotowania
1.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min.
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.
Kokosowy:
Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczeia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.
Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukerm pudrem, doadć przestudzone orzechy.
Przełożenie placka:
Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.
Ocena przepisu
4.36/5 (77 głosów)
Początek formularza
Dół formularza
acg1