placek Magda.doc

(156 KB) Pobierz

Placek Magda 

Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" 


Trudność: łatwy

 

Składniki
 


Biszkopt ciemny:

 

 

6 jaj

 

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

3/4 szklanki mąki pszennej

 

 

2-3 łyżeczki kakao

 

 

1 szklanka cukru kryształu

 

 


Sernik:

 

 

60 dag zmielonego sera białego

 

 

30 dag cukru pudru

 

 

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

6 jaj

 

 

15 dag margaryny

 

 

1 łyżka proszku do pieczenia

 

 


Placek kokosowy:

 

 

7 białek

 

 

15 dag cukru kryształu

 

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

20 dag wiórków kokosowych

 

 

1 łyżka bułki tartej

 

 


Masa orzechowa:

 

 

1 szklanka słodkiego mleka

 

 

1/2 szklanki cukru pudru

 

 

20 dag orzechów mielonych

 

 

1 1/2 kostki masła

 

 


Etapy przygotowania
 

Biszkopt ciemny:

 

 

 

 

1.

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min.

 

 

 

 

Sernik:

 

 

 

 

1.

Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.

 

 

 

 

Kokosowy:

 

 

 

 

1.

Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczeia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.

 

 

 

 

Masa orzechowa:

 

 

 

 

1.

Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukerm pudrem, doadć przestudzone orzechy.

 

 

 

 

Przełożenie placka:

 

 

 

 

1.

Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

 

 

 

 



 

Ocena przepisu


 


4.36/5 (77 głosów)

Początek formularza

Dół formularza

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin