rośliny na suche bukiety.rtf

(83 KB) Pobierz
I

ROŚLINY NA SUCHE BUKIETY

 

1. Suszenie roślin

Pomieszczenie suche, przewiewne, chłodne z możliwością wietrzenia i ciemne. Jeśli jest widno kolory bę blakły. Jeśli jest wilgotno rośliny bę gniły zwłaszcza w miejscu wiązania. Jedynie korę drzew
i korzenie można suszyć w bezpośrednim słcu.

Zbiór - w suchym dniu po obeschnięciu rosy. Zbiera się tylko zdrowe i w odpowiedniej fazie dla danego gatunku. Dla tych, które najlepiej prezentują się w fazie kwitnienia zbieramy je na 4 dni przed pełnią rozkwitu (np. róże zbieramy gdy pąki są w pełni wybarwione i włnie zaczynają rozkwitać)

Czas suszenia - Okres suszenia jest rożny w zależności od gatunku i trwa od kilku tygodni do trzech miesięcy.

Metody suszenia:

przez podwieszenie czyli „ową w dół”. Rliny wiąże się w luźne pęczki ściśle, żeby nie wypadały ale na tyle luźno, żeby nie połamać łodyg. Podwiesza się na sznurkach, linkach pod sufitem, na suszarkach do bielizny w odległci co najmniej 5 m od siebie. Rośliny o dużych gęstych kwiatach suszy się pojedynczo (np. piwonie, dalie)

na stojąco tej metody używa się przy roślinach o luźnych wiechach jak owies, trzcina trawy, tawułka, szczawie, gipsówka, gałęzie. Rośliny umieszcza się w słojach, koszach lub wazonach. Rośliny te można suszyć podwieszone jednak wiechy „składają się” i tym samym zniekształcają.

na leżąco na deskach, siatce z drutu. Stosuje się dla dużych, ciężkich kwiatostanów jak karczoch, kolby kukurydzy, ostroż, cebulki powietrzne czosnku

w wodzie woda pobrana przez rośliny z czasem odparowuje a roślina ładniej zasycha gipsówka, ostróżka, hortensja, akacja

na podporze dla roślin o pnących pędach np. chmiel, powojnik, winorośl, winobluszcz

 

KWIATOSTANY I OWOCOSTANY NIEKTÓRYCH TRAW (trzcina, trawa pampasowa, pałki, dmuchawce mlecza i kozibrodu) DOBRZE JEST SPRYSKAĆ LAKIEREM DO WŁOSÓW ABY ZAPOBIEC  ICH WYKRUSZANIU
I ROZSYPYWANIU SIĘ.

 

2. Prasowanie kwiatów

Kwiaty i liście rozkłada sięasko pomiędzy kartkami papieru dobrze chłonącego wodę 
i dociska. Taki płaskie kwiaty wykorzystuje się do tworzenia kartek i obrazów. Rośliny: liście drzew i bylin, narcyzy, cebulice, pierwiosnki, niezapominajki, Żurawki, gipsówki, farbownik, bratki itp.

3. Suszenie w desykantach

Desykanty to środki które przyspieszają wysychanie korek lub odciągają z nich wodę, pozostawiając rośliny w stanie niezmienionym (barwa, kształt, wielkość).

Desykanty naturalne to piasek, grysik i ryż natomiast syntetyczne to żel silikonowy, ałun
i boraks. Desykanty można stosować kilkakrotnie po ich wysuszeniu. Wymagają starannego rozprowadzenia po materiale roślinnym. Po tym sposobie suszenia rośliny są kruche więc dobrze jest je wzmocnić przed suszeniem drucikiem.

Okres suszenia jest rożny w zależności od gatunku i trwa od kilku tygodni do trzech miescy.

Żel silikonowy kryształki, które pod wpływem wilgoci zmieniają kolor z niebieskiego na różowy. Rośliny tą metodą należy suszyć w szczelnym pojemniku a po dwóch dniach sprawdza się. Nadają się: frezje, lilie, ostróżki, narcyzy, piwonie, róże, cynie i gerbery. 

un i boraks miesza się z piaskiem w proporcji 3 części desykanta na 2 części piasku.
W takiej mieszance rośliny schną ok. 10 dni.

Piasek najlepszy jest rzeczny, w piasku rośliny suszą się 3 tyg.

Do tekturowego pudełka sypiemy warstwę proszku lub piasku i na niej układamy przeznaczone do suszenia pojedyncze kwiaty, przesypując płatki preparatem i zwracając uwagę, aby nie stykały się i pozostały niezgniecione. Pudełko ustawiamy w ciepłym, przewiewnym miejscu.

4. Preparowanie w glicerynie

Rośliny konserwowane w glicerynie technicznej zachowują zbliżoną do naturalnej elastyczność
wytrzymałość; zmienia się natomiast ich barwa. Eksponaty można przechowywać przez wiele lat. Czyści się je wodą. Metoda ta polega na zastąpieniu wody w tkankach gliceryną. Polecane rośliny:

gałęzie z liśćmi, z kwiatami i liście drzew liściastych z wyłączeniem gatunków silnie
     owłosionych (np. topola biała gliceryna nieprzyjemnie skleja włoski) i kwiatów
     o mięsistych lub bardzo delikatnych płatkach (magnolia, jabł) buk, dąb, brzoza, lipa, 
     klon, bukszpan, mirt, ligustr, oliwnik, rokitnik, liście magnolii

paprocie 

  pnącza chmiel, winobluszcz, bluszcz

byliny liście piwonii, czyśćca wełnistego, dzwonki irlandzkie, szarłat, ostróżka, trawy

  dy roślin iglastych (trudniejsze z uwagi na zawartość żywicy);

Wodny roztwór gliceryny przemysłowej (30-50%) wlać do odpowiedniego naczynia
i umieścić w nim świeżo zebrane rośliny. Dla większości roślin wystarcza wazon lub słój, zanurzone powinny być końwki pęw na głębokość 5-15 cm, mniejsze fragmenty pęw i liście można konserwować
w kuwetach zanurzając je w całci w roztworze. Preparowanie trwa od kilku dni do 4 tygodni zależnie od gatunku. Roślina w całci powinna zmienić barwę - na ogół na różne odcienie brązu (od sepii do niemal czarnego). Naloty woskowe nie zmieniają barwy, owoce soczyste (róży, irgi, ognika i in.) częściowo zachowują swój odcień. Odmienny od reszty blaszki odcień mogą przybrać patologiczne zmiany na liściach. Jeśli zależy nam na zachowaniu koloru to do gliceryny można dodać barwników do żywych roślin.

Codziennie należy sprawdzać poziom roztworu przerwa w pobieraniu gliceryny może spowodować skręcanie się liści.

Zakonserwowane rośliny należy oczyścić z pozostałci gliceryny wodą i papierowymi ręcznikami.

dy drzew i krzewów najlepiej ścinać na początku lipca do połowy września, gdy są już
w pełni wykształcone. Trawy należy ścinać w fazie kłoszenia, gdy są jeszcze zielone stare kwiatostany nie pobierają gliceryny. 

Glicerynę można kupić w aptece (drogie), w hurtowniach chemicznych: 1l gliceryny oczyszczonej kosztuje ok. 27 zł, technicznej: ok. 12 zł.

5. Szkieletowanie liści

Szkieletowanie liści polega na usunięciu z blaszki miękiszu i skórki. Wykorzystuje się je do dekorowania przede wszystkim do elementów podświetlanych (świeczniki, abażury, witraże, dekoracje okien i luster) oraz w bukieciarstwie.

Technika I - Liście ususzone na płasko ostukuje się na twardym podłu szczoteczką
o niedużej główce (mogą być twarde szczotki do zęw o nieprofilowanych główkach). Uderzenia powinny być proste, bez pociągania i pocierania. Szczotka trzymana za koniec trzonka odskakuje po uderzeniu, co pozwala zmniejszyć wysiłek.

Technika II - Liście zebrane w sierpniu/wrześniu gotować na małym ogniu w roztworze detergentów (proszek do prania, płyn do mycia naczyń). Zależnie od gatunku i stopnia rozwoju liścia wystarcza kilka do kilkunastu minut. Liście wypłukać w bieżącej wodzie. Oczyścić miękkim pędzelkiem. Ponownie wypłukać. Wysuszyć na płasko w gazetach.

Polecane rośliny: Najlepsze efekty uzyskuje się stosując liście buków, wszystkich gatunków dęw
o sezonowych liściach, większości gatunków magnolii, oczarów, brzóz i innych o liściach określanych jako „skórzaste”. Obecność wosków i owłosienia na liściach bardzo utrudnia a czasem uniemożliwia szkieletowanie. Ważne jest odczekanie do pełnego rozwoju wszystkich tkanek w liściu. Liście zbyt młode rozgotowują się w całci i są bardziej podatne na rozerwanie siateczki nerwów przy wystukiwaniu na sucho.

6. ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin