tabor podgrz.doc

(41 KB) Pobierz
Zatwierdzam:

Zatwierdzam:                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                             opracowano na podstawie :

Dokumentacja Techniczno – Ruchowa

Taboret podgrzewczy elektryczny TE – 3A

Producent: Fabryka Maszyn i Urządzeń Gastronomicznych KROMET

 

INSTRUKCJA BHP

Taboret podgrzewczy elektryczny TE – 3A

 

 

1.     Zabrania się włączania taboretu bez ustawienia napełnionego naczynia na płycie grzewczej, gdyż grozi to jej zniszczeniem;

 

2.     Konserwacja ciągła urządzenia polega na dokładnym umyciu taboretu zmoczoną w gorącej wodzie szmatką z dodatkiem środków czyszczących, następnie wytarciu go do sucha czystą szmatką, po każdorazowym jego użyciu;

 

3. Konserwacja okresowa polega na przeprowadzeniu okresowych przeglądów taboretu, nie

   rzadziej niż raz w roku. W szczególności konserwacją należy objąć płytę

    grzewczą sprawdzając skuteczność ochrony przed porażeniem (uziemienia)

    poprzez pomiar wykonany przez osoby upoważnione.

 

4.     Rozgrzanej powierzchni roboczej taboretu nie należy polewać wodą;

 

3.     Po zakończeniu pracy taboretu, tzn. wyłączeniu grzania oraz odłączeniu od źródła zasilania, oraz po ostygnięciu należy umyć taboret gorącą wodą z dodatkiem środków myjących;

 

4.     Szczególnie zwracać uwagę aby osłony elementów elektrycznych pod napięciem były zawsze założone i przymocowane wszystkimi przeznaczonymi do tego wkrętami lub śrubami;

 

5.     Osoby niepowołane nie powinny mieć dostępu do elementów będących pod napięciem;

 

6.     Po każdorazowym zakończeniu pracy oraz podczas naprawy taboret należy bezwzględnie odłączyć od sieci wyłącznikiem głównym;

 

7.     W celu uniknięcia możliwości powstania wypadków poparzenia obsługi lub porażenia prądem elektrycznym w przypadku nieumiejętnego posługiwania się urządzeniem należy zaznajomić obsługę z:

 

-         zasadami prawidłowej eksploatacji zawartymi w dokumentacji techniczno ruchowej;

-         podstawowymi przepisami eksploatacji urządzeń elektrycznych;

-         zasadami bezpiecznej pracy w zapleczach kuchennych;

-         zasadami udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach;

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin