ciasto drożdzowe.txt

(0 KB) Pobierz
Ciasto dro�d�owe bez zagniatania 


Sk�adniki na 10 porcji

�		1 kg m�ki
		
�		kostka mas�a
		
�		2 szklanki cukru
		
�		6 jajek
		
�		7 dag dro�d�y
		
�		2 i 1/2 szklanki mleka
		
�		2 �y�ki oleju
		
�		cukier waniliowy
		
�		5 dag rodzynek
		

Etapy przygotowania

1.		Do garnka wlej roztopione i ostudzone mas�o, wbij jajka, wsyp cukier, wkrusz dro�d�e, wlej letnie mleko i olej, wymieszaj wszystko drewnian� �y�k�. Przykryj �ciereczk� i pozostaw na noc w ciep�ym miejscu. Nast�pnego dnia wsyp m�k�, cukier waniliowy i rodzynki. Prze�� do 2 nat�uszczonych i posypanych tart� bu�k� brytfanek (do po�owy wysoko�ci). Piecz 55 min; na pocz�tku w temp. 160�C, potem w 180�C.;.
				m,.m
Zgłoś jeśli naruszono regulamin