dukan strony śniadania.doc

(3727 KB) Pobierz
http://breakfast

http://breakfast.blox.pl/tagi_b/31871/dukan.html?PageNumber=2

 

Pasta z tuńczyka

Tuńczyk w puszce jest szalenie popularny. Ja nie uległam tej modzie i za nim nie przepadam. Jednak skoro to ryba, to kupiłam. Samego bezpośrednio z puszki raczej jeszcze nie zjem (może kiedyś), dlatego zaczęłam kombinować i zrobiłam z niego pastę. Całkiem całkiem wyszła ;) Mamie też posmakowała :) Wrzuciłam ją na rozpustne kanapki, dorzuciłam po plasterku ogórka konserwowego, popiłam kawą z mlekiem i miałam super śniadanie na samych proteinach :)

 



PASTA Z TUŃCZYKA
(faza I)
składniki na 2 porcje:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 2 łyżeczki serka homogenizowany 0%
- sól i pieprz

Jajka ugotować na twardo i ostudzić, tuńczyka odsączyć. Obrać jajka, posiekać lub wrzucić do tuńczyka i rozgnieść widelcem. Dodać serek i przyprawy, dokładnie wymieszać.

 

Żytni chlebek Dukana

Bardziej bułeczki co prawda, ale nie czepiajmy się szczegółów ;) W przepisowni trafiłam na stwierdzenie, że chlebek Dukana na otrębach żytnich ma orzechowy posmak. Postanowiłam to sprawdzić. Osobiście nie czuję, wybaczcie ;) Ale przy okazji szukam przepisów mikrofalówkowych, bo niedługo wyjeżdżam na kilka dni i będę miała do dyspozycji tylko mikrofalówkę i czajnik, a trzeba będzie sobie jakoś na szybko śniadania robić. Z obiadami już takiego wielkiego problemu nie będzie, bo będę na PW, więc w knajpach będę mogła jeść np. grillowane mięcho i surówki bez sosów. Będzie dobrze ;)

 



ŻYTNI CHLEBEK DUKANA
(faza II P)
składniki na 1 porcję (u mnie 4 bułeczki):
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 1 łyżka serka homogenizowanego 0%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko

Składniki dokładnie wymieszać, przelać masę do foremki (u mnie mała silikonowa na muffinki) i piec 4 minuty w mikrofalówce. Ostudzić i pokroić na kromki lub przekroić na pół jak bułki i jeść z dodatkami (zależnymi od fazy).

Tagi: dukan faza II proteiny słodkie słone

22:54, adrijah , na zimno
Link Komentarze (11) »

sobota, 24 kwietnia 2010

 

Naleśniki

Jestem w szoku. Z tradycyjnego ciasta naleśnikowego nigdy nie wyszły mi tak cieniutkie i chrupiące. Śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek smażyłam :D Gdybym mogła, pewnie zjadłabym je wszystkie... a zrobiłam z połowy porcji, bo zabrakło mi jajek ;) i wyszło ich 10, bo mam małą patelnię (a tyle powinno wyjść z całej porcji, na dużej patelni). Przepisem podzieliła się ze mną Kasia w komentarzu, za co bardzo dziękuję :) 

 



NALEŚNIKI
(faza II P)
składniki na 10 dużych naleśników (5 porcji):
- 250g skrobi kukurydzianej
- 4 jajka
- 0,5l mleka
- szczypta soli
- słodzik
- kilka kropli aromatu waniliowego

Wszystkie składniki razem wymieszać, smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu, delikatnie przewracać na drugą stronę.

rozpustna kanapka z polędwicą łososiową, sałatą rzymską i ogórkiem
- ruloniki z polędwicy z indyka Morlinek z papryką
- Actimel lekki

Tagi: bento dukan faza II proteiny i warzywa słone

17:45, adrijah , bez przepisu
Link Komentarze (1) »

poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Rozpustne kanapki

Nie przepadam za serkiem wiejskim na ciepło, więc spróbowałam dopiero jak ostygły, ale podobno ciepłe je się jak tosty z serem. Faktycznie świetnie się sprawdzają zamiast chleba. Jak na taką, w pewnym sensie, ścisłą dietę, to prawdziwa rozpusta. O dziwo smakują mi nawet bardziej niż zwykłe placki otrębowe, a tego się nie spodziewałam.

 





ROZPUSTNE KANAPKI
(faza I)
składniki na 5-6 placków
- 1 op serka wiejskiego lekkiego
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- zioła prowansalskie

Wszystko razem wymieszać, nakładać po łyżce na teflonową patelnię i smażyć z obu stron.

A tutaj wersja dla osób, które doszły do fazy II i są na PW:
rozpustne kanapki z sałatą (rzymską), polędwicą łososiową odtłuszczoną i zielonym ogórkiem. Pyycha

Osobom na fazie I i samych proteinach, polecam z polędwicą sopocką i ogórkiem konserwowym.

 

Roladki kurze

Takie małe wytrawne oszukaństwo jak się ma ochotę na naleśniki ;) Idealny zapychacz. Nieźle się komponuje z herbatą ziołową (np. miętą). Myślę, że nadawałyby się też jako przekąska imprezowa (o ile to impreza przy stole), bo nawet łatwiej się kroją takie roladki jak masa twarogowo-jajeczna przestygnie.

 





ROLADKI KURZE
(faza I)
składniki na 1 porcję:
- 3 średnie plastry chudej wędliny z piersi kurczaka
- 1 jajko
- ok 3-4 łyżek chudego twarogu
- sól i pieprz

Twarożek roztopić na małym ogniu, wbić w niego jajko, przyprawić solą i pieprzem i mieszać do ścięcia jajka. Nakładać na płaty wędliny i zawijać jak naleśniki.

 

Jajka faszerowane łososiem

Bardzo szybkie i proste śniadanko. Ja je dzisiaj nawet poza domem zrobiłam ;) Wzięłam ze sobą ugotowane jajko (w skorupce) i w malutkim pudełeczku resztę składników. Na miejscu obrałam jajko, pokroiłam, wymieszałam farsz i gotowe :) Pycha



JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM
(faza I)
składniki dla 1 osoby:
- 1 jajko
- 1 plaster wędzonego łososia
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- szczypta suszonego koperku
- pieprz

Jajko ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtko do miseczki, rozgnieść. Posiekać łososia, dodać razem z koperkiem i jogurtem do żółtka. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć do białka.

 

Słony serek wiejski

Do tej pory serek wiejski najbardziej lubiłam z samym cukrem lub z dżemem... Teraz takiej opcji nie ma, z aspartamem jest ohydny, owoców mi na razie jeść nie wolno... więc wykombinowałam odchudzoną wersję na słono. Zjadłam z mini-placuszkami otrębowymi popijając herbatą miętową.

 



SŁONY SEREK WIEJSKI
(faza I)
składniki na 2 porcje:
- 1 op. serka wiejskiego lekkiego
- 1 ogórek konserwowy
- 1 jajko
- sól i pieprz

Jajko ugotować i ostudzić. Z serka odlać płyn. Ogórka posiekać razem z obranym jajkiem i wrzucić do serka. Doprawić i wymieszać.

 

Placki otrębowe



Wiecie, że otręby są bardzo ważne dla naszego układu trawiennego? Ja też nie wiedziałam. Okazuje się, że bardzo puchną pod wpływem płynów (serka homogenizowanego też), przez co zapychają żołądek dając uczucie sytości na długo. Dodatkowo przyspieszają proces trawienia, co jest bardzo ważne podczas diet czy ogólnie dla osób np. z niedoczynnością tarczycy, których metabolizm jest spowolniony. Powinno się jeść 2-3 łyżki codziennie. Opcji na ich użycie jest dużo. Jedna z nich, najpopularniejsza na diecie proteinowej, pochodzi z książki Dukana "Nie potrafię schudnąć".Takich placuszków można użyć zamiast chleba na śniadanie czy zamiast ziemniaków do obiadu.

 

PLACKI OTRĘBOWE
(faza I)
składniki na dzienną porcję dla 1 osoby:
- 1 jajko


- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka serka homogenizowanego 0%

Wszystko razem wymieszać, nakładać po łyżce na teflonową patelnię i smażyć z obu stron.

Tutaj wersja mini, czyli placuszki nakładane łyżeczką, i moja propozycją podania - z serkiem homo 0% i wędzonym łososiem. Prawie jak bliny z kwaśną śmietaną i kawiorem ;)

 

Kakaowe musli

Trzeba się za nie wziąć przynajmniej dzień wcześniej (choć podobno można dłużej przechowywać w szczelnym pojemniku albo lodówce, a nawet można zamrozić), bo długo trwa przygotowanie jednej porcji. Ale wbrew pozorom jest bardzo mało pracochłonne i łatwe. A do tego smaczne :)

 





KAKAOWE MUSLI
(Protal faza II P)
składniki na 1 pocję:
- dzienna porcja otrębów (2 łyżki owsianych, 1 pszennych)
- łyżeczka słodzika
- 1/2 małego jogurtu naturalnego bez cukru
- aromat waniliowy
- 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin żeby otręby nasiąkły.
Masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120°C na 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i studzić kilka minut. Podkręcić temperaturę w piekarniku do 140°C. Musli na blaszce pokruszyć, przykryć folią aluminiową i wstawić jeszcze na godzinę lub dłużej jeśli nie będzie jeszcze chrupiące. Ostudzić i jeść samo lub z odtłuszczonym mlekiem/jogurtem.

 

Chrzanowe jajko w szynce



Mała, szybka przekąska, dobra na drugie śniadanie lub do postawienia na stole podczas dużego rodzinnego śniadania. Ja niestety trafiłam na bardzo słoną szynkę (light z Lidla, z serii Linessa). Spojrzałam tylko na to, że ma 3% tłuszczu, nie spojrzałam na 12% soli. No i trzeba tę sól czymś przełamać. Stąd ostry chrzan i zupełnie niesłone jajko. Wyszło super.

 

CHRZANOWE JAJKO W SZYNCE
(faza II)
składniki na 4 ruloniki:
- 1 jajko
- 4 prostokątne plastry wędliny
- 2 łyżeczki chrzanu tartego

Ugotować jajko na twardo, ostudzić i obrać. Rozłożyć plastry wędliny, na jednym końcu posmarować 1/2 łyżeczki chrzanu. Jajko przekroić wzdłuż na 4 łódeczki. Położyć po jednym kawałku na chrzanie. Zawinąć ruloniki.

 

Gofry Lyry

Wymyśliła je LyraBea. Są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, bardzo fajne do porannej kawy. Niestety udało mi się zjeść tylko 2, bo druga porcja przykleiła się do gofrownicy i przypaliła ;) Zrobię jeszcze jedno podejście, ale zmienię słodzik. Albo przynajmniej jego ilość, bo go za bardzo czułam.

 



GOFRY LYRY
(faza I i faza II P)

składniki na 1 porcję (4 gofry):
-  2 spore łyżki otrębów owsianych
- 1 spora łyżka otrębów pszennych
- 2 spore łyżki serka homo (ja dałam jogurt naturalny)
- 1 jajko
- 7 tabletek słodzika
- 10 kropli oleju parafinowego
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- woda gazowana
- ew. proszek do pieczenia (jeśli woda jest mało gazowana) -> F II

Słodzik, otręby i ew. proszek do pieczenia zmielić na puch. W misce wymieszać trzepaczką jajko, serek (jogurt), parafinę i aromat. Do masy w misce wsypać zmielone produkty. Dodać na oko tyle wody, żeby uzyskać płynne ciasto.
Rozgrzać dobrze gofrownicę, można na wszelki wypadek przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Wylać ciasto i smażyć aż się zrumienią.

 

Placki tuńczykowe



Jakiś czas temu wypróbowałam na kolację placki Mrs Dukanowej, ale strasznie mi się rozlewały po patelni mimo odsączonego tuńczyka i były trochę nijakie w smaku. Musiałam je jeść z ketchupem albo ogórkiem konserwowym. Dzisiaj stwierdziłam, że zrobię drugie podejście, ale troszkę placki dosmaczę ;) I udało się. Nie muszę już żadnymi dodatkami oszukiwać podniebienia, a placki są o wiele bardziej zwarte i łatwiej się smażą. Faza II, ponieważ w I lepiej jeszcze unikać dodatków typu ketchup.

 

PLACKI TUŃCZYKOWE
(faza II)
składniki na 10 małych placuszków:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 1,5 łyżki mieszanki otrębów
- szczypta Vegety, sporo pieprzu
- słodka i ostra mielona papryka
- łyżka ketchupu (bez cukru)

Tuńczyka odsączyć, wbić do niego jajka, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Rozgrzać porządnie teflonową patelnię i nakładać po łyżce masy. Smażyć do zrumienienia z obu stron, pod przykryciem.


Proteinowa sałatka



Jeśli myślicie, że będąc na samych proteinach nie możecie zjeść żadnej fajnej sałatki, to jesteście w błędzie :) Oto dowód. Tylko Mama dzisiaj dziwnie na mnie patrzyła jak robiłam sobie kurczaka na śniadanie ;)

 

PROTEINOWA SAŁATKA
(faza I)
składniki na 1 porcję:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- dzienna porcja otrębów
- 2 jajka
- sól i pieprz
- ostra i słodka mielona papryka
- kilka plasterków ogórka konserwowego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego bez cukru

Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić na kilka kawałków. Otręby, szczyptę soli, pieprzu i obu papryk, wymieszać z rozbełtanym jednym jajkiem. Rozgrzać teflonową patelnię. Kawałki kurczaka dokładnie obtoczyć i wrzucić na patelnię. Smażyć ze wszystkich stron, najlepiej pod przykryciem. Drugie jajko w tym czasie ugotować (u mnie na pół-twardo, bo lubię), ostudzić, obrać i pokroić. Plasterki ogórka pokroić, lekko ostudzonego kurczaka jeśli kawałki są duże, także pokroić. Jogurt zmieszać z odrobiną soli, pieprzu i papryk. Wrzucić do miski kurczaka, ogórki i jajko, zalać sosem.

 



pierś w rękawie
ogórek konserwowy
marynowane cebulki




- rozpustne kanapki
- serek twarogowy ze szczypiorkiem (5% tł.)
- rzodkiewka
- szczypta soli

 

Sos musztardowo-chrzanowy

Wczoraj wieczorem ugotowałam sobie na dzisiaj jajka na twardo w sumie bez pomysłu co z nimi zrobić dalej. Za samymi średnio przepadam, więc stwierdziłam, że je nieco uatrakcyjnię. Sosem na przykład :)

 



SOS MUSZTARDOWO-CHRZANOWY
(faza II)
składniki:
- 2-3 łyżki serka homo lub jogurtu do 5% tł.
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- papryka mielona - słodka i ostra
- sól
- szczypiorek

Szczypiorek posiekać i odłożyć. Resztę składników dokładnie wymieszać, nałożyć (jeśli jest z serka homo) lub polać (jeśli z jogurtu) sosem jajka, mięso albo warzywa. Udekorować szczypiorkiem.

 

Czerwona surówka

Wczoraj P. dostał taką do kurczaka, tylko bez jogurtu i otrębów. Ja z racji ostatniego dnia czystych protein, musiałam zaczekać do dzisiaj. Doczekałam się. Takie śniadanie bardzo pozytywnie nastraja :)

 



CZERWONA SURÓWKA
(faza II PW)
składniki na 1 porcję:
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1/2 papryki
- 1/2 pomidora
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
- 2 łyżeczki otrębów owsianych
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
- sól i pieprz

Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w paski. Szczypiorek posiekać. Zalać jogurtem z przyprawami i otrębami. Wymieszać i gotowe.

 

 

Otrębowy jogurt

Pierwszy raz spróbowałam otrębów w postaci nie-placków/chlebków i to jeszcze na słodko, na wyjeździe w Krakowie. Średnio miałam możliwość smażenia placków, więc wyszło coś takiego :) Robi się równie szybko, a i trochę chęć na słodycze zaspokaja.

 



OTRĘBOWY JOGURT
(faza I)
składniki na 1 dzienną porcję:
- mały jogurt naturalny (bez cukru)
- 2 pastylki lub 1/2 łyżeczki słodziku
- kropelka aromatu rumowego
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych

Otręby wymieszać ze sobą. Jogurt zmieszać z rozkruszonym słodzikiem i aromatem. Dodać otręby.

 

Koperta z niespodzianką



Wrzucam pierwsze "dukanowe" śniadanie :) Zasmakowało mi i je powtarzam. Podoba mi się ta dieta, przepisy są super, choć nie jestem wielką fanką protein. Trwa trzeci dzień diety, zrzuciłam 4kg (podejrzewam, że to woda, bo biegam do łazienki ciągle, nawet w nocy :P). Fajne też jest to, że do omletu można dorzucić dowolne przyprawy, a nawet trochę cebulki czy szczypiorku.

Polecam użycie większej patelni. Moja ma 24cm średnicy i lepiej sprawdza się na niej jeden plaster polędwicy i i jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka. W wersji wg przepisu ciężko zawinąć brzegi i zrobić kopertę ;)



KOPERTA Z NIESPODZIANKĄ
(faza I)
składniki na 1 porcję:
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 4 plastry polędwicy sopockiej

Plastry polędwicy ułożyć w kwadrat i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Gdy zaczyna się rozchodzić piękny zapach, zalać patelnię roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i czekać aż się zetnie. Zawinąć łopatką brzegi na polędwicę jak kopertę. Zdjąć z patelni i zjeść.

 

Pierś z kurczaka
Składniki:
pierś z kurczaka, musztarda, pieprz, curry, zioła

Przygotowanie:
Wieczorem posmarować mięsko musztardą, posypać ziołami i odstawić do lodówki na kilka godzin. Podsmazyć na patelni mocno nagrzanej, jak się przyrumieni dodać trochę wody i dusić pod przykryciem.

 

Filet z dorsza pod pierzynką
Rybkę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki tak 5x5 cm,
Kawałki dorsza obtoczyć w jajku a następnie w mące kukurydzianej i układać w zaroodpornym naczyniu.
Na wierzch wylać 2 rozbełtane jajka. Posypać bazylią
Piec w piekarniku
Podawać z sosem jogurtowym :),

 ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin