Krewetki z groszkiem.txt

(0 KB) Pobierz
Krewetki z groszkiem
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Proporcje: dla 2-3 osoby 
Sk�adniki:
300 g obranych surowych krewetek
500g �wie�ego zielonego groszku
szczypta soli
1/4 �y�eczki cukry
3 �y�ki m�ki kukurydzianej
4 �y�ki oleju sojowego

Marynata:
4 �y�ki sosu sojowego
1 �y�eczka sosu chili
4 �y�ki wina ry�owego
3 �y�ki cukru
szczypta soli
1/4 �y�eczki bia�ego pieprzu
1/2 �y�eczki pieprzu cayenne

Ponadto:
1 woreczek foliowy

Przygotowanie:

Krewetki umy� i osuszy�.

Wymiesza� sk�adniki marynaty.

Groszek obgotowa� kr�tko w lekko osolonej, pos�odzonej wodzie. Wyj�� os�czy�, prze�o�y� do naczynia, wymiesza� z marynat� i utrzymywa� w cieple.

M�k� kukurydzian� w�o�y� do woreczka foliowego, doda� krewetki. Woreczek lekko nadmucha�, zamkn�� i energicznie nim potrz�sn��, tak aby krewetki zosta�y pokryte m�k�.

Rozgrza� olej w woku. Krewetki w�o�y� do sitka i wytrz�sn�� z nich zb�dn� m�k�, nast�pnie sma�y� kr�tko w gor�cym oleju.

Krewetki po�o�y� na groszku i podawa�.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin