69.pdf

(195 KB) Pobierz
213523287 UNPDF
69
PL
E u r o p e j s k a A g e n c j a B e z p i e c z e ń s t w a i Z d r o w i a w P r a c y
Młodzi pracownicy – Fakty i liczby
Zatrudnienie młodzie y
Europejskie Obserwatorium Ryzyka opracowało serię sprawozdań dotyczących
bezpieczeństwa i higieny pracy w kontekście określonych zagrożeń, branż lub
grup pracowników. Niniejszy biuletyn zawiera streszczenie sprawozdania 1 na
temat młodych pracowników. Jest on częścią większego projektu mającego na
celu wczesną identyfikację zagrożeń pojawiających się w środowisku pracy i,
w konsekwencji, umożliwienie podejmowania szybszych i skuteczniejszych
działań zapobiegawczych.
Praca tymczasowa, w niepełnym wymiarze,
weekendowa i zmianowa
W 2005 r. pracownicy w wieku od 15 do 24 lat rzadziej niż ogół osób pracujących
byli zatrudnieni na pełnym etacie (72% w stosunku do 82%), częściej zawierali
umowy na czas określony (39% w stosunku do 14%) i częściej wykonywali pracę,
za którą otrzymywali płacę tygodniową lub miesięczną (94% w stosunku do 83%).
Jednak zważywszy na nieformalne ustalenia dotyczące pracy, które są powszechne
wśród młodych pracowników (np. wolontariat, praca w przedsiębiorstwie
rodzinnym, praktyki zawodowe), trudno określić wielkość zatrudnienia.
Wielu pracowników zatrudnionych na czas określony w państwach UE-25 miało
poniżej 25 lat: umowy na czas określony miało 37,5% młodych pracowników. W ujęciu
procentowym wartość ta wahała się od 6,8% w Irlandii do 59% w Hiszpanii.
W publikacji przedstawiono przegląd zagrożeń zawodowych, z jakimi mogą
zetknąć się młodzi pracownicy, oraz ich krótko- i długoterminowych skutków.
W tym celu przeanalizowano dane statystyczne i wyniki badań, a także wybrane
studia przypadków w zakresie działań zapobiegawczych.
Łącząc te bogate źródła informacji, zebrane w państwach członkowskich Unii
Europejskiej i w państwach spoza UE, Agencja chce umożliwić szeroki wgląd
w doświadczenia młodych pracowników w dziedzinie bezpieczeństwa pracy
i ochrony zdrowia. Agencja ma nadzieję, że informacje te przyczynią się do
skuteczniejszej ochrony młodych osób podejmujących pracę, a co za tym idzie – do
zapewnienia im wyższego poziomu ochrony zdrowia w życiu zawodowym.
Według danych agencji pracy tymczasowej 4 osoby zatrudnione na umowy na
czas określony miały mniejszy dostęp do szkoleń i udział w długoterminowym
podnoszeniu kwalifikacji niż pracownicy zatrudnieni na czas nieokreślony. Miały
również mniejszą kontrolę nad kolejnością wykonywania poleceń, tempem lub
metodami pracy, mniejsze wymagania związane z zawodem, a także ograniczoną
informację o ryzyku związanym z wykonywaną pracą.
Zatrudnienie młodych pracowników
w państwach UE-25
W 2005 r. jeden na czterech młodych pracowników był zatrudniony w niepełnym
wymiarze godzin. W takim wymiarze czasowym wykonuje pracę coraz więcej
osób. Badania na temat pracy w niepełnym wymiarze godzin wskazują, że
możliwości szkoleń i rozwoju kariery są w tym przypadku mniejsze 5 . Wysokość
wynagrodzenia i zasiłków socjalnych jest często niższa, a wykonywana praca jest
zwykle monotonna.
Ponad połowa młodych pracowników pracowała przynajmniej raz w miesiącu
w sobotę. Ponadto młodzi pracownicy częściej pracowali w systemie zmianowym.
Niemal we wszystkich państwach członkowskich maleje liczba młodych
pracowników. Jest to wynik wchodzenia na rynek pracy niżu demograficznego,
ale być może także skutek coraz bardziej powszechnego kształcenia i dłuższego
okresu edukacji. Ponadto młodzi stają się ofiarami recesji gospodarczej –
pracodawcy w obliczu nasilającej się recesji ograniczają zatrudnianie młodych
pracowników.
W 2005 r. w państwach UE-25 było zatrudnionych około 193,8 mln osób, w tym
20,4 mln młodych 2 pracowników. Stanowili oni 10,5% siły roboczej. Stopa
zatrudnienia 3 (w państwach UE-25) wyniosła 36,3% w przypadku młodych
pracowników i 63,6% w przypadku osób w wieku od 15 do 64 lat.
Gdzie są zatrudnieni młodzi pracownicy?
Z podziału na branże wynika, że w państwach UE-25 najliczniejsza grupa młodych
pracowników znajduje zatrudnienie w hotelach i restauracjach (22,7%) oraz
w handlu (16,3%). Hotelarstwo i gastronomia znajduje się na pierwszym miejscu
pod względem zatrudnienia młodych pracowników w 20 spośród 25 państw
członkowskich i jest jedną z trzech branż o najwyższym poziomie zatrudnienia
we wszystkich państwach członkowskich.
Stopa bezrobocia wśród młodzieży w państwach UE-25 wyniosła 18,7% – dwa
razy więcej niż całkowita stopa bezrobocia (9,0%). W wielu państwach
członkowskich UE stopa bezrobocia młodych pracowników wzrosła w ostatnich
latach, pomimo że liczba młodych osób jest mniejsza niż całkowita liczba
starzejącej się ludności. Istnieją też duże różnice w zależności od regionów:
w dwóch trzecich regionów w państwach UE-25 stopa bezrobocia wśród
młodzieży była co najmniej dwukrotnie niższa w stosunku do całkowitej wielkości
bezrobocia. Regionalne wskaźniki bezrobocia wśród młodych ludzi wahały się
od 6,2 do 59,1%.
Taki podział ma poważne skutki w kontekście bezpieczeństwa i higieny pracy
młodych ludzi z powodu występowania szczególnego rodzaju potencjalnie
szkodliwych warunków, typowych dla wymienionych branż (między innymi niska
płaca, czasowa praca sezonowa, niekorzystne warunki zatrudnienia i praca
wymagająca wysiłku fizycznego). W państwach UE-25 w 2005 r. młodych ludzi
najczęściej zatrudniano w usługach (5,2 mln), a następnie w rzemiośle i branżach
związanych z rzemiosłem (3,6 mln), przy pracach biurowych (2,7 mln), jako
personel techniczny i pomocniczy (2,7 mln), a także przy wykonywaniu prac
prostych (2,5 mln). W państwach członkowskich występują nieznaczne różnice
Jednakże skuteczne włączenie młodych pracowników do życia zawodowego
jest niezbędne dla społeczeństwa i dla przedsiębiorstw, a także szczególnie
ważne dla samych młodych ludzi, dla ich równowagi życiowej, zdrowia i dobrego
samopoczucia.
1 http://osha.europa.eu/publications/reports/7606507
2 Młodzi pracownicy: wiek od 15 do 24 lat.
3 Stopa zatrudnienia wyraża całkowitą liczbę zatrudnionych jako procent ludności w danej grupie wiekowej.
4 A. Goudswaard, F. Andries, Employment status and working conditions . http://www.eurofound.eu.int/publications/htmlfiles/ef0208.htm
5 Europejska Fundacja na rzecz Poprawy Warunków Życia i Pracy, Dublin, „Part-time work in Europe”, 2005.
http://www.eurofound.eu.int/ewco/reports/TN0403TR01/TN0403TR01.pdf
http://osha.europa.eu
213523287.002.png 213523287.003.png
 
FAC T S 6 9
25
22,8
20
16,3
15
12,5
13,7
10
10
9,1
8,5
7,6
7,9
7,5
6,4
5,8
4,6
5
0
Liczba młodych pracowników według branż, państwa UE-25. Badanie aktywności ekonomicznej ludności (LFS).
w strukturze zawodowej. W latach 2000–2005 największy wzrost zatrudnienia
młodych pracowników odnotowano w usługach oraz handlu detalicznym
i hurtowym (wzrost o 0,38 mln).
Konieczne są dalsze badania w celu:
n określenia ryzyka narażenia młodych pracowników na takie czynniki
związane z miejscem pracy, jak niebezpieczne substancje (szczególnie
środki biologiczne, substancje rakotwórcze i toksyczne), hałas i wibracje,
fizycznie wyczerpujące warunki pracy i czynniki psychospołeczne;
n dokonania oceny wpływu konkretnych czynników ryzyka na młodych
pracowników w branżach o wysokim poziomie zatrudnienia, ze
szczególnym uwzględnieniem branży usługowej;
n dokonania oceny różnic ze względu na płeć w kontekście oddziaływania
określonych czynników ryzyka na kobiety i mężczyzn;
n dostosowania działań w zakresie uświadamiania, szkoleń i profilaktyki do
wspomnianych różnic ze względu na płeć, a także innych różnic,
wynikających np. z migracji młodych pracowników;
n wprowadzenia problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) do
programów szkoleń, które nie wiążą się ze zdobyciem formalnych
kwalifikacji (dotyczy to coraz częściej kobiet pracujących w branży
usługowej, np. opiekunek domowych);
n opracowania skutecznej polityki ograniczania ryzyka wypadków przy pracy
wśród młodych pracowników. W tym kontekście korzystna może być
współpraca polegająca na uwzględnianiu różnych dziedzin polityki
(np. zdrowia publicznego, zwalczania zatrudniania dzieci, bezpieczeństwa
transportu);
n prowadzenia polityki informacyjnej, której efektem będzie uwzględnienie
problematyki BHP w podstawowych programach nauczania na wszystkich
poziomach kształcenia.
Wiele z wymienionych branż i zawodów charakteryzuje się wysokim ryzykiem
wypadków przy pracy, narażeniem na czynniki szkodliwe i niebezpieczne
w miejscu pracy lub, jak w przypadku pracowników usługowych, czynniki
związane z pracą dorywczą.
© Hasse Eriksson
Różnice w zależności od płci
Młodzi pracownicy, podobnie jak ogół osób pracujących, stykają się z problemem
różnic ze względu na płeć. Generalnie zatrudnionych jest więcej młodych
mężczyzn niż kobiet: w 2005 r. w państwach UE-25 pracowało 11,1 mln młodych
mężczyzn i 9,3 mln młodych kobiet. Jednak trudno znaleźć dane o ryzyku
zawodowym i skutkach zdrowotnych narażenia, w których byłyby uwzględnione
różnice między młodymi kobietami i mężczyznami.
Istnieje ścisły związek między płcią a zagrożeniami w środowisku pracy i, tym samym,
skutkami zdrowotnymi tych zagrożeń. Na przykład fryzjerstwo jest zdominowane
przez kobiety, które w tym zawodzie stanowią 87% ogółu zatrudnionych. Ponad
milion osób pracuje w około 400 tys. salonów fryzjerskich w Europie. Jest to młoda
siła robocza: 83% osób podejmujących pracę ma mniej niż 26 lat, a 56% – mniej niż
19 lat. Zatem niemal wszystkie czynniki ryzyka występujące w branży fryzjerskiej
automatycznie odnoszą się do młodych pracowników, a podstawowe problemy
zdrowotne w tej branży, czyli choroby skórne, astma oraz dolegliwości mięśniowo-
-szkieletowe, dotyczą przeważnie kobiet.
Dodatkowe informacje
Sprawozdanie stanowi element corocznej kampanii Agencji, Europejskiego
Tygodnia Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy, który w 2006 r. był poświęcony
bezpieczeństwu pracy osób młodych. Pod hasłem „Bezpieczny start” ponad
30 państw aktywnie uczestniczyło w największej kampanii BHP na rzecz ochrony
młodych pracowników.
Informacje o narażeniu na ryzyko oraz o skutkach zdrowotnych podsumowano
w numerze 70 biuletynu Facts: Młodzi pracownicy – Fakty i liczby. Narażenie
na ryzyko i skutki zdrowotne .
Więcej informacji o młodych pracownikach znajduje się na stronie:
http://ew2006.osha.europa.eu/ .
Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy
Gran Vía, 33, E-48009 Bilbao
Tel. (+ 34) 94 479 43 60, Fax (+ 34) 94 479 43 83
E-mail: information@osha.europa.eu
© Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy. Powielanie dozwolone pod warunkiem podania źródła informacji. Printed In Belgium , 2007
h t t p: //o s ha . eu r opa . eu
213523287.004.png 213523287.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin