Wino z herbaty.doc

(32 KB) Pobierz

Wino herbaciane 13% (15l)

 

-          12 l wody

-          paczka (10dkg) czarnej herbaty (granulowanej lub liściastej)

-          2,5 kg cukru

-          3 cytryny

-          1 kg rodzynek

-          60g kwasku

-          6 g pożywki

-          drożdże winne Sherry

 

3 l wody zagotować, do wrzątku wsypać paczkę herbaty (ostrożnie! – kipi!) i zaparzać (nie gotować) 10 min, po czym zlać napar i ostudzić. Pozostałą wodę zagotować i rozpuścić w niej połowę cukru; syrop ostudzić.

Do gąsiora wlać:

-          napar herbaciany,

-          syrop,

-          rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki,

-          sok z wyciśniętych cytryn

-          startą z cytryn żółtą skórkę (uwaga na albedo)

-          pożywkę

-          pracującą MD

 

Po 6-7 dniach dodaj drugą połowę przepisanego cukru rozpuszczoną w 2 l przegotowanej wody.

Fermentować ok. 4-rech tygodni, po czym zlać znad osadu. Dosłodzić wg. smaku.

Klarować 2 razy po 4 tygodnie, zabutelkować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin