Wino cytrynowe-prawie jak Martini.doc

(1 KB) Pobierz

WINO CYTRYNOWE prawie jak Martini

 

1 kg cytryn

10 l wody

4 kg cukru

60 dag ryżu surowego

1 op tymianku (małe)

1 starta gałka muszkatałowa

4-6 goździków

drożdże winne do białych win

 

Cytryny dobrze wyszorować, pokroić dowolnie, wrzucić do balona, dodać pozostałe składniki (cukier rozpuścić w wodzie), zamontować korek z rurką (tradycyjnie jak każde winko) i zostawić w jakimś ciepłym miejscu w celu fermentacji. Czas fermentacji jest różny zależnie od czynników zewnętrznych. Jak skończy fermentować oddzielić wino od "śmieci" i z powrotem do balona żeby się sklarowało, po sklarowaniu zlewać do butelek (może być lekko mętne dość długo ale mnie to nie przeszkadza)

 

Co ciekawe smak za każdym razem jest inny - chyba zależy to od jakości ziół albo też i od cytryn, ogólnie warto spróbować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin