WINO CYTRYNOWE prawie jak Martini
1 kg cytryn
10 l wody
4 kg cukru
60 dag ryżu surowego
1 op tymianku (małe)
1 starta gałka muszkatałowa
4-6 goździków
drożdże winne do białych win
Cytryny dobrze wyszorować, pokroić dowolnie, wrzucić do balona, dodać pozostałe składniki (cukier rozpuścić w wodzie), zamontować korek z rurką (tradycyjnie jak każde winko) i zostawić w jakimś ciepłym miejscu w celu fermentacji. Czas fermentacji jest różny zależnie od czynników zewnętrznych. Jak skończy fermentować oddzielić wino od "śmieci" i z powrotem do balona żeby się sklarowało, po sklarowaniu zlewać do butelek (może być lekko mętne dość długo ale mnie to nie przeszkadza)
Co ciekawe smak za każdym razem jest inny - chyba zależy to od jakości ziół albo też i od cytryn, ogólnie warto spróbować.
pysialila1