Świąteczny chlebek korzenny.doc

(3 KB) Pobierz

Składniki

 

•  2 łyżki stopionego masła

 

•  mąka do oproszenia brytfanny

 

•  1 szklanka posiekanych migdałów

 

•  1/2 szklanki złotych rodzynek

 

•  1/4 łyżeczki soli

 

•  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

•  1 łyżeczka imbiru

 

•  1 1/2 łyżeczki cynamonu

 

•  1 łyżeczka nasion anyżku

 

•  szczypta mielonych goździków

 

•  1 1/2 łyżeczki startej, suchej skórki pomarańczy

 

•  1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

•  2 łyżeczki sody do pieczenia

 

•  1 szklanka wody

 

•  1 szklanka miodu

 

•  1/4 szklanki brązowego cukru

 

•  1 duże jajo, lekko roztrzepane

 

•  1/2 szklanki ciemnego rumu

 

•  1 szklanka mąki żytniej

 

•  1 szklanka mąki razowej

 

•  1 szklanka mąki pszennej

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Podgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować masłem blachę do pieczenia lub blachy (proponuję wymiary 1 blacha: 15x25 cm, 2 blachy: 8x18 cm). Dno i boki oprószyć mąką. Nadmiar mąki wysypać.

   

2.  W dużym głębokim naczyniu zmieszać migdały, rodzynki, sól, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon, nasiona anyżku, goździki, skórkę pomarańczy oraz proszek i sodę do pieczenia. W średnim rondlu na średnim ogniu zagotować wodę, dodać do niej miód i brązowy cukier i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na 5 minut do przestygnięcia.

   

3.  Do syropu z cukru i miodu dodać, ciągle mieszając, jaja i rum. Następnie dodać esencję z korzennych przypraw i dokładnie wyrobić na masę. Dodać żytnią, razową i pszenną mąkę i cały czas wyrabiać. Przełożyć ciasto do przygotowanych blach i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do ok. 180°C. Piec ok. 30 minut w przypadku dużej blachy i 20 - 25 w przypadku małej, aż drewniany patyczek (ew. wykałaczka) po włożeniu i wyjęciu z ciasta pozostanie suchy. Chleb powinien być bardzo ciemny.

   

4.  Po wyjęciu z pieca pozostawić chleb na ok. 5 minut do przestygnięcia. Następnie wyjąć z blachy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny owinąć dokładnie w folię spożywczą i pozostawić na 3 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Kroić chleb na cienkie kromki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin