Składniki :
· Ciasto: 2,5 szklanki mąki
· 4 żółtka
· 3/4 kostki margaryny
· 10 dag cukru
· cukier waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· Masa orzechowa: 350g orzechów ziemnych
· 1,5 szklanki cukru
· 3/4 szklanki mleka
· Masa czekoladowa: 1 szklanka mleka w proszku
· 10 dag margaryny
· 1/2- 3/4 szklanki mleka
· 15 dag cukru
· 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto: Składniki na ciasto zsiekać i zagnieść na stolnicy. Podziel gotowe ciasto na 2 części, rozwałkuj 1 część i wyłóż na wyłożonej papierem śniadaniowym, prostokątnej blaszce. Piecz ok 25 min w temp 200 stopni. Masa orzechowa: Cukier karmelizuj i dodaj mleko. Gdy konsystencja masy będzie przypominać karmel dodać orzechy., Wszystkie składniki, oprócz mleka w proszku, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Masa czekoladowa: Do zimnego mleka dodać mleko w proszku i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Finał: Przekładanie (dodatkowo potrzebne 4 płaty wafla): Ciasto przekładamy w następujący sposób: wafel- masa czekoladowa, wafel-masa czekoladowa, kruche ciasto- ciepła masa orzechowa, ciasto kruche- masa czekoladowa, wafel- masa czekoladowa, wafel.
in_ika