Mariusz Jankowski III B
WPŁYW ALKOHOLU NA ORGANIZM CZŁOWIEKA
Na początek warto wspomnieć, że alkohol nie jest głównym składnikiem „alkoholi” tzn. piwa, win, likierów i różnego rodzaju trunków. Zawierają one jedynie niewielki procent tej bardzo szkodliwej substancji.
Alkohol – z punktu widzenia biologii, jest dla naszego ciała trucizną. Jest poważnym zagrożeniem dla komórek, które źle znoszą jego obecność.
Całe szczęście nasze ciało potrafi się bronić przed alkoholem i unieszkodliwiać jego negatywne działanie. – W dużym uproszczeniu po prostu rozkłada i unieszkodliwia alkohol. Nasz organizm bardzo szybko wchłania tę substancje. (Najczęściej alkohol etylowy C2H5OH)
Związek ten przenika do krwioobiegu przez przewód pokarmowy głownie na odcinku jelita cienkiego. Wraz z krwią z łatwością jest transportowany do wszystkich komórek ciała.
Alkohol zostaje jednak unieszkodliwiony dopiero w wątrobie. Narząd ten zawiera specjalne enzymy, które biorą udział w skomplikowanych przemianach biochemicznych, mającym na celu sprawić, by alkohol etylowy stał się środkiem bezpiecznym dla organizmu.
W kolejnych reakcjach zachodzących w wątrobie dochodzi do utlenienia alkoholu etylowego. Ostatecznym wynikiem jest stworzenie nietoksycznego dla organizmu kwasu octowego. (CH3COOH).
Uzależnienie od alkoholu prowadzi do:
-Spadku formy
-Różnego rodzaju chorób wątroby
-Chorób nerek
-Spadku funkcjonalności mózgu
Nargan