czekoladowe przysmaki.doc

(23 KB) Pobierz
PIANKA CZEKOLADOWA

PIANKA CZEKOLADOWA

 

§         20 dkg czekolady wytrawnej

§         50 g masła 150 g śmietanki 18%

§         5 jajek

§         30 g drobnego cukru

§         szczypta soli

 

Podgrzać śmietankę na wolnym ogniu do momentu wrzenia. Wrzucić drobno połamaną czekoladę. Mieszać aż całkiem się rozpuści. Dodać masło cały czas mieszając dla uzyskania jednolitej masy. Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Odstawić, utrzymując w ciepłej kąpieli wodnej.  Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pianę delikatnie wymieszać  z masą czekoladową. Przelać do salaterek i schłodzić kilka godzin w lodówce.

 

 

KREM ANGIELSKI

 

§         ½ litra mleka

§         4 żółtka

§         75 g cukru

§         zapachy: waniliowy lub utarta skórka z cytryny lub pomarańcza

 

Zagotować mleko z cukrem i jednym z zapachów. Żółtka jajek lekko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką na jednolitą masę do której powoli dolewać gorące mleko, cały czas mieszając. Podgrzewać następnie na małym ogniu aż do zgęstnienia kremu. Nie dopuścić do zagotowania. Krem podawać letni lub całkiem schłodzony.

 

 

KRÓLOWA SABA
  (ciasto czekoladowe)

 

 

§         4 jajka

§         20 dkg cukru

§         20 dkg wytrawnej  czekolady

§         20 dkg masła

§         10 dkg mąki

§         1 –2 łyżki mocnej kawy

 

Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek.  Żółtka ukręcić z cukrem do białości. Rozpuścić czekoladę z kawą (w naczyniu zanurzonym w pojemniku z gotującą się wodą). Do rozpuszczonej czekolady dodawać powoli masło. Kiedy masa stanie się jednolita, mieszając dodawać mąkę. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą czekoladową. Przełożyć to do wysmarowanej tłuszczem blaszki i wstawić do gorącego piekarnika ( 200-220oC). Piec ok. 30 minut. Nie przetrzymywać ciasta w piekarniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin