CHRZAN TARTY Z JAJKAMI.doc

(23 KB) Pobierz

 

CHRZAN TARTY Z JAJKAMI

8-10 dag chrzanu (jedna laska) umyć, oskrobać, zamrozić, zetrzeć na drobnej tarce.
2 jaja na twardo (całe lub tylko żółtka - jak kto woli) drobniutko posiekać i utrzeć z 1/8 l śmietany. Dodać utarty chrzan, doprawić do smaku solą, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Można również dodać utarte (bez skórki) winne jabłko.
Smakuje wyśmienicie jako dodatek do wędlin.

Chrzan zasmażany po litewsku

20-25 dag (duuuża laska) chrzanu umyć, oskrobać, zamrozić. Przy tarciu zamrożonego chrzanu nie będziemy ronić łez.

Dzień przed podaniem wyjąć. Zetrzeć na drobnej tarce, trzymając przez ściereczkę (żeby nie odmrozić palców ani nie rozgrzać chrzanu). Przelać wrzątkiem na sitku.
Przesmażyć chrzan krótko w rondelku na 5 dag masła. Dodać tyle słodkiej śmietanki, żeby powstał gęsty krem. Zagrzać raz jeszcze, ale nie gotować!.
Dodać sok z 1 cytryny, sól, cukier puder do smaku. Zaciągnąć surowym żółtkiem, uważając, żeby się nie ścięło. Wystudzony sos trzymać w lodówce. Podawać na zimno.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin