Bułeczki drożdżowe 150 dag (2 1/2 szklanki) mąki,1/2 szklanki mleka,5-10 dag margaryny,5 dag (3 łyżki) cukru,1 jajo,1 białko,5 dag drożdży,1 łyżeczka soli, tłuszcz i mąka do blachy Z połowy mleka, cukru i drożdży sporządzić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z tłuszczem, mlekiem, cukrem, jajem i solą. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć je i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulki. Ułożyć je luźno na blasze wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym białkiem. Piec w średnio gorącym piekarniku przez 15-20 min.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
tunia-85