SOSY.doc

(29 KB) Pobierz
SOSY

SOSY

 

Sos chrzanowy

 

2 łyżki masła, łyżka mąki, 2 szklanki wywaru z ryby, 2 surowe żółtka, 4-5 łyżek tartego chrzanu, biały pieprz, szczypta cukru, łyżka soku z cytryny, sól

W rondelku stopić masło, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem i, stale mieszając, gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny, zaciągnąć żółtkami, dodać chrzan, wymieszać, dokładnie podgrzać. Podawać do gotowanych, smażonych i pieczonych ryb.

 

Sos czosnkowy

5-6 ząbków czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), 2 żółtka, łyżka octu winnego, łyżeczka musztardy, pół łyżeczki suszonej bazylii, cukier, pieprz, sól

Bulion podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i ocet. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka roztrzepać w garnuszku z 2-3 łyżkami bulionu, a następnie wlać do garnka i, mieszając, chwilę podgrzewać, nie dopuszczając jednak do rozgotowania. Doprawić pieprzem, solą i cukrem. Podawać do gotowanych ryb i pieczeni z baraniny.

 

Sos do sałatek i deserów owocowych

20 dag gęstej śmietany 18-proc. lub jogurtu naturalnego, łyżka soku z cytryny, 3-4 łyżki płynnego miodu, kilka kropli aromatu rumowego lub 50 g rumu

Wszystkie składniki wlać do wysokiego garnuszka i zmiksować lub rozmieszać rózgą albo trzepaczką. Wstawić na 1-2 godz. do lodówki. Podawać do sałatek z owoców, zarówno surowych, jak i konserwowych.

Sos grzybowy

3 dag suszonych grzybów lub 25 dag świeżych, cebula, po łyżce masła roślinnego, mąki i kwaśnej śmietany, pieprz, sól

Grzyby umyć, kilka godzin moczyć w dwóch szklankach zimnej wody, świeże przebrać, oczyścić, a następnie gotować 30-45 min. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle i, mieszając, powoli wlać wywar z grzybów. Chwilę gotować, a następnie włożyć drobno pokrojone grzyby, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, przyprawić sos solą i pieprzem.

 

Sos musztardowy

2 łyżki musztardy, po łyżce masła (lub margaryny) i mąki, 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, szklanka bulionu, sos sojowy, pieprz, sól

Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, wlać do niej wino wymieszane z musztardą oraz bulion, chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Podawać do gotowanych mięs i smażonej ryby.

 

Sos pomidorowy

75 dag świeżych lub mrożonych pomidorów albo puszka koncentratu pomidorowego, 2 strąki papryki, pół szklanki bulionu (może być z kostki), 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól

Pomidory zanurzyć na minutę w gorącej wodzie, ostudzić, obrać, pokroić w paski. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć paprykę pokrojoną w paski, pomidory i obrane ząbki czosnku, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, przetrzeć sos przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem. Doskonały do makaronu, kaszy jęczmiennej i gryczanej oraz kotletów jarskich.

Sos śmietanowy

szklanka gęstej śmietany, łyżeczka drobniutko posiekanej skórki z cytryny, 4-5 łyżek drobno pokrojonej papryki (zielonej, żółtej, czerwonej), szczypta cukru, łyżka soku z cytryny, sól

Wymieszać dokładnie składniki sosu, schłodzić, podawać do ryb na zimno (gotowanych, wędzonych).

Sos warzywny

Kawałek selera, marchew, mała pietruszka, cebula, po łyżce mąki i masła roślinnego, szklanka rosołu, sok z cytryny, po łyżce natki pietruszki i koperku, cukier, pieprz, vegeta

Warzywa umyć, obrać, drobno pokroić, włożyć do garnka z rosołem, gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wymieszać ją z trzema łyżkami wody. Warzywa przetrzeć przez sitko lub zmiksować, połączyć z wywarem, wymieszać z zasmażką, zagotować. Przyprawić do smaku cukrem, vegetą i pieprzem, wymieszać z zieleniną. Podawać do gotowanych i smażonych ryb oraz makaronu i kotletów jarskich.

Sos włoski

Szklanka oliwy, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej cebuli, łyżka drobno
posiekanej czerwonej papryki, 2 łyżki cukru, półtorej łyżeczki sosu worcester, po 1 płaskiej łyżeczce soli, musztardy i sproszkowanej papryki, po pół łyżeczki liści tymianku, bazylii, oregano i majeranku, 6 łyżek soku z cytryny, 6 łyżek octu winnego

 

Sos ziołowy

Szklanka kwaśnej śmietany 12-proc., 2-3 łyżki majonezu (najlepiej niskotłuszczowego), łyżeczka musztardy, 3 jaja ugotowane na twardo, 4 łyżki posiekanych ziół: koperku, szczypiorku, natki pietruszki, bazylii albo melisy, pół łyżeczki cukru, sól

Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, dodać zieleninę, przyprawy i jaja pokrojone w drobną kostkę. Jeszcze raz wymieszać. Podawać do mięs, ryb i warzyw z grilla.

 

Winegret - najpopularniejszy z dressingów

3/4 szklanki oliwy lub oleju, ćwierć szklanki octu winnego lub soku z cytryny, łyżka musztardy, ćwierć łyżeczki pieprzu, pół płaskiej łyżki cukru, płaska łyżeczka soli. Do takiego sosu Francuzi dodają - dla zaostrzenia smaku - kapary lub drobno posiekane korniszony (2 łyżki).

Sos ziołowy

Szklanka kwaśnej śmietany 12-proc., 2-3 łyżki majonezu (najlepiej niskotłuszczowego), łyżeczka musztardy, 3 jaja ugotowane na twardo, 4 łyżki posiekanych ziół: koperku, szczypiorku, natki pietruszki, bazylii albo melisy, pół łyżeczki cukru, sól

Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, dodać zieleninę, przyprawy i jaja pokrojone w drobną kostkę. Jeszcze raz wymieszać. Podawać do mięs, ryb i warzyw z grilla.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin