Tort dla kochanej Mamy.odt

(12 KB) Pobierz

Tort dla kochanej Mamy

 

Ciasto:

       2 jajka

       3 łyżki cukru pudru

       1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

       3 łyżki mąki

       1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

Poncz:

       50 ml wody

       1 łyżka cukru

       sok z 1/2 cytryny

Masa:

       500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.

       1 Masa śmietanowa o smaku malinowym Dr. Oetkera

Do dekoracji:

       1 szklanka cukru pudru

       3 łyżki wody

       2 Lukry gotowe różowe Dr. Oetkera

       1 Pisaki cukrowe Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać do tortownicy w kształcie serca wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką o śr. 24 cm. Piec około 30 min.
Piekarnik gazowy: temp. 180^(o)C (powinien być podgrzany), Piekarnik elektryczny: temp. 180^(o)C (powinien być podgrzany)
Wystudzony biszkopt przekroić poziomo na połowę i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). 500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełożyć biszkopt. Z cukru pudru i wody przygotować lukier, oblać wierzch i boki ciasta, odstawić do schłodzenia. Lukry gotowe rozpuścić w kąpieli wodnej zgodnie z opisem na opakowaniu. Lukrami różowymi udekorować wierzch tortu. Pisakami cukrowymi wykonać dekoracje i napis.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin