Mielone po polsku.pdf

(367 KB) Pobierz
Kotlety mielone po polsku
Składniki:
50 dkg dowolnego mielonego mięsa
1 – 2 czerstwe bułki
½ szklanki mleka
1 spora cebula
1 – 2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 jajko
Garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, oregano ewentualnie
1 łyżka margaryny)
Sól, pieprz, tarta bułka, tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku i przetrzeć przez sito albo zmielić.
Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić w łyżce tłuszczu.
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, uduszoną cebulą i posiekaną
zieleniną, doprawić do smaku.
Jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka, należy dodać trochę tartej bułki.
Formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce i tępą strona noża
odcisnąć na kotletach kratkę lub paski.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Następnie przełożyć do natłuszczonej brytfanny, skropić wodą lub
przykryć wiórkami zimnej margaryny i wstawić do nagrzanego piekarnika
(200 O C) na 5-10 minut, następnie wyłączyć ogień, ale trzymać kotlety w
piekarniku, aby „doszły”.
W ten sposób przygotowane kotlety są dużo smaczniejsze!
Smacznego!!!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin