Komórka macierzysta, głodzenie i cukrzyca.docx

(17 KB) Pobierz

Komórka macierzysta

 

Komórki macierzyste, inaczej kom pnia są to komórki które posiadają obydwie wymienionione poniżej cechy

  1. Są zdolne do potencjalnie nieograniczonej liczby podziałów. Inaczej mówiąc sa nieśmiertelne i samoodnawialne.
  2. Mają dolność do różnicowani się do innych typów komórek

Ze względu na zdolność do różnicowania komórki macierzyste dzięli się na :

  1. Totipotentne, takie które mogą ulec zrożcnicowani do każdego typo komórek
  2. plurpotentne, takie które mogą dać początek każdemu typowi komórek za wyjątkiem komrek totipotentnych
  3. Multipotentne, takie które mogą dać początek kilku różnym typom komórek , z reguły  o podobnych właściwościach i pochodzeniu embrionalnym.
  4. Unipotentne, inaczej komórki prekursorowe, mogą różnicować tylko do jednego typu komórek ,lecz od komórek terminalnie zróżnicowanych komórek somatycznych odróżnia je zdolność do podziałów

 

 

Ze zwzglęu na ich pochodzenie komórki macierzyste dzieli się na :

Embrionalne komórki macierzyste- wyporwadzaone z żźródeł ebmbrionaln komórki te są z reguly totipotentne lub pluripotentne

Somatyczne dorosłe komórki macierzyste – znajdowane w narządach dorosłych organizmów, komórki te są multipotentne

Komórki progenitorowe- wystpęują w narządach dorosłych soobników, służa regenracji takanek, są unipotentne

 

 

 

Głodzenie i cukrzyca


Przemiany energetyczne- wspólne ogniwa gospodarki białkowej , węglowodanowej i tłuszczowej. Synteza białek, węglowodanów i tłuszczó jest powiązane ze sobą.

Między 3 procesami anabolicznymi zachodzą związki uościowe:

Ø      Synteza kwasów tłuszczowych u glukozy jest ograniczona dostępnością aminokwasów

Ø      Synteza kwasów tłuszczowych dostępnością glukozy

Losy 3 kluczowych czśteczek leżących na skrzyżowaniu szlaków metabolicznych: glukozo 6 fosforan, pirogronian i acetylo- CoA

 

 

Cukrzyca

Wysepki Langerhansa

Komórki Alfa wydzielają glukagon

Komórki B wydzielają insulinę i amylinę

Komórki delta wydzielają somatostatynę

Komórki F wydzielają trzystkowy polipeptyd

 

Zasady rozpo0znwanania zaburzeń gospodarki węglowodanowej

 

 

Stężenie glukozy we krwi

Stan przedcukrzycowy

Ø      Nieprawidłowa glikemia na czczo 100-125 / 5.6-6,9mmol/l

Ø      nieprawidłowa teolrancja gluozy w 2 godzinie testu doustnego obciążenia glukowża glikemia 140-199 mg/dl

Cukrzyca

Ø      Stężenie glukozy zmierzone  o dowolnej porze doby przekracza 200 mg/l wytsępują objawy hipergikemii(polidypsja, poliuria

Ø      Dwukrotnie poziom glukozy na czczo przekracza 126 mg/dl( 7,0 mmol/l)

Ø      W 2 g testu doustnego obciążenia gluozą poziom glukozy przekracza 200mg.dl( 11,1mol/.l)

 

Typy cukrzycy

Cukrzyca typu 1

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca ciężarnych

Inne rodzaje i przyczyny cukrzycy( cukrzyca  typu 3 – np. Cushinga, nadczynność tarczycy)

 

Cukrzyca typu !

 

Nagły początek w młodym wieku

Brak uwalnian issnuliny podwietrzdony brakiem peptydu C

 

Genetyczne podłoże

Autoiimunologiczna  destrukcja komórek B jest związana z obecnością w krwi i tkance trzustki

 

Cukrzyca typu II

Cukrzyca typu II powstaje najczęściej gdy trzustka wytwarza insuline, ale tkanki nie reagują na nią odpowiednio. Najczęstszy przyczyną cukrzycy typ II jest otyłość. Skłonności dziedziczna to tylko 20% czynnika decydującego o chorobie

 

Rózcnicowanie typoów cukrzycy

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin