Fizjologia.doc

(54 KB) Pobierz

1. Mikroflora jelitowa:

- mikroflora fizjologiczna:

              + drobnoustroje zasiedlające skórę, błony śluzowe dróg oddechowych, przewód pokarmowy

              + przewód pokarmowy:

                            - śluzówka żołądka – bakterie oporne na środowisko kwaśne – Lactobacillus, Streptococcus, H. pylori

                            - jelito cienkie – Lactobacillus, Enterobacteriaceae, Bacteroides

                            - jelito grube – Bacteroides, E. coli

- rozmieszczenie mikroflory:

              + mikroflora jelitowa – głównie beztlenowce; najwięcej w okrężnicy

              + mikroflora żołądka – głównie tlenowce; najmniej bakterii

- mikroflora jelit:

              + 400 gatunków bakterii; jakość mikroflory zależy od równowagi między gatunkami

              + zaburzenia równowagi:

                            - antybiotykoterapia

                            - radio- i chemioterapia

                            - zakażenia wirusowe

                            - długotrwały stres

                            - nieodpowiednia dieta

              + przeważnie znajdują się tu bakterie mikroflory fermentacji mlekowej

              + funkcje mikroflory:

              - ochrona organizmu przed bakteriami chorobotwórczymi i grzybami (pokrywa nabłonek jelitowy – bariera dla antygenów pochodzących z diety i innych szkodliwych substancji w jelicie)

- wspomaganie trawienia i przyswajania składników odżywczych – ułatwiają wchłanianie żelaza, fosforu, wapnia, wytwarzają witaminy K i B

- bierny udział w metabolizmie kwasów żółciowych, regulują wchłanianie cholesterolu

+ zaburzony ekosystem – biegunki, wzdęcia, stany zapalne, zwiększenie czynników kancerogennych w treści jelita

- wpływ gatunków bakterii:

              + korzystne – Bifidobacterium, Lactobacillus; stymulują odporność

              + mieszane – Bacteroides, E. coli

+ negatywne – Clostridium, Staphylococcus; ich działanie jest niwelowane przez korzystne bakterie; ilość Clostridium zwiększa się z wiekiem; szkodliwy wpływ mikroflory – produkcja toksyn, kancerogenów, enzymów

- czynniki wpływające na układ mikroflory: DOCZYTAĆ!!!!!!!!

              + wiek, płeć

              + stres

              + choroby

              + klimat, region zamieszkania

- flora bakteryjna a otyłość:

+ przyswajanie pożywienia i regulacja procesów energetycznych zależy od mikroflory; skład mikroflory u ludzi szczupłych i otyłych jest odmienny – ludzie różnią się składem mikroflory

+ flora bakteryjna osób otyłych zawiera mniej Bacterioides i więcej Firmicutes w porównaniu z osobami szczupłymi

- enterotyp:

              + zależy od tego jaki typ dominuje w mikroflorze

              + typy (nazwy pochodzą od dominujących bakterii):

                            - Bacterioide

                            - Prerotella

                            - Ruminococcus

              + różnice w mikroflorze mogą mieć wpływ np. na różne działanie leków u różnych osób

- u dzieci mikroflora ustala się ok. 2 r.ż.; na wpływ składu mikroflory ma także rodzaj porodu (korzystny jest poród naturalny, ponieważ kobieta ma w drogach rodnych bakterie fermentacji mlekowej)

- probiotyki:

              + żywe mikroorganizmy wywierające korzystny wpływ na organizm przez poprawę mikroflory jelitowej

              + muszą być podawane w odpowiedniej ilości

              + u małych dzieci są jedynym środkiem stosowanym w leczeniu biegunek

+ właściwości probiotyczne – kilkanaście szczepów bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus, Bifidobacterium), drożdże Saccharomyces

+ właściwości probiotyczne są związane ze szczepem, a nie z gatunkiem; szczepy o właściwościach probiotycznych – L. casei, L. acidophilus, L. rhamonua, B. bifidus

+ probiotyczne bakterie muszą przenikać do jelita grubego w stanie żywym, osiedlić się i namnażać → korzystny wpływ na układ pokarmowy

+ cechy probiotyku:

              - zawartość bakterii nie mniejsza niż 1 mln/ml

              - bakterie naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym

              - przeżywalność i adhezja do jelitowych komórek nabłonkowych

              - odporny na niskie pH, soki żołądkowe, trawienie

              - działanie antagonistyczne w stosunku do mikroorganizmów chorobotwórczych

              - aktywność fermentacyjna i enzymatyczna

              - wspomaganie wchłaniania składników pokarmowych, wytwarzanie witamin i enzymów

              - przeżywalność w procesie zamrażania i suszenia w podwyższonej temperaturze

              - nie może przenosić genów odporności antybiotykowej

- probiotyki:

+ niestrawne składniki pożywienia, które korzystnie wpływają na organizm przez wybiórczą stymulację wzrostu i/lub aktywności określonych grup bakterii

+ większość to oligosacharydy i błonnik pokarmowy

+ pieczywo, napoje mleczne, mleko dla niemowląt

+ cechy:

              - nie mogą ulec trawieniu przez enzymy

              - powinny stymulować korzystne bakterie w przewodzie pokarmowym (głównie Bifidobacterium)

              - znana budowa chemiczna

              - łatwe do pozyskiwania w skali przemysłowej; na skalę przemysłową pozyskuje się je z cykorii

              - produkty ich rozpadu przez bakterie jelitowe powinny obniżać pH treści pokarmowej

+ najlepiej poznane są sacharydy (otrzymywane na drodze hydrolizy polisacharydów lub przez hydrolizę enzymatyczną):

              - galaktooligosacharydy

              - fruktooligosacharydy – inulina i oligofruktoza (najczęściej stosowana); karczochy; szparagi, por, cebula, pomidory, banany, cykoria

- izomaltooligosacharydy

- maltooligosacharydy

- laktozosacharoza.

 

2. Gruczoły zewnątrzwydzielnicze:

- ślinianki:

              + 3 pary – przyuszne, podżuchwowe, podjęzykowe

              + wytwarzają 95% śliny; pozostała ślina jest wytwarzana przez mniejsze gruczoły:

                            - okres podstawowy (międzytrawienny):

                                          + przyuszne – 20%

                                          + podżuchwowe – 70%

                                          + podjęzykowe – 5%

                            - okres po pobudzeniu:

                                          + przyuszne – 35%

                                          + podżuchwowe – 50%

                                          + podjęzykowe – 5%

              + budowa ślinianki:

                            - pęcherzyk wydzielniczy – ślina pierwotna (skład zbliżony do osocza)

                            - przewody wyprowadzające – napływ/odpływ jonów, tworzenie składu śliny ostatecznej

+ największa rola – jony Na+ i HCO3- (wpływ na osmolarność i właściwości buforujące); wraz ze wzrostem objętości śliny wzrasta stężenie jonów sodowych i wodorowęglanowych

+ rola komórek mioepitelialnych – kurcząc się powodują wypływ śliny

+ średnio 1,5l śliny na dobę; cykl dobowy – większe wytwarzanie śliny w dzień (0,5 ml/min), mniejsze w nocy (0,1 ml/min); cykl sezonowy – ilość wytwarzanej śliny zależy od pory roku (zimą więcej niż latem)

+ inne czynniki wpływające na produkcję śliny – hormony (mineralokortykosteroidy, hormony płciowe; w ciąży (ok. 3 miesiąca) następuje zmniejszenie ilości wytwarzanej śliny), leki (antycholinergiczne, antyhistaminowe, leki zmniejszające ciśnienie krwi – głównie diuretyki)

+ skład śliny:

              - woda (99%)

              - jony

              - białka:

                            + przeciwbakteryjne – lizozym, laktoferryna, defensyny, mucyny (najważniejsze)

                            + przeciwgrzybiczne – histatyny

                            + przeciwwirusowe – nystatyny

              - enzymy – α-amylaza ślinowa, lipaza językowa, peroksydaza

+ kserostomia – zmniejszenie ilości wytwarzanej śliny (leki, hormony); występuje często w chorobach autoimmunologicznych i po radioterapii w okolicy jamy ustnej; objawy – suchość w jamie ustnej

+ funkcje śliny:

              - tworzenie kęsa

              - właściwości przeciwbakteryjne

              - trawienie:

+ α-amylaza ślinowa (wytwarzana przez ślinianki) – rozkłada skrobię (wiązania β-1,4-glikozydowe); działa w pH 6-7

+ lipaza językowa (wytwarzana przez gruczoły na języku) – rozkład triglicerydów

              + podział ślinianek w zależności od rodzaju wytwarzanej śliny:

                            - surowicze – ślinianki przyuszne; ślina bogata w wodę i α-amylazę

                            - śluzowe – głównie ślinianki podjęzykowe; lepka ślina bogata w mucynę

                            - mieszane – ślinianki podżuchwowe i pewna część podjęzykowych

- żołądek:

              + budowa żołądka:

                            - wpust – zewnątrzwydzielnicze gruczoły wpustowe wytwarzające śluz i lizozym

                            - trzon i dno:

                                          + główna część żołądka

+ zawierają gruczoły żołądkowe właściwe zbudowane z 5 typów komórek (nabłonkowych, okładzinowych, głównych, śluzowych i wewnątrzwydzielniczych)

+ wytwarzają sok żołądkowy (pochodzi z komórek okładzinowych, głównych i śluzowych)

                            - odźwiernik:

                                          + w odźwierniku występują komórki G (wytwarzają gastrynę)

                                          + w błonie śluzowej odźwiernika występują komórki D (wytwarzają somatostatynę)

              + produkcja soku żołądkowego:

                            - komórki okładzinowe – kwas solny, czynnik wewnętrzny Castle’a (IF), woda

                            - komórki główne – pepsynogen, lipaza, woda, elektrolity

                            - komórki śluzowe – śluz, wodorowęglany

              + funkcje kwasu solnego:

                            - bakteriobójcza

              - zakwaszanie środowiska w celu aktywacji pepsynogenu → pepsyna (pepsyna nie jest niezbędna do trawienia, ponieważ mogą ją zastąpić enzymy jelitowe)

                            - częściowo trawienie

              + czynnik wewnętrzny (IF):

                            - łączy się z witaminą B12 (odczepienie witaminy od białek)

                            - po połączeniu z witaminą jest ona wchłaniana w jelicie – bez tego czynnika witamina B12 się nie wchłonie

                            - ilość czynnika zależy od stanu błony śluzowej żołądka

                            - niedobór B12 – niedokrwistość megaloblastyczna

              + komórki główne – pepsynogen pepsyna

+ komórki śluzowe – śluz i wodorowęglany → ochrona żołądka przed HCl

+ renina – enzym występujący doi ok. 3 r.ż. w soku żołądkowym; powoduje przejście kazeina prokazeinian wapnia (łatwiej trawiony przez pepsynę)

+ sok żołądkowy:

              - wytwarzany zarówno na czczo (mało), jak i po posiłku (dużo)

              - dobowo ok. 2,5l

              - sok na czczo ma pH obojętne, po posiłku jest silnie kwaśny

              - wydzielanie na czczo jest spowodowane samoistną działalnością komórek okładzinowych, a także działaniem acetylocholiny, gastryny i histaminy (z komórek ECL)

              + wydzielanie popokarmowe:

              - głowowa (nerwowa):

                            + 40%

                            + zachodzi nim pokarm dotrze do żołądka

                            + pobudzenie receptorów zapachem, smakiem, widokiem, żuciem

+ za pośrednictwem ośrodków korowych i podkorowych – pobudzenie nerwów błędnych (przez które impulsacja jest przekazywana do żołądka)

                            - żołądkowa:

                                          + 50%

                                          + zachodzi gdy pokarm dostanie się do żołądka

                                          + trwa tak długo jak długo pokarm jest w żołądku (1-5 h)

                                          + kwas solny ma wtedy największe stężenie

                                          + wydzielanie w tej fazie to głównie efekt gastrny

+ bodźce – rozciąganie przez pokarm części odźwiernikowej i trzonowej żołądka, stymulacja komórek G przez alkalizację powierzchni błony śluzowej, działanie pokarmu (pobudzenie komórek G)

                            - jelitowa:

                                          + 10%

                                          + gdy pokarm dostaje się z żołądka do dwunastnicy i dalszych odcinków jelita cienkiego

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin