Omlet wiejski
1/2 kg ziemniaków,150 g wędzonej słoniny lub boczku,2 cebule,4 jaja,4 łyżki mleka,pęczek pietruszki lub koperku,sól, pieprzZiemniaki obrać, pokroić w plasterki. Wędzoną słoninę lub boczek skroić i podsmażyć na dużej patelni, aż stanie się przezroczysta, wówczas dodać pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć, uważając aby się nie przyrumieniła. Następnie dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać razem ze słoniną i cebulą, zapiekać na średnim ogniu do miękkości. Rozmieszać w garnuszku mleko i całe jaja, przyprawić solą, pieprzem, wlać do upieczonych już ziemniaków. Piec na małym ogniu, potrząsając co chwila patelnią, aby jajka się nie przypaliły. Omlet przełożyć na talerz, posypać zieleniną.
Vampireek_00