Składniki: ciasto: 10dag masła 15dag cukru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 15dag zaparzonego i zmielonego maku 7dag zmielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu 6 białek przełożenie: 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki dekoracja: 1/8l. zimnego mleka 1 torebka bitej śmietany Sposób przyrządzania: Utrzeć masło z cukrem, dodać cukier waniliowy i żółtka. Proszek do pieczenia wymieszać z makiem, migdałami i cynamonem. Dodać silnie ubite białka i całość wymieszać. Włożyć do tortownicy o średnicy 24cm. Postawić na ruszcie u umieścić na najniższej półce piekarnika. Piec w temp ok 150°C 60-70min. Ostudzony tort przekroić i przełożyć dżemem. Powierzchnię tortu udekorować bitą śmietaną.
Vampireek_00