tort makowy.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki:
ciasto:
10dag masła
15dag cukru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
15dag zaparzonego i zmielonego maku
7dag zmielonych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
6 białek
przełożenie:
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
dekoracja:
1/8l. zimnego mleka
1 torebka bitej śmietany

Sposób przyrządzania:
Utrzeć masło z cukrem, dodać cukier waniliowy i żółtka. Proszek do pieczenia wymieszać z makiem, migdałami i cynamonem.
Dodać silnie ubite białka i całość wymieszać. Włożyć do tortownicy o średnicy 24cm. Postawić na ruszcie u umieścić na najniższej półce piekarnika. Piec w temp ok 150°C 60-70min. Ostudzony tort przekroić i przełożyć dżemem. Powierzchnię tortu udekorować bitą śmietaną.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin