Zupa ogórkowa z ziemniakami - składniki
50 dag ogórków kiszonych
4 marchewki 1 pietruszka
kawałek selera
1 por
kilka ziemniaków
2 l bulionu z kostki
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
przyprawa do zup
1 czubata łyżka mąki
2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.)
masło lub olej do smażenia
koperek lub natka
Zupa ogórkowa z ziemniakami - sposób przygotowania
Zagotuj bulion, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodaj listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a potem włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzej na patelni trochę masła lub oleju. Wrzuć grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmaż je, stale mieszając. Bulion przypraw do smaku, dodaj ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną
Krem z brokułów - składniki
1 duży brokuł
1 cebula
2-3 średnie ziemniaki
1 kostka rosołu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Krem z brokułów - sposób przygotowania
Oczyszczone, pokrojone warzywa zalewamy ok. 1,5 l wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą bardzo miękkie, dodając w trakcie kostkę rosołową, przyprawę jarzynową i soląc do smaku. Do lekko ostudzonej zupy wyciskamy ząbek czosnku i miksujemy. Podajemy lekko podgrzaną, posypaną natką pietruszki lub świeżymi listkami innych ziół i ewentualnie kilkoma uprażonymi na patelni płatkami migdałów, przygotowanymi do dania głównego. Zupę tę można przygotować poprzedniego dni
Żurek z ziemniakami - składniki
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
Liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
500 ml kwasu na żur
1.2 l. wody
2-3 ziemniaki
Ząbek czosnku
1-2 suszone grzybki
60g boczku
Majeranek
Sól
Pieprz.
Żurek z ziemniakami - sposób przygotowania
Obrane warzywa i namoczony grzybek zalać wodą i gotować około 40 minut. Wywar przecedzić, dodać cały kwas. Do gotującej się zupy dodać stopiony boczek, roztarty czosnek, majeranek. Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami lub ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego! Uwaga - do najlepszych lekko kwaskowatych zup należy staropolski żur, inaczej zwany białym barszczem. Żur przyrządza się na zakwasie, zabiela śmietaną, doprawia ziołami i roztartym czosnkiem. Najsmaczniejszy jest żur gotowany na białej kiełbasi
Ciastka maślane I - składniki
100 g masła
200 g cukru
1 jajo
1 laska wanilii
2 łyżki brandy
280 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciastka maślane I - sposób przygotowania
Ubić mikserem masło z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać nożem czarne nasionka. Dodać do masła razem z jajem i brandy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy maślanej i miksować krótko, tylko aż składniki się połączą. Podzielić na dwa placki, zawinąć w folię i schłodzić. Rozwałkować, aby miały grubość 3 mm, wyciąć kształty i ułożyć na natłuszczonym pergaminie. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciastka nie powinny zbrązowieć.
Revani - składniki
20 dag masła
12 dag cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
12 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
14 dag kaszy manny
5 dag migdałów pokrojonych w słupki
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 szklanki soku pomarańczowego
Do nasączenia:
2 łyżki Metaxy
25 dag cukru
sok z 1/2 cytryny
Revani - sposób przygotowania
Tradycyjne ciasto na sylwestra i Nowy Rok, popularne zwłaszcza w Epirusie. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Utrzyj masło z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj pianę z białek, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Składniki wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj migdały oraz skórkę i sok z pomarańczy. Ciastem napełnij natłuszczoną tortownicę (28 cm). Piecz 50 minut w temp. 170°C na pierwszym poziomie od dołu.
Metaxę zagotuj z cukrem i sokiem cytrynowym oraz 1/2 szklanki wody. Nasącz ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze gorące.
Biszkopt na tort - składniki
5 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki (proporcje na tortownicę 20 cm)
trochę masła i tartej bułki do tortownicy
Biszkopt na tort - sposób przygotowania
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Żółtka starannie oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka (to możliwe, wystarczy poubijac chwilę dłużej niż zwykle!). Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę, ubijając na niższych obrotach, żeby mąka nie wyfrunęła. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji maki wylewamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut.
Biszkopt z kremem cytrynowym - składniki
Biszkopt:
3 jajka
20 dag cukru
10 dag mąki
10 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
1/2 łyżki octu
Krem:
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 szklanka cukru
2 budynie smietankowe (rozrobić w wodzie)
250 ml śmietany kremówki
Lukier:
cukier puder
gorąca woda
kwasek cytrynowy
herbatniki do wyłożenia wierzchu
Biszkopt z kremem cytrynowym - sposób przygotowania
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i nadal miksowac na sztywno. Dodać żótka i lekko wymieszać. Dodajać mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać wodę i ocet, wymieszać, wylać na blache wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach.
Krem: zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do naczynia wsypać budynie i wlać odrobinę wody do wymieszania budyniów a także wlać odzielone od białek zółtka wymieszać. Dodać do zagotowanej wody z cukrem i kwaskiem, która wcześniej została odłożona. Postawić na gazie, ale nie dopuścić do zagotowania się. Zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu utrzeć masę budyniowa z kostką masła. Ubić białka i dodać je do masy budyniowej delikatnie mieszając. Mase wyłożyć na ostygnięty biszkopt. Ubic śmietane z żelatyną i przesmarować nią masę budyniową. Na smietanie ułożyć jeden przy drugim herbatniki. Polać lukrem... Smacznego :)
Biszkopt podstawowy - składniki
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki wody
Biszkopt podstawowy - sposób przygotowania
Białka ubić na sztywna piane dodac cukier nastepnie make i na końcu proszek do pieczenia i wodę,dokladnie wymieszać i wylać na wcześniej przygotowaną formę.
Ciasto maślane - składniki
4 jajka
20 dag mąki
14 dag masła
1 mała torebka cukru waniliowego
Ciasto maślane - sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek. Upewnij się, że w białkach nie ma ani śladu żółtka. Utrzyj mikserem masło z cukrem i żółtkami. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie połącz ją z ciastem. Ciastem napełnij natłuszczoną i oprószoną mąką formę keksową. Piecz godzinę w temp. 150-170°C. Ciasto możesz dowolnie zmieniać. Oto dwa sposoby:
1. Do surowego ciasta (przed upieczeniem) dodaj pokrojone na kawałeczki jabłko.
2. Do 1/3 surowego ciasta dodaj 2 łyżki kakao. Do formy wlej najpierw jasne ciasto, potem ciemne i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem.
Ciasto drożdżowe - składniki
1 kg mąki
150 g drożdży
1 szklanka mleka
1 kostka masła
5 jaj i 2 żółtka
skórka cytrynowa
garść rodzynek
pół szklanki oleju
masło do posmarowania formy
do ciasta: garść bułki tartej
Ciasto drożdżowe - sposób przygotowania
Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod ściereczką. W garnku podgrzać mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka, zamieszać. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut.
Rodzynki zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić ok. 20 minut. Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką.
Do ciasta dodać skórkę cytrynową, rodzynki, ewentualnie zapach waniliowy. Gotowe ciasto przełożyć do form (wychodzą trzy keksów
Sernik na zimno z galaretką - składniki
3 jaja
2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
pół szkl. mleka
3 łyżki żelatyny
200 g masła
galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy
Sernik na zimno z galaretką - sposób przygotowania
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może 'chrzęścić'), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.
Sernik z truskawkami - składniki
2.5 szklanki drobnych truskawek
3 szklanki zmielonego twarogu
2 łyżki żelatyny
2 jaja
szklanka mleka
szklanka cukru
szklanka śmietany 30 proc.
sok z 1 cytryny
opakowanie serka homogenizowanego
50 dag truskawek
opakowanie galaretki cytrynowej
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 paczki herbatników
Sernik z truskawkami - sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem, żelatynę namoczyć w 1,4 l wody. Twaróg z mlekiem i żółtkami zmiksować, dodać bitą śmietanę i pianę z białek oraz sok z cytryny. Wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem i włożyć połowę masy serowej, na nią 3/4 truskawek i resztę sera. Udekorować pozostałymi truskawkami. Dobrze schłodzić. Można posypać orzechami i schłodzić likierem lub posypać rodzynkami namoczonymi w likierze.
Rozpuścić galaretkę w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, wymieszać z serkiem, ubitym białkiem i połową galaretki. W tortownicy ułożyć herbatniki, połowę masy, warstwę truskawek, resztę masy i pozostałe truskawki. Zalać truskawki tężejącą galaretką i ostudzić w lodówce. Tort ozdabiamy bitą śmietaną.
Sernik na zimno o cytrynowym aromacie - składniki
1/ 2 kg sera
2 paczki biszkoptow
kostka masla
galaretka cytrynowa
galaretka pomaranczowa
1 szkl. cukru pudru
bakalie
Sernik na zimno o cytrynowym aromacie - sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na pulchną masę, dodając po łyżce dobrze zmielony ser i wystudzoną galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Boki i spód tortownicy wyłożyć biszkoptami i wypełnić wymieszną z bakaliami masą serową. Z białek ubić pianę dodając stopniowo przestudzoną galaretkę pomarańczową. Nałożyć na masę serowa. Wystudzić. Udekorować owocami. Smacznego
Krople rosy - składniki
Ciasto:30 dag mąki10 dag margaryny1 łyżka smalcu1 całe jajko2 żółtka10 dag cukru pudru2 łżki proszku do pieczeniaSer:1 kg twarogu (przemielonego
najlepiej przez maszynkę)4 żółtka + 2 całe jajka1/2 szkl. oleju2 szkl. mleka1 budyń waniliowy1 szkl. cukru zwykłego1 olejek cytrynowy1 cukier waniliowyPiana:6 białek1 szkl. cukru kryształu2 łyżki mąki ziemnaczanej
Krople rosy - sposób przygotowania
Ciasto z serem piec przez 40 min. potem wyjąć z piekarnika.Na gorący ser wlać wcześniej ubitą pianę, piec jeszcze 15 min.Po wyjęciu z piekarnika ciasto obkroić nożem. Nie wyjmować go z formy. Troczę przestygnięty ale jeszcze ciepły włożyć do lodówki. Smacznego
Sernik czarno-biały - składniki
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1/2 proszku do pieczenia (0.75 dag) do przygotowania formy: 1 łyżka margaryny
1 łyżka bułki tartej
Masa serowa: 1 kg tłustego sera twarogowego
10 dag masła lub margaryny
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 esencja pomarańczowa
1/2 szklanki posiekanych bakalii
3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Sernik czarno-biały - sposób przygotowania
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiać. Margarynę utrzeć z cukrem i nadal ucierając, dodawać po 1 jajku. Następnie dodać przesiane składniki oraz mleko i dokładnie wymieszać. Przygotować masę: ser zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wciąż ucierając, dodawać po 1 jajku. Następnie wymieszać z budyniem, bakaliami, skórką oraz esencją pomarańczową, a na koniec z serem. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć połowę ciasta, następnie masę serową i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220°C i piec około 40 min. Ostudzony sernik można posypać cukrem pudrem.
Placuszki z cukinii - składniki
50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków)
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki posiekanego koperku
ostra papryka
olej
Placuszki z cukinii - sposób przygotowania
Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli przyrządzasz ciasto z ziemniakami, odciśnij także ziemniaki. Cukinię i ziemniaki przełóż do miski, wbij jajka, dodaj przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem na niskich obrotach). Na patelni mocno rozgrzej olej, formuj placuszki (każdy z jednej łyżki masy), smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Vampireek_00