1
SERNIKI
SPIS TREŚCI:
1.SERNIK Z MLEKIEM(str 1)
2.SERNIK WIEDEŃSKI
3.SERNIK I (str. 2 )
4.SERNIK I I
5.SERNIK NINY
6.SERNIK I I I
7.SERNIK CZARNO BIAŁY (str.4)
8.SERNIK MILI (str,5)
9.SERNIK IZAURA (str,5)
10.SERNIK NA ZIMNO I (str,6)
11.SERNIK NA ZIMNO I I (str,6)
12.SERNIK SER PRAŻONY(str,6)
13.SERNIK Z SWRKÓW HOMOGENIZOWANYCH(str,7)
14.SERNIK KRÓLEWSKI (str,7)
15.SERNIK FRANCUSKI(str,8)
16.SERNIK MARCEPAN STR. 9
17.SERNIK STOŻEK str,10
18.SERNIK KRAKOWSKI S. 10
19.SERNIK MELBA S.11
20.SERNIK Z TV S.11
21.SERNIK
22.SERNIK
23.SERNIK
24.SERNIK
25.SERNIK
26.SERNIK
27.SERNIK
28.SERNIK
29.SERNIK
30.SERNIK
31.SERNIK
32.SERNIK
33.SERNIK
34.SERNIK
35.SERNIK
36.SERNIK
37.SERNIK
38.SERNIK
39.SERNIK
40.SERNIK
41.SERNIK
42.SERNIK
43.SERNIK
SERNIK Z MLEKIEM
SKŁADNIKI
·2 szklanki mąki
·½ szklanki cukru pudru
·1/2 kostki margaryny
·2 łyżki proszku do pieczenia
·
·3 łyżki kwaśnej śmietany
·2 żółtka (białka zostawiamy do piany)
MASA SEROWA
·1 Kg.sera
·1 szklanka cukru
·½ szklanki oleju
·2 cukry waniliowe
·4 żółtka (2 dajemy całe 2 białka pozostają do piany)
·3 szklanki mleka surowego
·2 budynie śmietankowe lub waniliowe (wsypać suche)
WYKONANIE
Składniki na ciasto utrzeć mikserem lub zagnieść wyłożyć na blachę .
Ser zemleć , jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz olejem dodać powoli ser ,mleko budyń i resztę składników ,wylać na ciasto Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C piec 30 minut + 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ser pianę z pozostawionych białek ubitą z cukrem na sztywno piec na jasno złoty kolor .
SERNIK WIEDEŃSKI
SKŁADNIKI:
½ kg sera
3 jaja
1 szklanka cukru
½ kostki masła
płaską łyżkę mąki ziemniaczanej
zapach pomarańczowy
bakalie
SER PRZEKRĘCIĆ PRZEZ MASZYNKĘ, MASŁO ROZPUŚCIĆ. WSZYSTKIE SKŁADNIKI POŁĄCZYĆ RAZEM I DOBRZE WYMIESZAĆ . NA KOŃCU DODAĆ PIANĘ Z UBITYCH BIAŁEK I BAKALI. WŁOŻYĆ DO WYSMAROWANEGO TŁUSZCZEM I WYSYPANEGO BUŁKĄ TARTĄ PRODZIŻA.
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki płaskie proszku
3 żółtka
SER SKŁADNIKI :
1,30 kg. Sera (nie więcej)
2 szklanki cukru
1 margaryna
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
25 dkg. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia trochę kwasku cytrynowego
Margarynę utrzeć z cukrem ,dodać po 1 jajku i mąkę przesianą z proszkiem połowę ciasta rozłożyć na blachę , przykryć serem, a drugą połowę rozprowadzić mlekiem i polać na wierzchu ser.
CIASTO :
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ margaryny
2 łyżki śmietany
mąki tyle ile się wrobi, ( białka ubić z cukrem , posmarować sernik {po upieczeniu} i wstawić do piekarnika na 15 min.
SERNIK –SKŁADNIKI :
1,3 kg sera ( nie więcej )
2 szklanki cukru ( zwykłego )
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
UBI Ć PIANĘ DO SERA
SERNIK CZARNO BIAŁY
Składniki zagnieść pozostawić na 12 godzin w lodówce (najlepiej w zamrażalniku )
MASA SEROWA :
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać ser , stopioną ostudzona margarynę , mąkę ziemniaczana , kaszę manną i pianę z białek na końcu , oraz rodzynki , piec ok. 1 godziny.
SERNIK MILI
CIASTO:
Mąki ile ciasto wybierze ,by było konsystencji gęstej śmietany(ok. 2lub 2 ½ szklanki)
Jest to porcja na ½ część ciasta na spod tak samo robimy wierzch.(można też podwoić składniki a potem podzielić ciasto na pół).
SER:
Ser zmielić w maszynce . Cukier utrzeć z margaryną na gładką masę dodać po 1 żółtku , kolejno dodać zmielony ser i ubita pianę z białek na koniec dodać bakalie.
Na blachę wyłożyć ½ część ciasta na to masę serową i drugą część ciasta .Piec ok. 1 godzinę , wierzch można polać polewą bądź posypać cukrem pudrem.
SERNIK IZAURA
MASA:
WYKONANIE:
Margarynę , cukier ,kakao ,wodę i cuk,wanil. wrzucić do jednego garnka i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka wymieszać ,odlać z tego ½ szklanki .Do reszty dodać mąkę ,proszek do piecz. ,pianę z białek i wymieszać .Wlać do formy .
Masło utrzeć z cukrem i jajami dodać zmielony ser i wyłożyć na ciasto .Piec ok.60 minut w temperaturze 200*C.
Po upieczeniu polać odlaną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
75 dkg sera ( serek homogenizowamy )
( ½ litra mleka ,przegotować 5 łyżeczek żelatyny, rozmieszać w wodzie )
SERNIK NA ZIMNO I I
SKŁAD;
Żelatynę namoczyć w pół szkl. zimnej wody , następnie rozpuścić to w przegotowanym gorącym mleku. Ser zmielić w maszynce ,masło utrzeć dodawać stopniowo żółtka cukier .Do dobrze utartej masy dodać ser i dokładnie utrzeć .Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i wymieszać .Ubić białka na sztywno i stopniowo dodać do masy wymieszać ,wylać do formy (można upiec dowolny biszkopt ,bądź wyłożyć herbatnikami) , można zalać galaretką lub galaretkę dać w środek .
Masło utrzeć z cukrem dodać cale jajko i 2 żółtka ( z 2 białek ubić pianę)do masy dodać zmielony dokładnie ser i resztę składników .Przełożyć herbatnikami i zalać galaretką.
SER PRAŻONY
...
Vampireek_00