SERNIKI(1).doc

(108 KB) Pobierz
SERNIKI

1

SERNIKI

SPIS TREŚCI:

1.SERNIK Z MLEKIEM(str 1)

2.SERNIK WIEDEŃSKI

3.SERNIK I (str. 2 )

4.SERNIK I I

5.SERNIK NINY

6.SERNIK I I I

7.SERNIK CZARNO BIAŁY (str.4)

8.SERNIK  MILI (str,5)

9.SERNIK   IZAURA  (str,5)

10.SERNIK NA ZIMNO I (str,6)

11.SERNIK NA ZIMNO I  I (str,6)

12.SERNIK SER PRAŻONY(str,6)

13.SERNIK Z SWRKÓW HOMOGENIZOWANYCH(str,7)

14.SERNIK  KRÓLEWSKI (str,7)

15.SERNIK  FRANCUSKI(str,8)

16.SERNIK MARCEPAN STR. 9

17.SERNIK STOŻEK  str,10

18.SERNIK KRAKOWSKI S. 10

19.SERNIK MELBA S.11

20.SERNIK Z TV S.11

21.SERNIK

22.SERNIK

23.SERNIK

24.SERNIK

25.SERNIK

26.SERNIK

27.SERNIK

28.SERNIK

29.SERNIK

30.SERNIK

31.SERNIK

32.SERNIK

33.SERNIK

34.SERNIK

35.SERNIK

36.SERNIK

37.SERNIK

38.SERNIK

39.SERNIK

40.SERNIK

41.SERNIK

42.SERNIK

43.SERNIK

 

SERNIK Z MLEKIEM

SKŁADNIKI

·2 szklanki  mąki

·½ szklanki  cukru pudru

·1/2 kostki margaryny

·2 łyżki proszku do pieczenia

·

·3 łyżki kwaśnej śmietany

·2 żółtka (białka  zostawiamy do piany)

 

MASA SEROWA

·1 Kg.sera

·1 szklanka cukru

·½ szklanki oleju

·2 cukry waniliowe                                                           

·4 żółtka (2 dajemy całe 2 białka pozostają do piany)

·3 szklanki mleka surowego

·2 budynie  śmietankowe lub waniliowe (wsypać suche)

WYKONANIE

Składniki na ciasto utrzeć mikserem lub zagnieść wyłożyć na blachę .

Ser zemleć , jajka utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym oraz olejem dodać powoli ser  ,mleko budyń i resztę składników ,wylać na ciasto  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C piec 30 minut + 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ser pianę z pozostawionych białek ubitą z cukrem na sztywno piec na jasno złoty kolor .

 

 

 

SERNIK WIEDEŃSKI

 

 

SKŁADNIKI:

½ kg sera

3 jaja

1 szklanka cukru

½ kostki masła

płaską łyżkę mąki ziemniaczanej

zapach pomarańczowy

bakalie

SER PRZEKRĘCIĆ PRZEZ MASZYNKĘ, MASŁO ROZPUŚCIĆ. WSZYSTKIE SKŁADNIKI POŁĄCZYĆ  RAZEM I DOBRZE WYMIESZAĆ . NA KOŃCU DODAĆ PIANĘ Z UBITYCH BIAŁEK I BAKALI. WŁOŻYĆ DO WYSMAROWANEGO TŁUSZCZEM I WYSYPANEGO BUŁKĄ TARTĄ PRODZIŻA.                        

                                                   

 

 

 

 

SERNIK I

 

CIASTO :         

                             3 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

1 kostka margaryny

2 łyżeczki płaskie proszku

3 żółtka

SER SKŁADNIKI :

  1,30 kg. Sera (nie więcej)

2 szklanki cukru

1 margaryna

5 żółtek

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki mąki ziemniaczanej

        UBIĆ PIANĘ I DODAĆ DO SERA             

SERNIK II

 

CIASTO :     ½ kostki margaryny

½ szklanki cukru

3 jaja

25 dkg. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia  trochę kwasku cytrynowego

     Margarynę utrzeć z cukrem ,dodać po 1 jajku i mąkę przesianą z proszkiem połowę ciasta rozłożyć na blachę , przykryć serem, a drugą połowę rozprowadzić mlekiem i polać na wierzchu ser.

 

 

 

 

SERNIK NINY

 

 

Utrzeć 4 żółtka z cukrem w

1 szklance wody rozbić kisiel cytrynowy ,

½ litra mleka dodać  do utartego sera

 

CIASTO :  

                     1  jajko

1  łyżeczka proszku do pieczenia

½ margaryny

2 łyżki śmietany

½ szklanki cukru

mąki tyle ile się wrobi, ( białka ubić  z cukrem , posmarować sernik {po upieczeniu} i wstawić do piekarnika na 15 min.

 

 

 

 

 

SERNIK  III

CIASTO UGNIATAĆ :  

                    3 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

1 kostka margaryny

2 łyżeczki płaskie proszku

3 żółtka

NA JEDNĄ GODZINĘ DO LODÓWKI

 

SERNIK –SKŁADNIKI :

                      1,3 kg sera ( nie więcej )

2 szklanki cukru ( zwykłego )

1 kostka margaryny

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

UBI Ć PIANĘ DO SERA     

 

SERNIK CZARNO BIAŁY

 

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny

Składniki zagnieść pozostawić na 12 godzin w lodówce (najlepiej w zamrażalniku )

MASA SEROWA   :

  • 1 kg. Sera
  • 7 jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać ser  , stopioną  ostudzona margarynę , mąkę ziemniaczana , kaszę manną i pianę z białek na końcu , oraz rodzynki , piec ok. 1 godziny. 

 

 

 

SERNIK     MILI

CIASTO:

  • ½ kostki margaryny
  • ½ szklanki cukru  {UTRZEĆ}
  • 2 jaja
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju

Mąki ile ciasto wybierze ,by było konsystencji gęstej śmietany(ok. 2lub 2 ½ szklanki)

Jest to porcja na ½ część ciasta  na spod tak samo robimy wierzch.(można też podwoić składniki a potem podzielić ciasto na pół).

SER:

  • 1,20 kg.sera
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • serniks lub budyń ,rodzynki , bakalie

Ser zmielić w maszynce . Cukier utrzeć z margaryną na gładką masę dodać po 1 żółtku , kolejno dodać zmielony ser i ubita pianę z białek na koniec dodać bakalie.

Na blachę wyłożyć ½ część ciasta na to masę serową i drugą część ciasta .Piec ok. 1 godzinę , wierzch można polać polewą bądź  posypać cukrem pudrem.

 

SERNIK   IZAURA

CIASTO :

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 5 łyżek wody

MASA:

  • 50-70 dag.sera
  • 4 jajka
  • ½ kostki masła /margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • wiórki kokosowe

WYKONANIE:

Margarynę , cukier ,kakao ,wodę  i cuk,wanil. wrzucić do jednego garnka i gotować 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka wymieszać ,odlać z tego ½ szklanki .Do reszty dodać mąkę ,proszek do piecz. ,pianę z białek i wymieszać .Wlać do formy .

Masło utrzeć z cukrem i jajami dodać zmielony ser i wyłożyć na ciasto .Piec ok.60 minut w temperaturze 200*C.

Po upieczeniu polać odlaną masą i posypać wiórkami kokosowymi.  

 

 

 

SERNIK NA ZIMNO

 

75 dkg sera ( serek homogenizowamy )

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

3 żółtka

( ½ litra mleka ,przegotować 5 łyżeczek żelatyny, rozmieszać w wodzie )

SERNIK NA ZIMNO I I

SKŁAD;

  • ½  kg. Sera  tłustego
  • ½ kg. Cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek żelatyny

Żelatynę namoczyć w pół szkl. zimnej wody  , następnie rozpuścić to w przegotowanym gorącym mleku. Ser zmielić w maszynce ,masło utrzeć dodawać stopniowo żółtka cukier .Do dobrze utartej masy dodać ser i dokładnie utrzeć .Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i wymieszać .Ubić białka na sztywno i stopniowo dodać do masy  wymieszać ,wylać do formy (można upiec dowolny biszkopt ,bądź wyłożyć herbatnikami)  , można zalać galaretką lub galaretkę dać w środek . 

 

MASA SEROWA

  • 1 kg. Sera
  • ½ kostki masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • olejek śmietankowy
  • 2 galaretki (rozpuścić jak jedną)

 

Masło utrzeć z cukrem  dodać cale jajko i 2 żółtka ( z 2 białek ubić pianę)do masy dodać zmielony dokładnie ser i resztę składników .Przełożyć herbatnikami i zalać galaretką.

SER PRAŻONY

  • ½ kg. Mąki
  • ¾ margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 całe jajka
  • ½ proszku do pieczenia

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin