potrawy z szybkowaru.doc

(578 KB) Pobierz

buraczki z szybkowara w 30 min

łatwe

 

Składniki

Przepis

na 2 kg buraczków
2 cebulki
1-2 jabłka
sok z 1 cytryny ( lub 4 łyżki soku cytrynowego )
pół szkl. oleju lub śmietany
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
pieprz

ewent.papryka , por lub pomidor ( zamiennie )
zielona pietruszka

Jednakowej wielkości buraczków powinno być w zależności od wielkości szybkowara tak , aby zajmowały max. 3/4 obiętości garnka.Buraczki umyć , zalać wodą ( do połowy garnka ), zamknąć szybkowar i zagotować .
Od tego momentu gotować buraczki :
do 6 cm wielkości - 30 min.
powyżej 6 cm - 40 min.

Ja robię to wieczorem , aby warzywa do rana sobie ostygły. Zimne obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami , następnie ścieram obrane jabłka cebulkę kroję w kosteczkę , ewent.paprykę też w kosteczkę .Dodaję olej ,przyprawy .
http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=39620

RADA
zawsze staram się małą część (np.pojemniczek po margarynie )startych buraczków zamrozić - na szybki barszczyk
Napewno wiele osób tak podaje sałatkę z buraczków ,ale jeśli dzięki mojemu przepisowi zostanie wykorzystany szybkowar - będę usatysfakcjonowana

 

 

 

 

 

 

 

 

żeberka w kapuście

łatwe

 

Składniki

Przepis

1,5 kg żeberek
1 kapusta włoska
przyprawa do żeberek z miodem KOTANY
KETCHUP PIKANTNY

Żeberka obgotowujemy az beda miekie. Wyjmujemy kość z każdego żeberka. Posypujemy przyprawa do żeberek i podsmażamy na patelni az sie lekko zrumienia.
Kapuste obgotowujemy tak jak na gołąbki i nastepnie zawijamy każde żeberko w liść tak jak gołąbki wszystko układamy w garnku podlewamy wywarem w ktorym gotowały sie wczesniej żeberka i ketchupem. Dusimy na bardzo małym ogniu az beda miekkie.
Ja podaje je zazwyczaj do chleba ale z ziemniakami tez smakuja wyśmienicie!!!

 

 

 

 

żeberka na parze

łatwe

 

Składniki

Przepis

1 kg mięsistych żeberek
4 łyżki oleju
4duże jednakowej wielkości ziemniaki
4 ząbki czosnku
8szczypt tymianku
sól
pieprz

obrane ziemniaki przeciać na pół ,ułożyć na rozgrzanym oleju w szybkowarze.Na każdej połówce położyc pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku,na ziemniakach ułożyć żeberka,posolić i popieprzyć.wlać kilka łyżek wody.zamknać szybkowar i ogrzewać 20 min od wzrostu ciśnienia.smacznego.


przepis pochodzi z książki o szybkowarach niestety nie znam tytułu-brak okładki

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa gulaszowa

łatwe

 

Składniki

Przepis

50 dag wołowiny gulaszowej
2 posiekane cebule
1 ostra papryczka ( raczej bez nasionek )
1 dojrzały pomidor bez skórki
2 ząbki czosnku
2 marchewki
4 duże ziemniaki
sól , pieprz , listek laurowy , 2 ziela ang .
2-3 łyżki pasty pomidorowej
szczypta mielonego kminku

zielona pietruszka

Rozgrzać w szybkowarze odrobinę oleju , wołowinę pokroić w kostkę 4x4 cm , włorzyć do szybkowara i smażyć na ostrym ogniu 10 min., dołorzyć posiekaną cebulę , nadal smażyć do zarumienieia cebulki , dodać pozostałe składniki oprócz ziemniaków , wlać 1,5 l wody i zamknąć garnek , zagotować , zmniejszyć ogień

gotować 1 godz. od zagotowania ( zagotowanie - to max. szumienie , wtedy należy zmniejszyć płomień , aby ciśnienie nie rozsadziło zaworu)

osobno ugotować w lekko osolonej wodzie grubo pokrojone ziemniaki

odparować szybkowar , sprawdzić wołowinę - powinna być rozpływająca się w ustach , jeśli nie jest jeszcze pogotować , do gotowej zupki dodać ziemniaki razem z wodą , posypać pietruszką

dla 4 osób i na dokładkę zostanie

 

 

Zepter

łatwe

 

Składniki

Przepis

0,5 kg mięsa mielonego
1 główka kapusty białej
3 cebule
1 jajko
sól
pieprz
tarta bułka
wegeta

Cebulę pokroić na drobną kostkę. Mięso mielone wyrobić z jajkiem  i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Gdy jest za mało ścisłe trzeba dodać bułki tartej. Formować kotlety i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Kapustę poszatkować, zasypać ją ok 2 łyżeczkami wegety i dobrze wymieszać (można ugnieść, żeby puściła sok). Kładziemy kotlety na patelni jeden obok drugiego i przykrywamy je kapustą. Podlerwamy wodą i dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.
Przepis jest właściwie przeznaczony do wykonania w szybkowarze (ale takiej patelni), ale z powodzeniem można go wykorzystywać na zwykłej patelni, tylko dusić trzeba trochę dłużej.

 

 

 

udko indycze z cukinią

łatwe

 

Składniki

Przepis

1 udko indycze
3 łyżki oleju
2 młode cukinie
4 pomidory
1 ząbek czosnku
1 cebula
1szklanka wody
tymianek ,sól i pieprz do smaku

oczyścić udko z fiszbin ,na dwie godziny przed pieczeniem natrzeć udko czosnkiem roztartym z solą.Rozgrzać w szybkowarze olej,obrumienić udko z dwóch stron,wkroić do szybkowaru cukinię,pomidory bez skóry ,cebulę ,posypać przyprawami i wlać wodę.Ogrzewać 20 min od momentu wzrostu ciśnienia.przepis pochodzi z książki o szybkowarach

 

szybki krupniczek

 

 

Składniki

Przepis

3 udka drobiowe
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera , pół cebuli
kawałek pora
2/3 szkl.kaszy mazurskiej ( średnio mielona jęczmienna )
6 ziemniaczków
ok. 3 L wody
sól , pieprz , listek laurowy , vegeta

http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=39658


zielona pietruszka lub koperek

Mięso , marchewkę , pietruszkę i cebulkę włorzyć do szybkowara , zalać wodą , dodać przyprawy , zamknąć , gotować 15 min.( od zagotowania )

Odparować szybkowar , włożć pokrojone ziemniaki i kaszę , zamknąć i gotować jeszcze 3 min. Gotowe .
http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=39660

smacznego

 

 

 

 

 

szybki gulasz jesienny ze skubańcami

łatwe

 

Składniki

Przepis

30 dag wołowiny
30 dag wieprzowiny
2 cebule
1 marchewka
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 brokuł
kilka pieczarek
ewent. fasolka szparagowa
pomidor

sól , majeranek, pieprz , kminek mielony

Mięso umyć , pokroić w dużą kostkę ,przyprawić , oprószyć mąką, warzywa oczyścić ( i umyć ) ,pokroić w większe kawałki , cebulkę taksamo

rozgrzać 3 łyżki oleju w szybkowarze , włorzyć mięso , obsmażyć na dużym ogniu - kilka minut , dodać warzywa ( bez brokuła ! ) i jeszcze smażyć, wlać 3 szkl. wody . zamknąć garnek , zagotować

zmniejszyć ogień , dusić 30 min. , odparować , włożyć kawałki brokuła , chwilę 3- 5 min. pogotować , aby brokuł nie stracił koloru

zagęścić 2 łyżkami mąki na połowę szkl. wody http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=39587

a skubańce robię tak :
1 kg ugotowanych ziemniaków , zemleć zimne
2 szkl. mąki
2 jajka
20 dag żółtego sera startego

to wszystko zagnieść w dużej misce , obrywać kulki wlk. orzecha
i w rękach turlać łezki ( jak wrzeciono ) , gotować w osolonym wrzątku , aż wypłyną . Smacznegohttp://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=39590

szparagi

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

2 pęczki szparagów
sól do smaku

obrane   szparagi zalać w szybkowarze wrzątkiem ,posolić.Ogrzewać 5 min od momentu wzrostu ciśnienia.


 

 

 

suszone śliwki w winie

bardzo łatwe

 

Składniki

Przepis

25 dag suszonych śliwek bez pestek
2łyżki cukru pudru
1szklanka czerwonego wina
2 gożdziki
kawałek skórki z cytryny

wszystkie produkty włożyć do szybkowaru,zamknąć i ogrzewać go 5min od momentu wzrostu ciśnienia.Podawać po schłodzeniu.smacznego



przepis pochodzi z ksiażki o szybkowarach ,niestety nie znam tytułu-brak okładki

 

schab ze śliwkami z szybkowaru

łatwe

 

Składniki

Przepis

80 dkg schabu bez kości
4 łyżki oleju
10 dkg suszonych śliwek
1 łyżka mąki
sól,pieprz do smaku

schab posypać przyprawami,oprószyć mąką ,obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym oleju ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin