buraczki z szybkowara w 30 min
Składniki
Przepis
na 2 kg buraczków2 cebulki1-2 jabłkasok z 1 cytryny ( lub 4 łyżki soku cytrynowego )pół szkl. oleju lub śmietany3 łyżeczki soli2 łyżeczki cukrupieprzewent.papryka , por lub pomidor ( zamiennie )zielona pietruszka
Jednakowej wielkości buraczków powinno być w zależności od wielkości szybkowara tak , aby zajmowały max. 3/4 obiętości garnka.Buraczki umyć , zalać wodą ( do połowy garnka ), zamknąć szybkowar i zagotować . Od tego momentu gotować buraczki :do 6 cm wielkości - 30 min.powyżej 6 cm - 40 min.Ja robię to wieczorem , aby warzywa do rana sobie ostygły. Zimne obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami , następnie ścieram obrane jabłka cebulkę kroję w kosteczkę , ewent.paprykę też w kosteczkę .Dodaję olej ,przyprawy .RADA zawsze staram się małą część (np.pojemniczek po margarynie )startych buraczków zamrozić - na szybki barszczykNapewno wiele osób tak podaje sałatkę z buraczków ,ale jeśli dzięki mojemu przepisowi zostanie wykorzystany szybkowar - będę usatysfakcjonowana
żeberka w kapuście
1,5 kg żeberek1 kapusta włoskaprzyprawa do żeberek z miodem KOTANYKETCHUP PIKANTNY
Żeberka obgotowujemy az beda miekie. Wyjmujemy kość z każdego żeberka. Posypujemy przyprawa do żeberek i podsmażamy na patelni az sie lekko zrumienia.Kapuste obgotowujemy tak jak na gołąbki i nastepnie zawijamy każde żeberko w liść tak jak gołąbki wszystko układamy w garnku podlewamy wywarem w ktorym gotowały sie wczesniej żeberka i ketchupem. Dusimy na bardzo małym ogniu az beda miekkie. Ja podaje je zazwyczaj do chleba ale z ziemniakami tez smakuja wyśmienicie!!!
żeberka na parze
1 kg mięsistych żeberek4 łyżki oleju4duże jednakowej wielkości ziemniaki4 ząbki czosnku8szczypt tymiankusólpieprz
obrane ziemniaki przeciać na pół ,ułożyć na rozgrzanym oleju w szybkowarze.Na każdej połówce położyc pół ząbka czosnku i szczyptę tymianku,na ziemniakach ułożyć żeberka,posolić i popieprzyć.wlać kilka łyżek wody.zamknać szybkowar i ogrzewać 20 min od wzrostu ciśnienia.smacznego.przepis pochodzi z książki o szybkowarach niestety nie znam tytułu-brak okładki
Zupa gulaszowa
50 dag wołowiny gulaszowej2 posiekane cebule1 ostra papryczka ( raczej bez nasionek )1 dojrzały pomidor bez skórki 2 ząbki czosnku2 marchewki4 duże ziemniakisól , pieprz , listek laurowy , 2 ziela ang . 2-3 łyżki pasty pomidorowejszczypta mielonego kminkuzielona pietruszka
Rozgrzać w szybkowarze odrobinę oleju , wołowinę pokroić w kostkę 4x4 cm , włorzyć do szybkowara i smażyć na ostrym ogniu 10 min., dołorzyć posiekaną cebulę , nadal smażyć do zarumienieia cebulki , dodać pozostałe składniki oprócz ziemniaków , wlać 1,5 l wody i zamknąć garnek , zagotować , zmniejszyć ogień gotować 1 godz. od zagotowania ( zagotowanie - to max. szumienie , wtedy należy zmniejszyć płomień , aby ciśnienie nie rozsadziło zaworu)osobno ugotować w lekko osolonej wodzie grubo pokrojone ziemniakiodparować szybkowar , sprawdzić wołowinę - powinna być rozpływająca się w ustach , jeśli nie jest jeszcze pogotować , do gotowej zupki dodać ziemniaki razem z wodą , posypać pietruszkądla 4 osób i na dokładkę zostanie
Zepter
0,5 kg mięsa mielonego1 główka kapusty białej3 cebule1 jajkosólpieprztarta bułkawegeta
Cebulę pokroić na drobną kostkę. Mięso mielone wyrobić z jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Gdy jest za mało ścisłe trzeba dodać bułki tartej. Formować kotlety i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Kapustę poszatkować, zasypać ją ok 2 łyżeczkami wegety i dobrze wymieszać (można ugnieść, żeby puściła sok). Kładziemy kotlety na patelni jeden obok drugiego i przykrywamy je kapustą. Podlerwamy wodą i dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Przepis jest właściwie przeznaczony do wykonania w szybkowarze (ale takiej patelni), ale z powodzeniem można go wykorzystywać na zwykłej patelni, tylko dusić trzeba trochę dłużej.
udko indycze z cukinią
1 udko indycze3 łyżki oleju2 młode cukinie4 pomidory1 ząbek czosnku1 cebula1szklanka wodytymianek ,sól i pieprz do smaku
oczyścić udko z fiszbin ,na dwie godziny przed pieczeniem natrzeć udko czosnkiem roztartym z solą.Rozgrzać w szybkowarze olej,obrumienić udko z dwóch stron,wkroić do szybkowaru cukinię,pomidory bez skóry ,cebulę ,posypać przyprawami i wlać wodę.Ogrzewać 20 min od momentu wzrostu ciśnienia.przepis pochodzi z książki o szybkowarach
szybki krupniczek
3 udka drobiowe 2 marchewkipietruszka kawałek selera , pół cebulikawałek pora 2/3 szkl.kaszy mazurskiej ( średnio mielona jęczmienna )6 ziemniaczkówok. 3 L wodysól , pieprz , listek laurowy , vegetazielona pietruszka lub koperek
Mięso , marchewkę , pietruszkę i cebulkę włorzyć do szybkowara , zalać wodą , dodać przyprawy , zamknąć , gotować 15 min.( od zagotowania ) Odparować szybkowar , włożć pokrojone ziemniaki i kaszę , zamknąć i gotować jeszcze 3 min. Gotowe .smacznego
szybki gulasz jesienny ze skubańcami
30 dag wołowiny30 dag wieprzowiny2 cebule1 marchewka1 papryka żółta1 papryka czerwona1 brokułkilka pieczarekewent. fasolka szparagowapomidorsól , majeranek, pieprz , kminek mielony
Mięso umyć , pokroić w dużą kostkę ,przyprawić , oprószyć mąką, warzywa oczyścić ( i umyć ) ,pokroić w większe kawałki , cebulkę taksamo rozgrzać 3 łyżki oleju w szybkowarze , włorzyć mięso , obsmażyć na dużym ogniu - kilka minut , dodać warzywa ( bez brokuła ! ) i jeszcze smażyć, wlać 3 szkl. wody . zamknąć garnek , zagotować zmniejszyć ogień , dusić 30 min. , odparować , włożyć kawałki brokuła , chwilę 3- 5 min. pogotować , aby brokuł nie stracił koloruzagęścić 2 łyżkami mąki na połowę szkl. wody a skubańce robię tak :1 kg ugotowanych ziemniaków , zemleć zimne2 szkl. mąki2 jajka20 dag żółtego sera startegoto wszystko zagnieść w dużej misce , obrywać kulki wlk. orzecha i w rękach turlać łezki ( jak wrzeciono ) , gotować w osolonym wrzątku , aż wypłyną . Smacznego
szparagi
2 pęczki szparagówsól do smaku
obrane szparagi zalać w szybkowarze wrzątkiem ,posolić.Ogrzewać 5 min od momentu wzrostu ciśnienia.
suszone śliwki w winie
25 dag suszonych śliwek bez pestek2łyżki cukru pudru1szklanka czerwonego wina2 gożdzikikawałek skórki z cytryny
wszystkie produkty włożyć do szybkowaru,zamknąć i ogrzewać go 5min od momentu wzrostu ciśnienia.Podawać po schłodzeniu.smacznegoprzepis pochodzi z ksiażki o szybkowarach ,niestety nie znam tytułu-brak okładki
schab ze śliwkami z szybkowaru
80 dkg schabu bez kości4 łyżki oleju10 dkg suszonych śliwek1 łyżka mąkisól,pieprz do smaku
schab posypać przyprawami,oprószyć mąką ,obrumienić w szybkowarze na mocno rozgrzanym oleju ...
totato