Składniki:
- 1 kg sera tłustego - 8 jajek- 25 dag masła- 2 szklanki cukru pudru- 2 łyżki mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 średnie ugotowane ziemniaki- 1 cukier waniliowy lub aromat- bakalie (dałam tylko rodzynki)Ser i ziemniaki zemleć. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , dodawać kolejno żółtka , a następnie ser z ziemniakami, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz bakalie. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę wylać do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (użyłam pokruszonych herbatników). Piec w temp. 175 st.C. około 1 godzinę.Wystudzony sernik można oblać polewą czekoladową lub polukrować.
Grajka13