Bitki wołowe lub cielęce w sosie pomidorowym
Składniki:- 50 dag wołowiny lub cielęciny na zrazy - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki oleju (oliwy z oliwek) - 2 cebule - szklanka bulionu warzywnego - mała puszka koncentratu pomidorowego - papryka słodka - tymianek - zioła prowansalskie - majeranek lub inna ulubiona przyprawa - sól.
Sposób przygotowaniaCebulę pokrój w talarki, zeszklij na rozgrzanym w głębokiej patelni oleju, a następnie przełóż do innego naczynia. Mięso pokrój w piastry w poprzek włókien, rozbij tłuczkiem i oprósz mąką. Tak przygotowane podsmaż z obu stron na pozostałym na patelni tłuszczu i dodaj cebulę, bulion, a na koniec przyprawy i sól. Bitki duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia wymieszaj z koncentratem pomidorowym i ewentualnie ze śmietaną. Podawaj z ziemniakami piure lub kaszą gryczaną (jęczmienną) oraz z gotowanymi warzywami (fasolką szparagową, zielonym groszkiem, kalafiorem) albo surówką (z warzyw mieszanych, selera z jabłkiem).
wister