KROKIETY MIĘSNE.doc

(29 KB) Pobierz

Krokiety mięsne

Składniki:
5 porcji:
- 30-35 dag pieczonej albo gotowanej cielęciny lub drobiu
- 10-15 dag szynki lub okrawków wędlin
- czerstwa bułka
- pół szklanki mleka
- 2 jaja
- cebula
- po łyżce masła i przecieru pomidorowego
- olej do głębokiego smażenia
- 3-4 łyżki bułki tar[ej
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- jarzynka do mięs winiary
- pieprz

Przepis na Krokiety mięsne

 

Sposób przygotowania
Drobno posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle, dodaj przecier pomidorowy, jarzynkę, pieprz i dokładnie wymieszaj. Chwilę duś wszystko na małym ogniu, po czym zdejmij i ostudź. Namoczonąw mleku bułkę odciśnij, wymieszaj jąz sosem pomidorowym, a następnie dodaj przepuszczone przez maszynkę mięso i wędliny. Wbij do masy jajo doprawiając do smaku, dokładnie ją wyrób. Formuj niewielkie krokiety, które po obtoczeniu w rozbełtanym jaju i bułce tartej, usmażysz na silnie rozgrzanym oleju. Przed podaniem krokiety udekoruj gałązkami zielonej pietruszki, a podawaj je z ryżem lub makaronem i sosami, na przykład pomidorowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin