Krokiety mięsne
Składniki:5 porcji: - 30-35 dag pieczonej albo gotowanej cielęciny lub drobiu - 10-15 dag szynki lub okrawków wędlin - czerstwa bułka - pół szklanki mleka - 2 jaja - cebula - po łyżce masła i przecieru pomidorowego - olej do głębokiego smażenia - 3-4 łyżki bułki tar[ej - kilka gałązek zielonej pietruszki - jarzynka do mięs winiary - pieprz
Sposób przygotowaniaDrobno posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle, dodaj przecier pomidorowy, jarzynkę, pieprz i dokładnie wymieszaj. Chwilę duś wszystko na małym ogniu, po czym zdejmij i ostudź. Namoczonąw mleku bułkę odciśnij, wymieszaj jąz sosem pomidorowym, a następnie dodaj przepuszczone przez maszynkę mięso i wędliny. Wbij do masy jajo doprawiając do smaku, dokładnie ją wyrób. Formuj niewielkie krokiety, które po obtoczeniu w rozbełtanym jaju i bułce tartej, usmażysz na silnie rozgrzanym oleju. Przed podaniem krokiety udekoruj gałązkami zielonej pietruszki, a podawaj je z ryżem lub makaronem i sosami, na przykład pomidorowym.
wister