Wołowina z pieczarkami
Składniki:- 25 dag wołowiny (polędwica, rostbef) - 25 dag pieczarek - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego - 4 łyżki ciepłego bulionu warzywnego winiary - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej - łyżka zimnej wody - ząbek czosnku (obrany i drobno posiekany) - łyżeczka imbiru - pół łyżeczki soli ponadto: - ryż na sypko i sałatka z kapusty pekińskiej lub zielona sałata mieszana
Sposób przygotowaniaNastaw ryż, umyj pieczarki i potnij je w płatki. Przygotuj sałatkę z kapusty pekińskiej (albo z zielonej sałaty mieszanej). Mięso umyj, osusz, potnij w cieniutkie plasterki oraz obtocz w wymieszanych w misce przyprawach (czosnek, imbir i sól). Na rozgrzanej na patelni oliwie (oleju), na silnym ogniu podsmaż przez 3-5 minut mięso, mieszając je cały czas. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze minutę, następnie wlej ciepły bulion, a jak się zagotuje, przykryj i podduś na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Rozprowadź mąkę zimną wodą, wlej do mięsa i zwiększ płomień palnika. Potrawę, wciąż mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze minutę.
wister