Zrazy staropolskie z grzybami
Składniki:70 g grzybów suszonych 5 ziemniaków 400 g wołowiny 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki 3/4 litra wody olej do smażenia Warzywko 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 2 liście laurowe
Sposób przygotowaniaGrzyby suszone namoczyć. Mięso kroimy w plastry, następnie lekko rozbić i delikanie obsmażyć na oleju. Grzyby pokroić w plasterki gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie w garnku ułożyć warstwami mięso, grzyby, przyprawy, a wierzch przykryć pokrojonymi w plastry ziemniakami. Wywar z grzybów doprawić Warzywkiem i wlać do garnka z mięsem. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i ziemniaków. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
wister