Pierogi z gotowaną wołowiną i grzybami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,

 

ok. 0.75 szkl. wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

30 dkg ugotowanej wołowiny z rosołu,

 

15 dkg świeżych grzybów,

 

5 dkg cebuli,

 

5 dkg masła lub margaryny do uduszenia cebuli i grzybów,

 

5 dkg czerstwej bułki (mała bułeczka),

 

0.75 szkl. wody do namoczenia bułki,

 

2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup,

 

1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

 

1 jajko,

 

sól i pieprz do smaku i ewentualnie trochę tartej bułki,

 

3 dkg cebuli i 8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w kawałki.

 

Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor.

 

Grzyby połączyć z przesmażoną cebulą, wlać łyżkę wody i dusić.

 

Namoczyć bułkę w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup, odcisnąć.

 

Mięso, grzyby z cebulą i namoczoną bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

 

Dodać sól, pieprz, jajko i natkę pietruszki.

 

Wymieszać wszystko starannie na jednolitą masę.

 

Jeśli za rzadka, dodać trochę tartej bułki.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki.

 

Rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec polać pierogi masłem lub margaryną z cebulą usmażoną na złoty kolor.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin