Składniki:
Ciasto:
35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,
ok. 0.75 szkl. wody,
1 jajko.
Nadzienie:
30 dkg ugotowanej wołowiny z rosołu,
15 dkg świeżych grzybów,
5 dkg cebuli,
5 dkg masła lub margaryny do uduszenia cebuli i grzybów,
5 dkg czerstwej bułki (mała bułeczka),
0.75 szkl. wody do namoczenia bułki,
2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 jajko,
sól i pieprz do smaku i ewentualnie trochę tartej bułki,
3 dkg cebuli i 8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w kawałki.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor.
Grzyby połączyć z przesmażoną cebulą, wlać łyżkę wody i dusić.
Namoczyć bułkę w wodzie z dodatkiem przyprawy do zup, odcisnąć.
Mięso, grzyby z cebulą i namoczoną bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać sól, pieprz, jajko i natkę pietruszki.
Wymieszać wszystko starannie na jednolitą masę.
Jeśli za rzadka, dodać trochę tartej bułki.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki.
Rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec polać pierogi masłem lub margaryną z cebulą usmażoną na złoty kolor.
krystynapolok777