Pierogi z mortadelą i groszkiem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,

 

ok. 0.75 szkl. wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

30 dkg mortadeli,

 

10 dkg groszku konserwowego,

 

10 dkg sera twarogowego,

 

1 jajko,

 

1 łyżka usiekanego koperku,

 

1 łyżka melisy w proszku,

 

2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki,

 

8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Z mortadeli zdjąć skórkę, obraną - pokroić na kawałki.

 

Mortadelę, groszek konserwowy i ser twarogowy zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

 

Wbić jajko, dodać koperek i melisę.

 

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin