Składniki:
Ciasto:
35 dkg (2 pełne szklanki) mąki,
ok. 0.75 szkl. wody,
1 jajko.
Nadzienie:
30 dkg mortadeli,
10 dkg groszku konserwowego,
10 dkg sera twarogowego,
1 jajko,
1 łyżka usiekanego koperku,
1 łyżka melisy w proszku,
2 dkg zrumienionej na sucho tartej bułki,
8 dkg masła lub margaryny do polania pierogów.
Sposób przyrządzenia:
Z mortadeli zdjąć skórkę, obraną - pokroić na kawałki.
Mortadelę, groszek konserwowy i ser twarogowy zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Wbić jajko, dodać koperek i melisę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem lub margaryną.
krystynapolok777