Ajurwedyjskie Leczenie Miodem(1).txt

(24 KB) Pobierz
Ajurwedyjskie Leczenie Miodem

Mi�d - Ajurwedyjskie leczenie miodem
Mi�d pszczeli ju� od najdawniejszych lat nale�y do najbardziej cenionych �rodk�w spo�ywczych. By� poszukiwanym �rodkiem u�ywanym do s�odzenia napoj�w. Stosowano go ju� od tysi�cleci, a �wiadcz� o tym rysunki na ska�ach, w grotach, pochodz�ce z epoki kamiennej. Najstarszy wizerunek zbieracza miodu liczy sobie prawie pi�tna�cie tysi�cy lat i zosta� odkryty w 1919 roku w jaskini w pobli�u hiszpa�skiego miasta Walencja. Podobne rysunki znaleziono w Afryce Po�udniowej i Indiach.

Mi�d i jego w�a�ciwo�ci

Mi�d produkowany jest przez pszczo�y z nektar�w kwiatowych lub spadzi (spad� - to substancja wydalana przez mszyce �eruj�ce na drzewach). Pszczo�y gromadz� go w plastrach i tam dojrzewa. Na wytworzenie 1 kg miodu robotnice (rodzina pszczela sk�ada si� z kr�lowej, trutni i robotnic w liczbie od 40-50 tysi�cy) musz� zebra� nektar z kilku milion�w kwiat�w oraz podda� ten nektar, ju� w ulu, szeregowi zabieg�w. �wie�y mi�d jest p�ynny, nazywamy go patok�. Po pewnym czasie zale�nym od gatunku mi�d ulega krystalizacji i nazywa si� w�wczas krupcem.
Mi�d - Leczenie miodem

miodekPodstawow� dawk� miodu dla wszystkich jest jedna �y�ka sto�owa (20 gram�w) dziennie. Pracownicy fizyczni, a zw�aszcza ci, kt�rzy s� nara�eni na wdychanie r�nych py��w w�glowych, krzemowych, m�cznych, tytoniowych i innych, kt�re gro�� pylic� mog� spo�ywa� dawk� podwy�szon�. Robotnicy zagro�eni pylic�, kt�rzy stale za�ywaj� mi�d zapadaj� na pylic� �rednio o 10 lat p�niej ni� inni. G�rnikom pracuj�cym w kopalniach uranu podaje si� mi�d spadziowy, gdy� przeciwdzia�a on skutkom napromieniowania. Kuracja miodowa wp�ywa dodatnio na osoby przem�czone prac� umys�ow�, zestresowane, apatyczne. W psychiatrii stosowanie miodu powoduje u wszystkich leczonych pacjent�w regeneracj� si� psychicznych. Dobrze te� leczy si� miodem osoby opanowane apati�, lenistwem, "nicnierobieniem", brakiem aktywno�ci �yciowej.

Mi�d zmniejsza truj�ce dzia�anie u�ywek takich jak herbata, kawa, tyto� czy alkohol. Zwi�kszone dawki miodu, od 40-100 gram�w (2-5 �y�ek sto�owych) dziennie s� zalecane osobom w starszym wieku, rekonwalescentom, zw�aszcza po leczeniu antybiotykami! Stosuje si� leczenie serca kuracj� miodow�, gdy� mi�d jest bardzo dobr� od�ywk� dla serca. Leczenie miodem pomaga r�wnie� bardzo przy schorzeniach w�troby. Mi�d powinien by� stosowany we wszystkich chorobach infekcyjnych jak grypa, katar, przezi�bienie, biegunka i podobne. Mi�d jest tak�e dobrym lekiem na katary sienne. Profilaktycznie radzi si� �u� plasterki miodu przez 5 dni 1-2 razy dziennie na 2 miesi�ce przed spodziewanym atakiem kataru siennego, kt�ry po takiej kuracji profilaktycznej zwykle ju� nie wyst�puje.

Je�li b�dziemy podawa� mi�d niemowl�tom, b�d� si� dzi�ki temu lepiej rozwija�y. B�ony przewodu pokarmowego niemowl�cia s� jednak delikatne i mi�d zwykle musi by� podawany w postaci p�ynnej. Niemowl�tom i w og�le dzieciom do lat czterech podajemy zwykle nie wi�cej ni� 7 gram�w (�y�eczka od herbaty) miodu dziennie. Dzieciom w wieku 4-16 lat podajemy leczniczo zwykle nie wi�cej ni� 15-40 gram�w (3/4 - 2 �y�ek sto�owych) miodu w zale�no�ci od rodzaju kuracji. Mi�d jest syc�cy i nadmiar mo�e spowodowa� utrat� apetytu oraz mo�e wywo�a� cukromocz miodowy. Niekt�re osoby po spo�yciu miodu odczuwaj� b�l �o��dka, ci�ar lub podra�nienie (nie toleruj� dro�d�ak�w i kwas�w organicznych) i wtedy powinny zawsze spo�ywa� mi�d rozpuszczony w wodzie. Najlepiej pi� wtedy mi�d w naparze siemienia lnianego. 

Plastry mioduPoleca si� w og�le bardzo picie wody miodowej czyli spo�ywanie miodu w roztworze przegotowanej wody, co Ajurweda zwie napojem SOMA. Stosuj�c diety odchudzaj�ce zwykle nie nale�y rezygnowa� z leczniczych dawek miodu. Woda miodowa (Soma) dobrze jak przez kilka godzin naci�ga tak jak napar, co zwi�ksza aktywno�� miodowych enzym�w. Najlepiej wod� miodow� wypija� ma�ymi �yczkami rano na czczo. Terapeuci zalecaj� pi� roztw�r miodu w wodzie na ciep�o, wi�c gdy ca�kiem ostygnie, nale�y go podgrza�, ale do temperatury nie wi�kszej ni� 41 stopni. W miodzie wyst�puje 21 biopierwiastk�w takich jak wap�, �elazo, magnez, fosfor, potas, mangan i inne. Glukoza i fruktoza zawarte w miodzie to cukry proste, �atwo przyswajalne przez organizm i nietoksyczne jak sacharoza w zwyk�ym cukrze bia�ym. Soma miodowa jest ulubionym napojem mitycznego Indradewa, patrona medyk�w, szczeg�lnie zielarzy oraz wojownik�w dodaj�cym wnikliwo�ci i odwagi.

Miody zawieraj�ce du�o glukozy:

    * mi�d wielokwiatowy
    * mi�d rzepakowy 
    * mi�d malinowy

- b�d� najlepsze dla os�b o chorym sercu czy w�trobie.
 

Miody zawieraj�ce du�o fruktozy a ma�o glukozy:

    * mi�d akacjowy

- s� odpowiednie dla diabetyk�w.
 

Miody zasobne w biopierwiastki:

    * mi�d spadziowy

    * mi�d gryczany

- polecamy dzieciom, osobom anemicznym, rekonwalescentom po operacjach.
 

Miody zawieraj�ce najmniej aminokwas�w i biopierwiastk�w:

    * mi�d rzepakowy 
    * mi�d akacjowy

- s� najodpowiedniejsze dla os�b ze schorzeniami nerek i przewodu moczowego.
 

Miody o du�ej zawarto�ci inhibin:

    * mi�d lipowy
    * mi�d gryczany

    * mi�d koniczynowy

- s� najlepsze dla os�b gor�czkuj�cych i w schorzeniach infekcyjnych takich jak grypa czy przezi�bienie.
 

Miody dla regeneracji i rewitalizacji:

    * mi�d wrzosowy

- polecany jest dla os�b starszych, po 40 roku �ycia.

 

 

 

 

 

 

Najwszechstronniejsze zastosowanie lecznicze posiada jednak mi�d lipowy, co jest powszechnie znane w leczniczych systemach medycyny indoeuropejskiej. Mi�d bywa tak�e dobrym lekiem przeciwko uczuleniom, bezsenno�ci, stanom l�kowym, stresom i nerwicom, (alergiom). Amatorom ostrego miodu nale�y poleci� mi�d gryczany, a amatorom �agodniejszego miodu, mi�d wielokwiatowy.

Z�ocisty kolor miod�w kojarzony jest z energi� s�o�ca skumulowan� w tym leku oraz z przekazem s�onecznej m�dro�ci i rozwijaniem intuicji. Mi�d jest jednym z pi�ciu podstawowych no�nik�w lek�w czyli tak zwanym ANUPANAM jako substancja z kt�r� miesza si� sproszkowane minera�y, metale czy zio�a celem ich spo�ycia. Zamiast odwaru zio�owego, nale�y �y�k� sto�ow� zi� sproszkowanych, przetartych, zmiesza� z �y�k� sto�ow� odpowiedniego miodu i spo�y� ma�ym k�sami dok�adnie prze�uwaj�c. Tak podany lek jest cz�stokro� o wiele skuteczniejszy ni� jego odwar, szczeg�lnie przy chorobach powsta�ych na wskutek wilgoci lub zimna (wych�odzenia).

Anupanam dzia�aj� profilaktycznie zapobiegaj�c wielu schorzeniom. Bardzo dobre leki to tak�e py�ek kwiatowy, mleczko pszczele, jad pszczeli i propolis warte jednak mo�e osobnego om�wienia. Kuracja miodowa, podobnie i py�kowa w powa�niejszych przypadkach winna trwa� 2-3 miesi�ce je�li leczenie ma by� naprawd� skuteczne. Dobr� kuracj� jest te� post na wodzie miodowej pitej rano, dodajemy w�wczas troch� soku z cytryny do napoju.

Mi�d zawiera �atwo przyswajalne cukry proste, kwasy organiczne, minera�y (sole wapnia, potasu i magnezu), enzymy, a tak�e substancj� hamuj�ce rozw�j drobnoustroj�w, inhibin�. Dzi�ki tym sk�adnikom mi�d, zw�aszcza mi�d spadziowy, ma w�a�ciwo�ci lecznicze. Wspomaga leczenie bardzo wielu schorze�: przy�piesza gojenie si� ran, oparze� i odmro�e�, �agodzi zapalenia spoj�wek, reguluje prac� serca, rozszerza naczynia wie�cowe serca, obni�a ci�nienie krwi polepsza kr��enie. Zmniejsza napi�cie nerwowe, polepsza sen i og�lne samopoczucie. Dzia�a uspokajaj�co, poprawia nastr�j. Leczy chrypk�, kaszel i katar. Poprawia przemian� materii, przy�piesza gojenie wrzod�w, pobudza perystaltyk�, skraca czas trwania biegunek. Zmniejsza szkodliwe dzia�anie u�ywek - tytoniu, alkoholu, kawy, herbaty.
Mi�d - Rodzaje miod�w

Miody nektarowe - czyli miody, dla kt�rych podstaw� by� nektar. Rozr�niamy miody gatunkowe oraz wielokwiatowe. Miody gatunkowe - ich cechy fizyczne i sk�ad chemiczny s� zale�ne od �r�d�a ich pochodzenia, z czym wi��e si� te� ich warto�� od�ywcza i lecznicza. O tym z jakich ro�lin miody pochodz� i jakie jest ich geograficzne po�o�enie, informuj� zawarte w nich py�ki kwiatowe. Zazwyczaj w miodzie znajduj� si� py�ki r�nych gatunk�w ro�lin. W takich przypadkach miody takie okre�la si� miodami wielokwiatowymi.

Miody gatunkowe - to miody powsta�e z nektaru wy��cznie jednego gatunku ro�lin, jak r�wnie� miody, kt�re w og�lnej ilo�ci zawartego w nich py�ku kwiatowego wykazuj� powy�ej 45% py�ku jednego gatunku ro�liny. Do najbardziej znanych miod�w gatunkowych nale��: Mi�d akacjowy, mi�d lipowy, mi�d akacjowy, mi�d gryczany, mi�d rzepakowy i inne.

Miody

 

 

 

 

 

 
Miody jasne:

    * MI�D AKACJOWY � barwa jasnokremowa, delikatny w smaku, bardzo s�odki, lubiany przez dzieci. Zawiera du�� ilo�� fruktozy dlatego powoli si� krystalizuje. Stosowany jest w leczeniu nadkwasoty �o��dka jak i zaburze� przewodu pokarmowego, nerek i dr�g moczowych. 

    * MI�D LIPOWY - posiada bardzo intensywny zapach kwiat�w lipy, barw� herbacian� lub zielonkawo-jasnobursztynow�, smak troch� pikantny, ostry. Zawiera olejki eteryczne, sk�adniki o dzia�aniu napotnym, przeciwgor�czkowym. Dzia�a uspokajaj�co, lekko nasennie i antyseptycznie. Tradycyjnie stosowany przy przezi�bieniach, chorobach p�uc i w stanach niepokoju. Stosuje si� go te� podczas leczenia przewlek�ych przezi�bie�, grypy, kaszlu, bezsenno�ci, schorzeniach ginekologicznych. Posiada du�� aktywno�� antybiotyczn�, dzia�a wykrztu�nie, likwiduje obrz�ki. W celu wzmocnienia efektu leczniczego powinno si� go przyjmowa� po rozpuszczeniu w ciep�ym naparze z kwiat�w lipy, owocu maliny lub z sokiem z cytryny albo z mlekiem, a przy kaszlu z naparem z kwiat�w malwy. Z uwagi na du�� zawarto�� fruktozy mo�e by� z ograniczeniem stosowany przez chorych na cukrzyc� niezale�n� od insuliny.

    * MI�D KONICZYNOWY - z koniczyny bia�ej - barwa s�omkowa o s�odkim smaku, z koniczyny czerwonej - kolor �ososiowy, lekko kwa�ny. Charakteryzuje si� s�abym zapachem kwiat...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin