PROFILAKTYKA WAD ROZWOJOWYCH I CHORÓB
1. Moduł: Zagadnienia ogólne
A. Profilaktyka - cele i fazy
ü Przeciwdziałanie rozwojowi chorób i pojawianiu się ich u osób zdrowych
ü Utrzymanie status quo
ü Usuwanie czynników ryzyka
ü Wzmacnianie czynników chroniących
B. „Czynniki ryzyka” i „czynniki chroniące” – definicja i przykłady
C. Profilaktyka pierwszorzędowa (pierwotna) – definicja, rodzaje i przykłady
ü Dotyczy całej populacji
ü Polega na zapobieganiu problemom zanim się pojawią
ü Polega na eliminowaniu lub ograniczaniu czynników ryzyka
ü Polega na wzmacnianiu czynników ochronnych
ü Swoista: działanie na rzecz zapobiegania konkretnemu schorzeniu
ü Nieswoista: działanie na rzecz poprawy ogólnych warunków funkcjonowania jednostki, działanie na rzecz zapobiegania wielu schorzeniom jednocześnie
ü Suplementacja diety wit. D w celu uniknięcia krzywicy racjonalnego dzieci (swoista)
ü Fluoryzacja zębów w celu zapobiegania próchnicy (swoista)
ü Promocja sportu w celu zapobiegania takim schorzeniom jak osteoporoza, otyłość, miażdżyca itp. (nieswoista)
ü Promocja racjonalnego żywienia w celu zapobiegania takim schorzeniom jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2 itp. (nieswoista)
D. Zasady racjonalnego żywienia
ü Należy jeść kilka razy dziennie (4-5 razy)
ü Należy jeść w stałych odstępach czasu (co 4 godziny), o stałych porach każdego dnia, nie podjadać między posiłkami
ü Należy jeść śniadania i nie opuszczać posiłków, a jeśli już to kolację
ü Nie należy jeść wieczorem i w nocy
ü Kilka razy w miesiącu powinno się /można jeść czerwone mięso.
ü Kilka razy w tygodniu powinno się /można jeść drób, ryby, jaja, słodycze
ü Codziennie powinno się /można jeść ser, jogurt, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, ryż, ciemne pieczywo, kasze, ziemniaki, orzechy itp.
ü Codziennie powinno się wypijać ok. 2 litrów wody.
ü Ilość zawartych w posiłkach kalorii powinna być dostosowana do potrzeb osoby w zależności od wieku, płci, wykonywanej pracy i stanu zdrowia
ü Mięso, drób, ryby, jaja, podroby – wit. B, kwas foliowy, cynk, żelazo, magnez, białko, tłuszcze
ü Mleko, nabiał, oleje – wit. A, D, B, kwas foliowy, magnez, cynk, wapń, białko, tłuszcze
ü Owoce i warzywa – wit. A, C, B, składniki mineralne
ü Produkty zbożowe – skrobia, błonnik, wit. B, żelazo, cynk, magnez
ü Nie należy jeść w pośpiechu, na stojąco, nad kuchnią
ü Nie należy jeść posiłków/produktów o wysokim indeksie glikemiczny (fast foody, słodycze)
ü Nie należy jeść produktów niepewnego pochodzenia, spalonych, niedogotowanych, przesolonych, smażonych na starym tłuszczu itp.
E. Zasady profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych
ü Przyczyna tego typu cukrzycy jest niezdrowy styl życia: nadmiar tłuszczów i cukrów w diecie, nadwaga i otyłość, mała aktywność fizyczna, a także starzenie się. Powoduje ona osłabienie wrażliwości komórek na insulinę. Objawem choroby jest wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie, utrudnione gojenie się ran, senność.
ü Zapobieganie: racjonalne żywienie: ograniczenie tłuszczów i cukrów w diecie, regularne spożywanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym, obniżenie nadwagi; zwiększenie aktywności fizycznej, regularne badanie poziomu cukru we krwi i zgłoszenie się na badania w przypadku wystąpienia tego typu schorzenia u krewnych, znacznej nadwagi lub pojawienia się pierwszych objawów choroby.
ü Choroba małych dzieci polegająca na zaburzeniach w gospodarce wapniowo-fosforowej spowodowanych niedoborem wit. D.
ü Zapobieganie: podawanie małym dzieciom pokarmów bogatych w witaminę D i wapń, umożliwianie dzieciom przebywania na świeżym powietrzu i na słońcu.
ü Choroba spowodowana jest odkładaniem się blaszek miażdżycowych w naczyniach wieńcowych zaopatrujących mięsień serca w krew
ü Zapobieganie: jak w przypadku miażdżycy (→ patrz moduł 4) a także unikanie stresu i sytuacji wymagających wysiłku, ponieważ częstym powikłaniem tej choroby jest zawał serca
F. Rola aktywności fizycznej w zapobieganiu zaburzeniom rozwoju i chorobom
ü Układ krwionośny – serce pracuje wolniej i wydajniej, krew przepływa sprawniej wszystkich dociera do wszystkich organów, krew odnawia się szybciej (biegi, spacery)
ü Układ oddechowy – oddech jest wolniejszy, spokojniejszy i głębszy, krew lepiej wysyca się tlenem, zwiększa się objętość płuc (uwaga – astma nie jest przeciwwskazaniem do sportu) (biegi, pływanie)
ü Układ kostny i mięśniowy oraz stawy – zwiększa się siła i masa mięsni a spada masa tłuszczowa, stabilizują się stawy, co ogranicza krzywienie się kręgosłupa i jego sztywnienie, zmniejsza się prawdopodobieństwo złamań kości (aerobik, biegi, spacery)
ü Układ pokarmowy – normalizuje się waga ciała, poprawia się perystaltyka jelit, zwiększa się wchłanianie treści pokarmowych, poprawia metabolizm wątroby (gimnastyka, biegi)
ü Układ odpornościowy – wzrasta odporność nieswoista, wzrasta odporność na infekcje, wzrasta odporność u ludzi przewlekle chorych, starych, zmęczonych
ü Układ hormonalny – wysiłek fizyczny zwiększa u dzieci wydzielanie hormonu wzrostu, pomaga też kontrolować poziom glukozy i tym samym zapobiega cukrzycy, powoduje wydzielanie się hormonu szczęścia
ü Równowaga psychiczna – podnosi się samoocena i poczucie kompetencji, zmniejsza stres, powoduje pojawienie się endorfin i serotoniny, zwiększa pewność siebie, pomaga w leczeniu osób chorobami umysłowymi i w depresji
ü Otyłość, cukrzyca
ü Miażdżyca, złe krążenie, nadciśnienie
ü Osteoporoza, kruchość kości, złamania, skrzywienia kręgosłupa
ü Zaburzenia koordynacji i sprawności ruchowej
ü Depresja, opóźnienie umysłowe, stres, obniżenie nastroju
G. Czynniki szkodliwe w środowisku życia i pracy człowieka, możliwości ich ograniczenia i unikania
ü Środki ochrony osobistej – ochraniacze, okulary, hełmy, kaski, fartuchy, nauszniki, maski, stopery, rękawice ochronne, odzież ochronna
ü Środki ochrony zbiorowej – odpylanie, wentylacja, klimatyzacja, nawilżanie pomieszczeń, oczyszczanie ścieków, zabezpieczenia maszyn, ochrona przed wibracją, wygłuszanie pomieszczeń, przerwy w pracy, badania profilaktyczne
H. Wpływ hałasu na organizm i możliwości ochrony przed hałasem
ü Komunikacyjne – związane ze środkami transportu takimi jak kolej, samochody, komunikacja miejska itp.
ü Przemysłowe – związane z pracą maszyn, przemieszczaniem materiałów i używaniem narzędzi
ü Komunalne (osiedlowe) – związane z wywożeniem śmieci, dostawami do sklepów
ü Mieszkaniowe (domowe) – związane z wadliwym funkcjonowaniem centralnego ogrzewania, wind, hydroforów, dźwięki ze zsypu
ü Uszkodzenie narządu słuchu – czasowa lub stała głuchota, niedosłuch
ü Zaburzenia układu nerwowego – problemy z koncentracją, niska wydajność pracy, większa drażliwość, zmęczenie, stres
ü Zaburzenia układu krążenia – zaburzenia rytmu serca, skoki ciśnienia
ü Zaburzenia układu dokrewnego – zaburzenia wydzielania soku żołądkowego i przez to zaburzenia układu pokarmowego
ü Zaburzenia w układzie ruchu – bóle mięśni i stawów
ü...
nancy1223