pierogi z kapustą i grzybami.doc

(1 KB) Pobierz

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami

             

Ciasto:

pół kilo mąki pszennej

szklanka wody

żółtko

łyżeczka masła

sól

Farsz:

pół kilo kiszonej kapusty

10 dag suszonych grzybów

olej

sól, pieprz             

Zrobić ciasto jak w przepisie na pierogi ruskie.

 

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć, wrzucić do rondelka, zalać wodą i ugotować, dodając do smaku trochę kostki rosołowej. Grzybki namoczyć i też ugotować.

Kapustę odcisnąć z wody i drobniutko posiekać, podobnie zrobić z grzybkami. Przełożyć wszystko do głebokiej michy, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i sowicie przyprawić solą i pieprzem.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzuchate pierożki. Wrzucac je na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotować do wypłynięcia.

 

Są doskonałe gotowane, polane masełkiem, a także odsmażane na złoto na patelni.

 

Autor: Wkn

Przepis pochodzi z serwisu "Wielkie Żarcie".

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin