Chmielewska Joanna-Książka poniekąd kucharska.pdf

(1816 KB) Pobierz
Chmielewska Joanna-Ksiazka poniekad kucharska
Joanna Chmielewska – Książka poniekąd kucharska
ALKOHOLE..............................................................................................................................................10
1 / 75
425624210.008.png 425624210.009.png 425624210.010.png
Joanna Chmielewska – Książka poniekąd kucharska
GRZANKA.............................................................................................................................................10
CYTRYNÓWKA I GREJPFRUTÓWKA...........................................................................................11
SMORODINÓWKA..............................................................................................................................12
PIJAWKÓWKA.....................................................................................................................................13
SAMOGON............................................................................................................................................13
JEŻYNÓWKA.......................................................................................................................................14
ŻMIJÓWKA..........................................................................................................................................15
ŚLIWOWICA.........................................................................................................................................17
BARSZCZU CZERWONEGO.................................................................................................................18
BAŻANT.....................................................................................................................................................18
BORÓWKI.................................................................................................................................................19
CHRZAN....................................................................................................................................................21
CIELĘCINA...............................................................................................................................................22
ZRAZIKI CIELĘCE ZAWIJANE.......................................................................................................23
MOSTEK CIELĘCY NADZIEWANY................................................................................................23
DRÓB..........................................................................................................................................................23
DYNIA........................................................................................................................................................27
DYNIA MARYNOWANA.....................................................................................................................27
KISIEL Z DYNI.....................................................................................................................................28
FASOLA.....................................................................................................................................................29
FRYTKI......................................................................................................................................................31
FRYTKI NA MARGARYNIE..............................................................................................................32
FLAKÓW...................................................................................................................................................32
GROCH......................................................................................................................................................37
GROCHÓWKA.........................................................................................................................................38
GRZANKI..................................................................................................................................................39
GRZYBY....................................................................................................................................................39
KURKI....................................................................................................................................................40
PIEROŻKI Z KUREK..........................................................................................................................40
PIECZARKI...........................................................................................................................................41
GRUSZKI...................................................................................................................................................46
GĘŚ.............................................................................................................................................................47
HERBATA..................................................................................................................................................53
INDYK........................................................................................................................................................55
JAJKA.........................................................................................................................................................56
JAJKA FASZEROWANE.....................................................................................................................57
JAJECZNICA........................................................................................................................................58
JAJECZNICA Z DODATKAMI..........................................................................................................58
JAJECZNICA DLA GŁODOMORÓW..............................................................................................59
JAJECZNICĘ Z SEREM......................................................................................................................59
JABŁKA.....................................................................................................................................................61
JABŁKA SMAŻONE............................................................................................................................61
JABŁKA W CIEŚCIE...........................................................................................................................62
SZARLOTKI..........................................................................................................................................62
JARZYNY..................................................................................................................................................63
KACZKA PO PAKISTAŃSKU................................................................................................................63
KACZKA NORMALNIE..........................................................................................................................64
KURCZAK DUSZONY.............................................................................................................................65
KURCZAK PO POLSKU.....................................................................................................................67
KOTLETY WIEPRZOWE.......................................................................................................................67
KARTOFLE...............................................................................................................................................69
KOTLETY Z KARTOFLI....................................................................................................................70
KROKIETY Z KARTOFLI..................................................................................................................71
KAPUSTA..................................................................................................................................................72
KAPUSTĘ SŁODKĄ.............................................................................................................................73
KLUSKI Z MAKIEM................................................................................................................................74
KRUCHE CIASTKA.................................................................................................................................75
KRÓLIK.....................................................................................................................................................76
POTRAWKĘ Z KRÓLIKA W SOSIE KOPERKOWYM.................................................................76
KANAPKI...................................................................................................................................................78
ŁAKOCIE...................................................................................................................................................80
BAJADERKI..........................................................................................................................................80
CIĄGUTKI.............................................................................................................................................80
MIGDAŁY W SOLI..............................................................................................................................81
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO.........................................................................................................82
ŁOSOŚ A LA ŚLEDŹ................................................................................................................................83
MARCHEWKA.........................................................................................................................................84
MIĘSO WOŁOWE....................................................................................................................................86
PIECZEŃ................................................................................................................................................86
ZRAZIKI WOŁOWE............................................................................................................................87
GULASZ WOŁOWY............................................................................................................................89
2 / 75
425624210.011.png
Joanna Chmielewska – Książka poniekąd kucharska
KOTLETY MIELONE I KLOPS.........................................................................................................90
MIĘSO WIEPRZOWE.............................................................................................................................92
SCHAB W FOLII...................................................................................................................................93
SMALEC WIEPRZOWY.....................................................................................................................93
NALEŚNIKI...............................................................................................................................................95
NADZIENIE OGÓLNIE...........................................................................................................................96
NAPOJE ZIMNE.......................................................................................................................................98
OSTRYGI...................................................................................................................................................99
ODCHUDZANIE.....................................................................................................................................100
PLACKI Z NADZIENIA.........................................................................................................................104
PLACKI-NALEŚNIKI............................................................................................................................105
PLACKI Z OTRĘBÓW OWSIANYCH................................................................................................105
PYZY Z SOCZEWICĄ...........................................................................................................................106
PIEROGI Z KASZĄ................................................................................................................................107
PĘCZAK...................................................................................................................................................108
PĘCZAK W WOŁOWINIE....................................................................................................................110
POMIDORY.............................................................................................................................................112
POMIDORY SMAŻONE....................................................................................................................112
POMIDORY DO GRZANEK.............................................................................................................113
PARÓWKI................................................................................................................................................113
PARÓWKI W SOSIE POMIDOROWYM........................................................................................113
PARÓWKI W SOSIE CHRZANOWYM..........................................................................................114
PARÓWKI TEORETYCZNIE NA PRZYSTAWKĘ.......................................................................115
PARÓWKA..............................................................................................................................................115
ROLMOPSY............................................................................................................................................116
RYBY........................................................................................................................................................116
RYŻ...........................................................................................................................................................118
RYŻ NA SŁODKO..............................................................................................................................119
RÓŻNE RADY.........................................................................................................................................120
SAŁATKI..................................................................................................................................................123
SAŁATKA JARZYNOWA.................................................................................................................123
SAŁATA PO DUŃSKU.......................................................................................................................124
SAŁATKA Z KARTOFLI..................................................................................................................124
SAŁATKA Z CURRY.........................................................................................................................125
SAŁATKA Z KREWETEK................................................................................................................125
SAŁATKA ZE ŚLIMAKÓW..............................................................................................................127
SAŁATKA Z CYKORII......................................................................................................................128
SAŁATKA Z RZEPY..........................................................................................................................128
SAŁATKA Z POKRZYW...................................................................................................................129
SAŁATKA Z POMIDORÓW.............................................................................................................129
SAŁATKA Z ZIELONEGO GROSZKU..........................................................................................130
SAŁATKĘ OWOCOWĄ.....................................................................................................................130
SAŁATKA Z OGÓRKÓW.................................................................................................................133
SAŁATA ZWYCZAJNA.....................................................................................................................133
SAŁATKA Z SELERA........................................................................................................................134
SAŁATKA Z MARCHWI Z CHRZANEM......................................................................................134
SAŁATKA Z SUROWEJ KAPUSTY................................................................................................134
SAŁATKI WSZELKIE.......................................................................................................................135
SZCZYPIOREK......................................................................................................................................136
SERNIK NA ZIMNO...............................................................................................................................136
SPAGHETTI............................................................................................................................................138
KLUSKI KŁADZIONE...........................................................................................................................139
SOSY.........................................................................................................................................................139
TWAROŻEK............................................................................................................................................140
WYMIĄCZKO.........................................................................................................................................142
WĘDZENIE..............................................................................................................................................143
WIELKIE PRZYJĘCIE..........................................................................................................................145
ZUPY.........................................................................................................................................................151
ROSÓŁ..................................................................................................................................................151
ZUPA KARTOFLANA.......................................................................................................................153
KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI.................................................................................................154
ZUPA FASOLOWA Z ZACIERKAMI.............................................................................................156
ZUPA CEBULOWA UPROSZCZONA.............................................................................................156
ZUPY OWOCOWE.............................................................................................................................157
ZRAZIKI RÓŻNE W SOSIE CHRZANOWYM..................................................................................158
ŻABIE UDKA, ŻUREK, ŻEBERKA, ŻELATYNA.............................................................................159
PRZYSTAWKI........................................................................................................................................163
DANIE ZASADNICZE............................................................................................................................163
DESERY...................................................................................................................................................163
POTEM.....................................................................................................................................................164
3 / 75
425624210.001.png
Joanna Chmielewska – Książka poniekąd kucharska
który z serca radzę przeczytać
W przedwojennej książce kucharskiej, zresztą doskonalej, autorstwa niejakiej pani Idy Plucińskiej, znajdowała się
ostrzegawcza uwaga, której w całości już zacytować nie zdołam. Dokładnie pamiętam tylko jej fragment najcelniej szy.
Pani Ida mianowicie zaleca szanownym czytelniczkom staranne zachowanie zamieszczonego na końcu książki spisu
rzeczy i zaglądanie doń, bez tego bowiem żadnej potrawy za cholerę nie znajdą. I oto cytat: „Nerwy lub rozumowania
osobiste nic tu nie pomogą."
Cudo! Rozbawiły mnie te słowa już w wieku młodzieżowym, bo przedwojenne cierpienia nerwowe rozmaitych
zamożnych dam znałam doskonale nie tylko z licznych lektur, ale i z doświadczeń własnych. Nie znaczy to, żeby mnie
samą dotknęły, nic z tych rzeczy, wiek nie ten i zaraz wojna wybuchła, więc zrobiło się śmiesznie i rozrywkowe, przed
wojną istniało zatrzęsienie bab, nudzących się śmiertelnie, przeważnie rozczarowanych seksem, którym z nieróbstwa we
łbach się przewracało. Chore były na nerwy. Udało mi się jakimś cudem skojarzyć słowa z książki kucharskiej z owymi
babami i oczyma duszy ujrzałam, jak taka we łzach i szlochach szarpie kartki i ciska lekturą w kuchenną makatkę, z
nadzieją, że otworzy się to akurat na roladzie wieprzowej. Albo siedzi i strasznie myśli, gdzie też znajdzie pieczeń wołową.
Pod P, czy pod W, czy może w ogóle pod „Mięso"...? Albo racuchy...
O, do licha! Bardzo porządnie tam wszystko było poukładane, oddzielnie mięsa, cielęcina, wieprzowina, wołowina,
oddzielnie „Przystawki zimne i gorące", oddzielnie „Ciasta", oddzielnie „Leguminy, lody i kremy", oddzielnie „Torty",
oddzielnie „Konfitury,
marmelady i soki"... Gdzie, u diabła, były racuchy? W ciastach? W leguminach? W potrawach mącznych? No i
proszę, za skarby świata nie mogę sobie przypomnieć, a rozumowanie osobiste nic mi kompletnie nie pomaga.
Chyba niesłusznie się wtedy śmiałam i głupio...
Na marginesie muszę zauważyć, że spis rzeczy do owej książki zginął mi już przeszło ćwierć wieku temu, a i sama
książka, w postaci strzępów, w ostatnich latach przepadła. Szkoda.
Nie o panią Plucińską jednakże rzecz idzie. Niniejszy wstęp należy przeczytać, żeby pozbyć się złudzeń. Niech się
nikt nie spodziewa rzetelnych, porządnych przepisów ani też informacji, jak się, na przykład, piecze chleb. Nikt mnie nigdy
nie uczył gotować. Nie spędzam połowy życia w kuchni, nie mam na to czasu. Mam wyłącznie doświadczenia własne i
cudze oraz jakieś coś tam w genach, bo moja matka gotowała znakomicie.
Jeśli powyższe zdania nie napełniły osoby czytającej lękiem, wstrętem i zgrozą, proszę bardzo, osoba może
zaryzykować ciąg dalszy.
A skoro jest tu mowa wyłącznie o żarciu, to niby jak to ma się nazywać? Poniekąd książka kucharska, nie?
Żywe raki lubieją być wrzucane do wrzącej wody.
Jest to bezwzględnie najtrafniejsza informacja, jaką udało mi się znaleźć w pouczających dziełach traktujących o
sztuce kulinarnej. Nie było jeszcze raka, który by przeciwko temu twierdzeniu zaprotestował. Może i rzeczywiście lubieją.
Inne komunikaty mają raczej charakter zaleceń, jak na przykład:
Zabitego indora wypatroszyć. (Bardzo istotne, niedoświadczona pani domu mogłaby spróbować patroszyć żywego,
co zniechęciłoby ją zapewne na zawsze do przyrządzania drobiu).
Zająca złapać. (Sposób mordowania potrawy nie został sprecyzowany, wyjaśniono tylko, iż ustrzelenie śrutem jest
o tyle niepraktyczne, że na śrucinie ząb łatwo złamać).
Wziąć sześć silnych dziewek kuchennych. (Rzecz oczywista, jest to posunięcie wstępne przy produkcji
prawdziwego tortu mokka. Wbrew pozorom, z dziewek się części jadalnych nie wykrawa).
Rano wstawszy, pościel odrzucić. (Jak Boga kocham, też z książki kucharskiej!).
I tym podobne.
Jeśli różne książki kucharskie prezentują tak imponującą rozmaitość treści, ja też mogę sobie pozwolić. =ywię
straszliwe obawy, że wyjdzie z tego bezsensowny wtręt do autobiografii, ale skoro wszyscy chcą ciągle wszystko wiedzieć,
proszę bardzo, niech mają.
Przy okazji powyważam trochę otwarte wierzeje od stodoły i napiszę także i to, co jest powszechnie znane, ale
skoro Maria Skłodowska-Curie nie miała pojęcia, że do gotowania rosołu używa się wody, inna, mniej od niej znana,
całkowicie dorosła facetka upiekła kurę z całą zawartością, bez wypatroszenia, druga facetka zaś ze łzami w oczach
potwornie długo gotowała jajka, a one nie chciały zrobić się miękkie, to znaczy, że wszystko jest możliwe. Nawet
najprostszych instrukcji należy udzielać.
Niewykluczone, że uda mi się stworzyć książkę kucharską dla półgłówków.
4 / 75
425624210.002.png 425624210.003.png 425624210.004.png
Joanna Chmielewska – Książka poniekąd kucharska
Rzecz oczywista, prawdziwe przepisy też się tu znajdą. Wszystkie, z wyjątkiem jednego, zmodyfikowane i
przystosowane do egzystencji ludzi pracujących zawodowo nie w kuchni. Nie wszystkie natomiast sprawdzone, więc jeśli
ktoś zechce je wypróbować, niech czyni to na własne ryzyko.
Osobom, niezadowolonym z wyniku prób, przypominam wielką prawdę:
Absolutnie najdoskonalszy sposób odchudzania, to jeść wyłącznie to, czego się nie lubi i co człowiekowi wcale nie
smakuje! Przyjemność wprawdzie 'adna, za to skutek gwarantowany.
Modyfikacja zaś nie tyle wydała mi się niezbędna, ile wyszła sama z praktyki.
Wziąć sześć silnych dziewek kuchennych.
Wpadła mi niedawno w ręce przecudowna dieta odchudzająca, oparta na owocach i jarzynach, upiększona niewielką
ilością białego mięska, wątróbki i rybki. Zadałam sobie trud przeliczenia roboty przy niej na czas.
Otóż, gdybym się zdecydowała na to całe krojenie, siekanie, mieszanie, podduszanie, podsmażanie, dokładanie do
rondelka, pilnowanie, obieranie, podgrzewanie, ucieranie na drobniejszej albo grubszej tarce i tak dalej, i dalej, musiałabym
spędzić w kuchni od ośmiu do dwudziestu trzech godzin na dobę. Przeciętnie wypadało dwanaście i pół, a rekord wyniósł
dwadzieścia trzy godziny i dziesięć minut.
Pociechę stanowi fakt, że nie miałabym kiedy tego wszystkiego zjeść. A nawet, gdybym zdołała wreszcie na chwilę
spokojnie usiąść, byłabym tak zmęczona, że straciłabym apetyt.
W obliczu powyższego, niemal wszystkie porządne i drobiazgowe przepisy poprzerabiałam na znacznie mniej praco
— i czasochłonne, i też się dało to spożyć bez najmniejszej przykrości. Nie ja jedna zresztą tak uczyniłam. Posługuję się tu
doświadczeniami nie tylko osobistymi, ale także całego mojego otoczenia, głównie przyjaciół i znajomych, z reguły
pracujących, wyzutych z czasu, siły, a niekiedy także z talentów kulinarnych.
Zarazem, już na samym początku, ostrzegam przed bezkrytycznym stosowaniem przepisów, pochodzących wprost z
komputera, wyglądają one bowiem następująco:
Potrawę posypać solą i pierzem. Tort przybrać owcami w galarecie. (...) na wierchu gruba warstwa sra.
Osoba niedoświadczona rozpruje poduszkę albo zacznie się rozpaczliwie rozglądać po podgórskiej łące. Trzecie
zalecenie, przyznaję, może spowodować wątpliwości nie do zwalczenia, wyjaśniam zatem, że miało brzmieć: „posypać na
wierzchu grubą warstwą sera".
Zważywszy wachlarz tematów dodatkowych, które same się pchają, nie widzę innego sposobu ułożenia tekstu, jak
tylko w porządku alfabetycznym.
A zatem:
Aby ugotować cokolwiek, należy wejść do kuchni. Dobrze jest przy takiej okazji
mieć pod ręką telefon, a w pamięci numer pogotowia.
Adam w Raju zeżarł jabłko, które mu Ewa podetknęła. Z czego wynika, że każdy mężczyzna zeżre wszystko, co
podetknie mu podstępna, kochająca, kobieca dłoń. Ponadto na A istnieje coś interesującego. Mianowicie:
ALKOHOLE
I proszę bardzo, mogę zacząć od tej zguby ludzkości.
Wychowałam się w abstynenckim domu. Do tego stopnia, że w rozmaite imieniny, w świąteczne śniadania i obiady,
na obficie zastawionym stole nie było ani kropli niczego mocniejszego od kompotu albo herbaty. Jeśli na takie imprezy
przychodzili obcy goście, owszem, zdarzało się, że ojciec postawił jakąś butelkę, jeśli jednak biesiadnicy składali się z
samej rodziny, nikomu nic takiego nie przychodziło do głowy. Już jako dorosła kobieta potrafiłam, zaprosiwszy gości, z
alkoholi mieć w domu dokładne zero, i dopiero znacznie później dowiedziałam się, że wszystkim się to wydawało odrobinę
dziwne.
Ponadto męża miałam abstynenta doskonałego.
Jakim cudem, wobec powyższego, mogę mieć jakiekolwiek pojęcie o produkcji napojów nie całkowicie
niewinnych, sama zrozumieć nie potrafię. W dodatku w tej całej abstynencji istniały specjalności rodzinne. Chociażby:
GRZANKA
5 / 75
425624210.005.png 425624210.006.png 425624210.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin