Karpia oczyszczamy z ości i skóry. Skórę należy zdjąć delikatnie i najlepiej w całości, jeszcze się przyda. Mięso z karpia i namoczoną w mleku chałkę mielimy w maszynce, dodajemy parzone rodzynki i migdały bez skórki.
Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Potrawa powinna mieć smak bardziej słodki niż słony. Dodajemy żółtko, a na sam koniec ubitą pianę z białka.
Całą masę wyrabiamy. Lniany kawałek materiału (może w ostateczności być tetra) smarujemy tłuszczem. Na tkaninę wykładamy skóry z karpia, na nie farsz i zwijamy w rulon.
Całość związujemy sznurkiem. Gotujemy w wywarze rybnym z marchewką, pietruszką i selerem przez ok. 1 godzinę.
Karpia podawać można w porcjach ułożonych w wachlarz, skropionego cytryną lub zalanego galaretą z ryby.
krystynapolok555