Ryba w galarecie - wigilijny przysmak.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

2 kg ryby (karp - najlepiej królewski, szczupak lub leszcz)

 

marchew

 

pietruszka

 

seler

 

por

 

cebula

 

żelatyna - jeden listek

 

2 jajka

 

zielona pietruszka

 

Przygotowanie:

 

Rybę gotujemy w osolonej wodzie z włoszczyzną. Wyjmujemy włoszczyznę, gdy robi się średnio miękka, rybę delikatnie odkładamy na duży talerz.

 

Wywar staramy się odcedzić z najmniejszych kawałków ryby i włoszczyzny. Można przelać przez bawełnianą ścierkę. Na każdy litr wody dodajemy 2 jaja rozprowadzone w wodzie.Rozpuszczamy żelatynę i podwójnie przecedzamy.

 

Ostudzoną rybę oddzielamy z ości i układamy kawałki na talerzu lub w małych miseczkach, w których będziemy ją podawać.

 

Kroimy marchew, można dodać pokrojone w plastry jajko na twardo, czarne oliwki, zieloną pietruszkę.

 

Rybę zalewamy galaretą. Czekamy aż całkowicie zastygnie. Można wyjąć z formy i podawać na udekorowanym talerzu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin