Tort bananowy w czekoladzie.doc

(2 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • 2 jajka • 8 dag cukru • 8 dag mąki pszennej • 1 cukier waniliowy • sól • 3 dag mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 300 ml mleka • 1 budyń waniliowy • 10 dag masła • 1 żółtko • 8 dag cukru pudru • 2 łyżki rumu • 10 dag tłustego twarożku • 5 bananów (po ok. 20 dag) • 15 dag czekolady • wiórki czekoladowe • cukier puder do dekoracji WYKONANIE: 1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je z 2 łyżkami wody na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo wsypywać cukier, sól i cukier waniliowy. Dodać żółtka, przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszać. 2. Dno tortownicy (o śred. 26 cm) wyłożyć pergaminem, przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wsunąć do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 20 min. w temp. 175 stopni C. Gotowy biszkopt wyjąć, przestudzić. 3. Proszek na budyń waniliowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka. Wlać do garnka niepełną szklankę mleka, zagotować. Dodać rozprowadzony proszek budyniowy, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. 4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Podczas ucierania dodać rum oraz żółtko. Budyń wymieszac z twarożkiem, stopniowo przekładać do masy maślanej. 5. Banany obrać, podzielić wzdłuż na połówki. Ułożyć na biszkopcie, przykryć masą waniliową. Uformowany torcik wstawic na 1 h do lodówki. 6. Czekoladę pokroić, stopić w reszcie gorącego mleka. Lekko przestudzić, polać tort. Udekorować ciasto wiórkami czekolady. Gdy polewa zastygnie, posypać tort cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin