Tort z owocami leśnymi .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

100 g masła

120 g cukru

3 jaja

sól

starta skórka z 1 cytryny

2 łyżeczki cukru waniliowego

125 g maki

3 łyżki cukru pudru

40 g maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 g mielonych migdałów

300 owoców leśnych

250 g mascarpone

200 ml słodkiej śmietany

zagęstnik do śmietany

1 łyżka dżemu z jagód

uprażone płatki migdałów

 

Wykonanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masło ubić z cukrem na puch. Kolejno dodać jaja, ubić. Dodać szczyptę soli, 1/4 skórki z cytryny i 1 łyżeczke cukru waniliowego. Mąke przenna wymieszać z 25 g mąki ziemniaczanej, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami, dodać do masy. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (przekrój  18 cm). Piec 25 - 30 minut, wystudzić.

 

Ciasto położyć na paterze, wokół niego zapiąć obręcz do tortów. Owoce wymieszać z reszta skórki z cytryny dodać resztę maki ziemniaczanej wymieszanej z odrobina wody, zagotować. Zdjąć z ognia, wystudzić, wyłożyć na ciasto. Maskarpone wymieszać z reszta cukru waniliowego i cukrem pudrem. Śmietanę ubić, cienką strużka wsypujac 2 łyżki zagęstnika. Dodać do serka. Trochę kremu przełożyć do szprycy, resztę wyłożyć na owoce, rozsmarować. Tort chłodzić ok. 2 godzin. Zdjąć obręcz.

 

Brzeg ciasta posmarować dżemem i przykleić płatki migdałów. Na tort ze szprycy wycisnać porcje kremu, udekorować owocami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin