Składniki:
Biszkopt:
· 6 jajek
· 1 szklanka cukru
· 1 czubata szklanka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
· 1 kg jabłek
· kwasek cytrynowy
· cynamon
Masa śmietankowa:
· ½ litra śmietany 30%
· 2 łyżki cukru pudru
· cukier waniliowy
· 2 opakowania "śmietan-fix"
Do dekoracji:
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć dowolnym ponczem.
Jabłka pokroić w kostkę wsypać cukier i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić, dodać odrobinę kwasku cytrynowego i cynamonu. Wymieszać i podzielić na 2 części.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wsypać "śmietan-fix" i wymieszać. Podzielić na 3 części.
Na krążek biszkoptu wyłożyć połowę masy jabłkowej, na nią 1/3 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Następnie wyłożyć resztę masy jabłkowej, na nią 1/3 masy śmietankowej i ostatni krążek biszkoptowy. Pozostałą śmietaną posmarować boki i wierzch szarlotki. Dowolnie udekorować i posypać cynamonem.
Schłodzić w lodówce.
krystynapolok555