Łopatka wieprzowa marynowana
Przygotuj: 1,5-2 kilogramy wieprzowiny, 1 szklankę octu winnego, 1/2 szklanki madery, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 3 cebule, pieprz czarny, 2 listki laurowe, 1/2 łyżki tartej skórki cytrynowej, 1 łyżkę suszonego estragonu, 1 szklankę razowego tartego chleba, sól.Jak to zrobić? - Z łopatki usunąć skórę, mięso ułożyć w kamiennym garnku i zalać marynatą złożoną z octu, oliwy, madery, kilku listków laurowych, 1 pokrojonej w plasterki cebuli, pieprzu, estragonu i soli. Po 3 dobach mięso wyjąć, ułożyć w brytfannie, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 2 godzin, często polewając pozostałą marynatą i powstałym sokiem. Po upływie 1 godziny posypać mięso tartym razowym chlebem, tartą skórką cytrynową, piec nadal nie polewając już sosem.Podawać z ziemniakami z wody i gotowaną kapustą kiszoną.
Miramina