Ryż z warzywami i mięsem, prażonki po zagłębiowsku.doc

(23 KB) Pobierz
Ryż z warzywami i mięsem

Ryż z warzywami i mięsem

 

Składniki:

 

ˇ 2 torebki ryżu

ˇ 3 piersi z kurczaka

ˇ 1 chińska mieszanka warzywna

ˇ 1/2 szklanki oleju

ˇ 2 kostki bulionu z kurczaka

ˇ 2 łyżki koncentratu pomidorowego

ˇ pieprz

ˇ sos chiński sojowo-grzybowy w płynie

 

Ryż obsmażony na patelni na złoty kolor przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie obsmażone przekładamy do naczynia gdzie znajduje się obsmażony ryż.

Obsmażamy mieszankę chińską i przekładamy do naczynia gdzie znajduje się ryż i piersi z kurczaka. Do 1/2 litra wody dodajemy 2 kostki bulionu i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, następnie mieszamy i wlewamy do naczynia.

Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy pieprz, sos chiński – 2 łyżeczki. Wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy w temperaturze 180ş C przez 40 minut.

Podajemy z surówką lub z brzoskwiniami z puszki.

 

 

Prażonki po zagłębiowsku

 

Składniki:

 

ˇ 2 kg kartofli

ˇ 50 dag kiełbasy

ˇ 20 dag chudego wędzonego boczku

ˇ 40 dag cebuli

ˇ 8 liści kapusty białej

ˇ 1 łyżeczka pieprzu

ˇ 1,5 łyżeczki soli

 

Kartofle obrać, pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić na plasterki, cebulę na półplasterki, boczek w kostkę. Wszystkie składniki podzielić na 3 części. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty.

 

Na dnie ułożyć 1 część kartofli i oprószyć pieprzem. Na kartoflach ułożyć 1 część kiełbasy cebuli i boczku. Pierwszą warstwę lekko ugnieść i ułożyć na niej jeszcze dwie takie warstwy. Każdą oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu położyć liście kapusty. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200ş C. Zapiekać przez godzinę. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin