- Słodka zupa na deser. Ma intensywny czerwony kolor, dlatego elegancko wygląda podawana w białych kokilkach. Robi się ją na winie, ale do głowy za bardzo nie uderza, bo alkohol ulatnia się podczas gotowania. Zostaje smak wina pomieszany z wiśniami. Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 min. Gotowanie: 10 min.
Jak to zrobić: 1. Zagotuj wino w garnku z grubym dnem, i odparuj gotując około 10 minut. 2. Umyj wiśnie i odsącz je z wody. Usuń pestki. (Możesz też użyć owoców mrożonych i wydrylowanych. 3. Do gorącego wina wsyp cukier i dodaj miód. 4. Rozpuść mąkę kukurydzianą w kilku łyżkach zimnej wody i energicznie wymieszaj z winem. 5. Trzymaj na ogniu jednocześnie ubijając ok. minuty, żeby zupa zgęstniała. 6. Dodaj wiśnie. Kiedy całość zacznie się ponownie gotować, zdejmij garnek z ognia. 7. Serwuj zupę schłodzoną, z lodówki, w której powinna przebywać co najmniej godzinę. 8. Przed podaniem udekoruj listkami mięty. Produkty potrzebne do przepisu
· 750 g wiśni
· 1/2 butelki czerwonego wina
· 50 g cukru pudru
· 1 łyżka miodu
· 1 łyżka mąki kukurydzianej
· kilka gałązek mięty
Miramina