Jeśli lubisz vegetę i nie możesz się od niej odzwyczaić(i nic dziwnego, gdyż jest znakomita przyprawą w każdej kuchni i przydaje się do każdego niemal dania), a jak każdy rozsądny człowiek obawiasz się spożywania glutaminianu sodu(wzmacniacza smaku), który jest w każdej kupnej vegecie, zrób vegetę sam!
Składniki:
· 250g suszonej włoszczyzny
· 3 łyzki kurkumy
· 2 łyżki czosnku granulowanego
· 5 łyżek soli jodowanej morskiej
Wszystkie składniki wkładamy do TM do naczynia miksującego i włączamy na 1 min, obr. poz. 9.
Prezenterzy Thermomixa TM 31 dzielą się z Państwem przepisami na swoje ulubione dania.CHLEB WIOSENNY Składniki:
· 300 g podkiełkowanej pszenicy (kiełki dł. 4-7 mm)
· 1,5 MT ciepłej wody
· 30 g drożdży
· 30 g oleju
· 1 łyżeczka cukru
· 300 g mąki pszennej białej (wrocławska, poznańska…)
· płaska łyżeczka soli (ciemnej, morskiej lub innej) Kiełkowanie pszenicy: 250 g oczyszczonych ziaren wypłukać i całkowicie zalać wodą (można w słoiku), pozostawić na dobę; drugiego dnia odlać wodę, wypłukać ziarno i ponownie zalać wodą; trzeciego dnia dokładnie odlać wodę i pozostawić ziarno w naczyniu; po 1-2 dniach otrzymujemy najlepsze kiełki do spożycia.Sposób przygotowania:
· podkiełkowaną pszenicę i wodę zmiksować 1 min/obr. 10
· dodać pozostałe składniki (wg podanej kolejności) i wyrabiać 2 min/obr. Interwał
· powstałe ciasto przełożyć do długiej wąskiej blaszki lub 2 krótkich, posypać makiem, pozostawić do wyrośnięcia, następnie piec w piekarniku ok. 50 min, 180 °C Uwaga! Ponieważ podkiełkowane ziarno ma bardzo różną wilgotność, gęstość ciasta należy regulować dodając białą mąkę.Propozycje dodatkowe: powstałe ciasto można uzupełniać ziarnami np. słonecznikiem lub dynią.Czas wykonania: kiełkowanie 4-5 dni, TM 3 min, ciasto rośnie ok. 30 min, pieczenie 50 min.Przepis polecają Anna i Ryszard Wolańscy z Pisarzowic (grupa opolska).SAKIEWKI SCHABOWE Z PIECZARKAMISkładniki:
· 700 g schabu
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki pieprzu
· 50 g żółtego sera
· 300 g pieczarek
· 1 cebula
· 1/2 MT oleju
· 1/2 pęczka pietruszki
· 1 jajko
· 20 g bułki tartej
· 1/2 l wodySposób przygotowania:
· schab pokroić na plasterki grubości 1 cm i rozbić bardzo cienko (ostrożnie, aby nie podziurawić), doprawić solą i pieprzem
· ser zmiksować (wrzucając na wirujące noże) 10 s, obr. 7, przełożyć do miseczki
· pieczarki zmiksować 7 s, obr. 4, przełożyć
· cebulę zmiksować 5 s, obr. 4, dodać olej i gotować 5 min/Varoma/obr. Soft
· dodać pieczarki i dalej gotować5 min/Varoma/obr. Soft, dodać poszatkowaną pietruszkę, jajko, bułkę tartą, żółty ser, wymieszać
· przygotowany farsz nakładać na rozbite plastry schabu (duża łyżka farszu na każdy plaster), związać je nitką tworząc sakiewki
· sakiewki ułożyć w przystawce Varoma
· do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 30 min/Varoma/obr. 4
· zdjąć nitki z sakiewek i obwiązać je szczypiorkiem lub pociętymi i sparzonymi wrzątkiem liśćmi poraPodawać z sosem pieczarkowym, przepis na str. 57 w książce Dobre Gotowanie. Opcja: Do przygotowania farszu, zamiast pieczarek, można użyć śliwki lub żurawiny, podawać z warzywami gotowanymi na parze.Przepis poleca Olga Fifańska, Dyrektor Okręgu z Warszawy.NIEZWYKŁE PĄCZKISkładniki:
· 250 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
· 60 g ciepłego mleka
· 2 jajka
· 500 g mąki
· 50 g miękkiego masła
· 60 g cukru
· szczypta soliSposób przygotowania:
· ziemniaki zemleć czas 5 s/obr. 6
· dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto czas 1,5-2 min/obr. Interwal
· pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość)
· ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm
· miarką MT wykroić z ciasta krążki, na każdym położyć dżem i przykryć kolejnym krążkiem, skleić i uformować pączki
· pozostawić około 15 min. do wyrośnięcia
· smażyć powoli w rozgrzanym tłuszczu, stale obracając
· podawać posypane cukrem pudremPrzepis poleca Grażyna Długosz z Gdowa (grupa krakowska). NAPÓJ KAWOWY (alkoholowy) Składniki:
· 110 g (jedna saszetka) kawy rozpuszczalnej, np. cappuccino orzechowe
· 100 g cukru pudru
· 150 g czystej wódki
· 200 g śmietany 30%Sposób przygotowania:
· wszystkie składniki zmiksować 5 s/obr. 9 Przepis poleca Agnieszka Feledyn z Kraśnika (grupa lubelska).ZUPA KREM Z CUKINII„Migdałowa pierzynka” Składniki:
· 1 ząbek czosnku
· 300g cukinii
· 50 g cebuli
· 50 g masła
· 250 ml wody
· 1 kostka rosołowa
· 100 g białej czekolady
· 100 ml śmietany 18%
· przyprawy: sól, pieprz, listki mięty
· 100 g prażonych płatków migdałowychSposób przygotowania:
· ząbek czosnku zmiksować (wrzucając na wirujące noże) 4 s/obr. 8
· w naczyniu miksującym umieścić cukinię i cebulę, zmiksować 20 s/obr. 4, przełożyć do miski
· nałożyć motylek, do naczynia miksującego włożyć masło i gotować 7 min/Varoma/obr. 3
· dołożyć zmiksowaną cukinię, wodę, kostkę rosołową i gotować 10 min/100 °C/obr. 2
· dodać czekoladę, śmietanę, sól, pieprz i gotować 3 min/90 °C/obr. 3
· wlać do bulionówek, posypać migdałami i ozdobić listkami mięty
Pizza - genialne ciasto
Składniki:40-50 gr drożdży0,5 łyżeczki cukru4 łyżki ciepłej wody400 g mąki pszennej3 łyżki oliwy lub oleju0,75 szkl. wodyłyżeczka soliDrożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min. Blachę do pizzy wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.Pizza zawsze się udaje. Ciasto jest po prostu boskie. Samo w sobie jest smaczne.Edgar : w piekarniku elektrycznym piecze się 15 min przy 220 stopniach i grzałkach górnej i dolnej
http://www.cincin.cc/index.php?showforum=37 - dużo
Składniki
0,5 kg słoniny lub pół na pół słonina z boczkiem
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 jabłko
sól, pieprz
wykonanie
słoninę włożyć do TM 10 min temp. Varoma obr. 5-6
po upływie 5 min wrzucić cebulę, czosnek, sól, pieprz (do smaku)
po upływie czasu ustawić TM 5 min temp. Varoma obr. 5 i wrzucić obrane bez nasion jabłko.
SER ŻÓŁTY
Składniki: 1 kg twarogu
1 litr mleka
10 dag masła lub pół na pół masło i olej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
2 łyżki śmietany
Wykonanie: Jajka, śmietanę i sól razem roztrzepujemy ( w osobnej miseczce)
Gotujemy mleko przez 10 min. Tem.90* obr.poz.4
Dodajemy pokruszony twaróg, gotujemy przez 6 min.tem.90* obr.poz.3
Przelewamy przez sitko. Dobrze odsączyć ugotowany twaróg.
Nie myjąc naczynia rozpuszczamy masło przez 2min.tem.70* obr.poz.2
Dodajemy odcedzony ser , smażymy przez 6 min.tem.90* obr.poz.4
Podczas smażenia (po około 2 min.) dodajemy roztrzepane jajka i sodę.
Gotowy ser formujemy w wałek (np. wlewając do obciętej butelki z
wody mineralnej).
Można przygotować ser z różnymi dodatkami np. papryka, pieczarki ..
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26236&w=29043018 przepisy z forum
kasiakdk