THERMOMIX.doc

(40 KB) Pobierz
THERMOMIX - PRZEPIS NA DOMOWĄ

THERMOMIX - PRZEPIS NA DOMOWĄ
PRZYPRAWĘ A'LA VEGETA

Jeśli lubisz vegetę i nie możesz się od niej odzwyczaić(i nic dziwnego, gdyż jest znakomita przyprawą w każdej kuchni i przydaje się do każdego niemal dania), a jak każdy rozsądny człowiek obawiasz się spożywania glutaminianu sodu(wzmacniacza smaku), który jest w każdej kupnej vegecie, zrób vegetę sam!

Składniki:

·  250g suszonej włoszczyzny

·  3 łyzki kurkumy

·  2 łyżki czosnku granulowanego

·  5 łyżek soli jodowanej morskiej

Wszystkie składniki wkładamy do TM do naczynia miksującego i włączamy na 1 min, obr. poz. 9.

Ulubione potrawy - nasze przepisy



Prezenterzy Thermomixa TM 31 dzielą się z Państwem przepisami na swoje ulubione dania.

CHLEB WIOSENNY

Składniki:

·  300 g podkiełkowanej pszenicy (kiełki dł. 4-7 mm)

·  1,5 MT ciepłej wody

·  30 g drożdży

·  30 g oleju

·  1 łyżeczka cukru

·  300 g mąki pszennej białej (wrocławska, poznańska…)

·  płaska łyżeczka soli (ciemnej, morskiej lub innej)

Kiełkowanie pszenicy: 250 g oczyszczonych ziaren wypłukać i całkowicie zalać wodą (można w słoiku), pozostawić na dobę; drugiego dnia odlać wodę, wypłukać ziarno i ponownie zalać wodą; trzeciego dnia dokładnie odlać wodę i pozostawić ziarno w naczyniu; po 1-2 dniach otrzymujemy najlepsze kiełki do spożycia.

Sposób przygotowania:

·  podkiełkowaną pszenicę i wodę zmiksować 1 min/obr. 10

·  dodać pozostałe składniki (wg podanej kolejności) i wyrabiać 2 min/obr. Interwał

·  powstałe ciasto przełożyć do długiej wąskiej blaszki lub 2 krótkich, posypać makiem, pozostawić do wyrośnięcia, następnie piec w piekarniku ok. 50 min, 180 °C

Uwaga! Ponieważ podkiełkowane ziarno ma bardzo różną wilgotność, gęstość ciasta należy regulować dodając białą mąkę.

Propozycje dodatkowe: powstałe ciasto można uzupełniać ziarnami np. słonecznikiem lub dynią.

Czas wykonania: kiełkowanie 4-5 dni, TM 3 min, ciasto rośnie ok. 30 min, pieczenie 50 min.

Przepis polecają Anna i Ryszard Wolańscy z Pisarzowic (grupa opolska).


SAKIEWKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI

Składniki:

·  700 g schabu

·  1/2 łyżeczki soli

·  1/2 łyżeczki pieprzu

·  50 g żółtego sera

·  300 g pieczarek

·  1 cebula

·  1/2 MT oleju

·  1/2 pęczka pietruszki

·  1 jajko

·  20 g bułki tartej

·  1/2 l wody

Sposób przygotowania:

·  schab pokroić na plasterki grubości 1 cm i rozbić bardzo cienko (ostrożnie, aby nie podziurawić), doprawić solą i pieprzem

·  ser zmiksować (wrzucając na wirujące noże) 10 s, obr. 7, przełożyć do miseczki

·  pieczarki zmiksować 7 s, obr. 4, przełożyć

·  cebulę zmiksować 5 s, obr. 4, dodać olej i gotować 5 min/Varoma/obr. Soft

·  dodać pieczarki i dalej gotować5 min/Varoma/obr. Soft, dodać poszatkowaną pietruszkę, jajko, bułkę tartą, żółty ser, wymieszać

·  przygotowany farsz nakładać na rozbite plastry schabu (duża łyżka farszu na każdy plaster), związać je nitką tworząc sakiewki

·  sakiewki ułożyć w przystawce Varoma

·  do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 30 min/Varoma/obr. 4

·  zdjąć nitki z sakiewek i obwiązać je szczypiorkiem lub pociętymi i sparzonymi wrzątkiem liśćmi pora

Podawać z sosem pieczarkowym, przepis na str. 57 w książce Dobre Gotowanie.

Opcja: Do przygotowania farszu, zamiast pieczarek, można użyć śliwki lub żurawiny, podawać z warzywami gotowanymi na parze.

Przepis poleca Olga Fifańska, Dyrektor Okręgu z Warszawy.


NIEZWYKŁE PĄCZKI

Składniki:

·  250 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków

·  60 g ciepłego mleka

·  2 jajka

·  500 g mąki

·  50 g miękkiego masła

·  60 g cukru

·  szczypta soli

Sposób przygotowania:

·  ziemniaki zemleć czas 5 s/obr. 6

·  dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto czas 1,5-2 min/obr. Interwal

·  pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość)

·  ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm

·  miarką MT wykroić z ciasta krążki, na każdym położyć dżem i przykryć kolejnym krążkiem, skleić i uformować pączki

·  pozostawić około 15 min. do wyrośnięcia

·  smażyć powoli w rozgrzanym tłuszczu, stale obracając

·  podawać posypane cukrem pudrem

Przepis poleca Grażyna Długosz z Gdowa (grupa krakowska).


NAPÓJ KAWOWY (alkoholowy)

Składniki:

·  110 g (jedna saszetka) kawy rozpuszczalnej, np. cappuccino orzechowe

·  100 g cukru pudru

·  150 g czystej wódki

·  200 g śmietany 30%

Sposób przygotowania:

·  wszystkie składniki zmiksować 5 s/obr. 9

Przepis poleca Agnieszka Feledyn z Kraśnika (grupa lubelska).


ZUPA KREM Z CUKINII
„Migdałowa pierzynka”

Składniki:

·  1 ząbek czosnku

·  300g cukinii

·  50 g cebuli

·  50 g masła

·  250 ml wody

·  1 kostka rosołowa

·  100 g białej czekolady

·  100 ml śmietany 18%

·  przyprawy: sól, pieprz, listki mięty

·  100 g prażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

·  ząbek czosnku zmiksować (wrzucając na wirujące noże) 4 s/obr. 8

·  w naczyniu miksującym umieścić cukinię i cebulę, zmiksować 20 s/obr. 4, przełożyć do miski

·  nałożyć motylek, do naczynia miksującego włożyć masło i gotować 7 min/Varoma/obr. 3

·  dołożyć zmiksowaną cukinię, wodę, kostkę rosołową i gotować 10 min/100 °C/obr. 2

·  dodać czekoladę, śmietanę, sól, pieprz i gotować 3 min/90 °C/obr. 3

·  wlać do bulionówek, posypać migdałami i ozdobić listkami mięty

Pizza - genialne ciasto

Składniki:
40-50 gr drożdży
0,5 łyżeczki cukru
4 łyżki ciepłej wody
400 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
0,75 szkl. wody
łyżeczka soli

Drożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min.
Blachę do pizzy wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.
Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.
Pizza zawsze się udaje. Ciasto jest po prostu boskie. Samo w sobie jest smaczne.

Edgar : w piekarniku elektrycznym piecze się 15 min przy 220 stopniach i grzałkach górnej i dolnej

http://www.cincin.cc/index.php?showforum=37  - dużo

Smalec

 

Składniki

0,5 kg słoniny lub pół na pół słonina z boczkiem

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

1 jabłko

sól, pieprz

 

wykonanie

słoninę włożyć do TM 10 min temp. Varoma obr. 5-6

po upływie 5 min wrzucić cebulę, czosnek, sól, pieprz (do smaku)

po upływie czasu ustawić TM 5 min temp. Varoma obr. 5 i wrzucić obrane bez nasion jabłko.

 

                    SER    ŻÓŁTY

Składniki: 1 kg twarogu

                 1 litr mleka

                 10 dag masła lub pół na pół masło i olej

                 1 łyżeczka soli

                 1 łyżeczka sody oczyszczonej

                 2 jajka

                 2 łyżki śmietany

 

Wykonanie: Jajka, śmietanę i sól razem roztrzepujemy ( w osobnej miseczce)

                     Gotujemy mleko przez 10 min. Tem.90* obr.poz.4

                     Dodajemy pokruszony twaróg, gotujemy przez 6 min.tem.90* obr.poz.3

                     Przelewamy przez sitko. Dobrze odsączyć ugotowany twaróg.

                    Nie myjąc naczynia rozpuszczamy masło przez 2min.tem.70* obr.poz.2

                     Dodajemy odcedzony ser , smażymy przez 6 min.tem.90* obr.poz.4

                     Podczas smażenia (po około 2 min.) dodajemy roztrzepane jajka i sodę.

                     Gotowy ser formujemy w wałek (np. wlewając do obciętej butelki z

                         wody mineralnej).

                     Można przygotować ser z różnymi dodatkami np. papryka, pieczarki ..

 

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26236&w=29043018   przepisy z forum

Zgłoś jeśli naruszono regulamin