Smalec gotowany góralski.doc

(22 KB) Pobierz
Smalec gotowany góralski

Smalec gotowany góralski

Dodane przez:

[gosza]

Czas przygotowania: 3 godzin

Czas gotowania: 3 godzin

Składniki

·         1,5 kg boczku surowego (najlepiej przerośniętego)

·         3 kostki smalcu

·         2 cebule

·         1 łyżeczka vegety

·         ziele angielskie

·         liść laurowy

·         sól

·         ziarnka pieprzu

Mięciutki, rozpływa się w ustach. Idealny na imprezy do ogórków kiszonych i razowego chleba

Etapy przygotowania

1. Boczek pokroić w kostkę i zalać wodą (tak jak na ziemniaki - aby woda zakryła tylko boczek)
2. Dodać cały pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 1,5 godz. (Gotujemy tyle czasu ile było boczku)
3. Następnie dodać smalec, vegetę, sól (nie za dużo) oraz cebule pokrojona w ćwiartki lub grubą kostkę ( ja preferuje kostke - cebula jest wtedy dobrze rozgotowana).
4. Razem gotować od 1 do 1,5 godz mieszając od czasu do czasu. Przełożyć do pojemników. Trzymać w lodówce.
Smalec jest naprawde smaczny. Idealny na wiejski stół z ogórkiem kiszonym i razowym chlebem. Jest mięciutki, tak że nie trzeba go gryść. Nie ma skwarek. Mięso z boczku miesza sie ze smalcem tworząc coś w rodzaju masła. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin