Kokosanki.doc

(69 KB) Pobierz
Kokosanki

Kokosanki

kokosanki

Składniki na 24 sztuki:

·         40 g (1/3 szklanki) mąki pszennej

·         szczypta soli

·         225 g (3 szklanki) wiórek kokosowych

·         175 ml (3/4 szklanki) mleka słodzonego z puszki

·         kilka kropel aromatu waniliowego

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Mąkę wymieszać z solą w misce. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wlać mleko z puszki, dodać wanilię i wszystko dokładnie wymieszać, aż do otrzymania gęstej masy. Formować małe kulki (może być ciężko, ale mi pomogło maczanie rąk w wodzie) i układać na blaszce w odstępach od siebie. Można też nakładać po prostu łyżeczką, by otrzymać bardziej nieregularne kształty.

Piec około 12 - 14 minut, do otrzymania złocistego koloru (uważać, by nie za mocno spiec).

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin