Babeczki z kremem budyniowym
Składniki (na 26 babeczek):ciasto:30 dkg mąki pszennej20 dkg margaryny10 dkg cukru pudru3 surowe żółtkakrem:0,5 l mleka2 dkg mąki ziemniaczanej2 jajka2 żółtka15 dkg cukru pudrucukier waniliowyewentualnie kilka kropel aromatu waniliowegoMąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka i cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki. Przygotować krem. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią, wlać je do gotującego się mleka i pogotować 2 min cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Następnie przygotować foremki: umyć, osuszyć i wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować, podsypując mąka, na grubość ok 0,5 cm. Wycinać większe kółka o średnicy troszkę większej niż średnica foremek oraz mniejsze kółka o średnicy foremek. Wylepić foremki większym kółkiem, nadmiar ściąć tępą stroną noża, włożyć 2 łyżeczki kremu i przykryć mniejszym kółkiem, dociskając brzegi. Piec w 160 stopniach ok 20 min. W trakcie pieczenia babeczki mogą się otworzyć, ale po ostygnięciu ciasto troszkę opadnie. Przed podaniem odwrócić i posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
chomiczek8327