Batony orzechowo-kokosowe
Składniki:
ciasto:
pół kostki masła
pół szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
tłuszcz
bułka tarta lub specjalny pergamin do formy
masa:
2 jaja
niepełna szklanka cukru
2 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli esencji waniliowej
półtorej szklanki wiórków kokosowych
szklanka posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dużą płaską formę. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, a powstałą w ten sposób kruszonkę rozprowadź równomiernie po dnie formy.
Piecz około 10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
W trakcie pieczenia przyrządź masę: ubij jaja z cukrem i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na wyjętym z piekarnika lekko złotawym blacie rozprowadź masę, a całość wstaw ponownie do piekarnika.
Piecz kilkanaście minut aż do uzyskania koloru ciemnozłotego. Po przestygnięciu pokrój blat na zgrabne batony.
natyt